spot_img

Semnificațiile ascunse ale mutării într-o nouă locuință, în opinia psihanalistului Alberto Eiguer 

Perioada pandemică a adus în atenția curentă și a schimbat, uneori chiar dramatic, habitatul interior, spațiul intim în care foarte mulți oameni își desfășurau până atunci viața personală. Împletirea acesteia cu activitatea profesională, redefinirea și delimitarea zonelor sau împărțirea aceluiași spațiu cu mai mulți membri, pentru un număr crescut de ore, toate au generat surse suplimentare de stres și un surplus de anxietate, față de cel existent. În același timp, cu toate aceste provocări, „casa a devenit un refugiu vital, a fost dintotdeauna, cu siguranță, dar de data aceasta a devenit o urgență. Pentru că, în primul rând, s-a transformat într-un adăpost destinat supraviețuirii”, spune psihiatrul și psihanalistul Alberto Eiguer. Autorul cărții ”Sufletul ascuns al casei”, recent apărute la Editura Trei în colecția „Psihologia pentru toți”, subliniază că nevoia de a schimba locuința, fie pentru acces la o zonă mai apropiată de natură, fie pentru un spațiu interior mai mare, a devenit necesară și o acțiune pusă în practică, pentru mulți indivizi sau familii. 

Dincolo de motivațiile raționale și de cauza evidentă care a condus spre aceste decizii, Alberto Eiguer dezvăluie în paginii cărții semnificațiile mult mai subtile, implicațiile psihologice și transformările profunde aduse de schimbarea locuinței. El precizează că, indiferent de situație, mutarea este un moment intens emoțional și o transformare lăuntrică, pentru că mutarea nu este doar un gest material, este un proces precedat de o reprezentare psihică a gestului. „Acela care pleacă, cel care se îndepărtează, demonstrează maturitate, spre deosebire de cel care rămâne și stă ca un copil. (…) Cu fiecare mutare reproducem gestul de emancipare inițială, plecarea de la părinți. A-ți părăsi casa pentru o alta este ca și cum ai pleca spre o libertate câștigată, chiar dacă uneori plecarea e forțată.” 

El adaugă faptul că psihologii, psihiatrii și psihanaliștii au abordat deseori mutarea doar prin latura ei disfuncțională, prin tulburările pe care le provoacă, însă înainte de toate, acesta este un gest pozitiv, un proces de maturizare. Un proces care are loc prin rezolvarea inerentei crize create de o astfel de decizie și de punerea ei în practică: sentimentul de ruptură a rădăcinilor, care implică inclusiv un travaliu de doliu în momentul plecării și părăsirii unui spațiu locuit o perioadă îndelungată de timp, disconfortul emoțional și fizic, stranietate, o nouă bulversare.  O criză care, parcursă și rezolvată, aduce achiziții și resurse interioare importante.

Mutarea reprezintă o suită de încercări. De la un test fizic, care absoarbe timpul și disponibilitatea adesea în defavoarea altor activități, până la „o probă a abandonurilor: al obiectelor, al zidurilor, al cartierului, al vecinilor, al comercianților. De aceea apare și un efect cunoscut: oboseala – care depășește cu mult consecințele eforturilor fizice depuse”. 

Cu toate acestea, recompensele pot fi pe măsură în acest test individual de reconectare cu sine. „Confortul dulce ucide pasiunea, așa cum ucide șansa de autodescoperire. De a descoperi ce? Ceea ce avem mai prețios în noi.(…) Așa că vom înțelege că, dacă natura nu ne-a dat o șansă de a ne transforma pentru a crește, cultura ne oferă mutarea pentru a da naștere, din mintea noastră, unui alt Eu”. 

În timp ce vede actul acestei decizii ca pe o situație mai degrabă izolată de-a lungul vieții, poate deseori forțată de împrejurări personale sau profesionale, autorul prezintă și situația celor aflați la polul opus: mutarea este parte a existenței lor cotidiene. Care sunt semnificațiile ascunse ale acestor comportamente, cititorii vor afla din paginile cărții care „vorbește” despre Sufletul ascuns al casei dintr-o perspectivă complexă a legăturii dintre viața noastră psihică și funcționalitatea locuinței.

Alberto Eiguer este psihiatru și psihanalist specializat în psihoterapie psihanalitică de familie și cuplu. Este director de cercetare în cadrul Laboratorului de psihologie clinică, psihopatologie și psihanaliză din cadrul Institului de psihologie al Universității Paris V René Descartes.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508