Deși are mult umor și vervă satirică pe care și le exersează săptămînal în revista Cațavencii, pe Mihai Radu nu-l atrage proza umoristică. Chiar dacă cele două volume scrise în parteneriat cu Simona Tache, Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut și Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor, cuprinzînd foiletoanele lor din Cațavencii, au avut un succes nebun, romancierul Mihai Radu e încă de la debutul cu Sebastian, ceilalți și-un cîine un realist bine cumpănit, explorator al moralei și al moravurilor contemporane, pentru care și umorul și șfichiuirea satirică se supun programului său de cronicar al vremilor noastre, la vădită distanță de instantaneiștii Ion Băieșu și Theodor Mazilu, dar și de proza cu băieți de cartier a noii generații. Observator pătrunzător al cotidianului și dotat cu spiritul moraliștilor redutabili, Radu e mai apropiat de opzeciștii Mircea Nedelciu și Ioan Lăcustă și de tîrgovișteanul inclasabil Costache Olăreanu, cel din Avionul de hîrtie.
Agonia tatălui delabrat psihic pe care fiul îl ia de la spital, ca să moară împăcat acasă e și agonia familiei. Paginile în care fiul contemplă venirea morții tatălui, neajutorat și lovit de demență, în timp ce îndeplinește și servicii dezgustătoare de asistent medical și află ceea ce familia păstrase pînă atunci în secret, că tatăl își violase fiica vitregă, șantajînd-o ca să păstreze tăcerea, sînt artistic extraordinare. Scenele, pe muchie de cuțit, sînt de o putere de pătrundere și de o finețe a analizei psihologice în care se simte maestrul.
În recent publicatul său roman, Repetiție pentru o lume mai bună*, o cronică de familie cu întorsături de situație atroce și a unei morți așteptate, Mihai Radu se radicalizează. Protagonistul, un cinic-sentimental, ratează tot ce se poate rata în viață. Eșuează în amor, face compromisuri umilitoare cu libertatea lui de artist al publicității, profesionist al videoclipurilor, și descoperă secrete oribile pînă și în trecutul familiei sale. Realismul lui Radu capătă accente ale exasperării post-expresioniste, vizitat simultan fiind de tragic și de grotesc.
Radu își stăpînește admirabil construcția, trece cu brio de proba personajelor, conturate cu linii sigure, iar stilistic e impecabil, încît, dintr-un autor de o indiscutabilă valoare, cu Repetiție pentru o lume mai bună romancierul devine unul dintre cei mai importanți scriitori români de azi.
Cristian TEODORESCU
*Mihai Radu, Repetiție pentru o lume mai bună, Editura Polirom, 2022