Anul acesta se sărbătoresc 400 de ani de la nașterea marelui dramaturg francez Molière, prilej cu care Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova deschide stagiunea 2022 / 2023 cu spectacolul AVARUL, un text tradus special pentru acest eveniment de către Vlad Russo. Comedia AVARUL poartă semnătura regizorului Felix Alexa, scenografia îi aparține Andradei Chiriac, iar Claudiu Bleonț este interpretul rolului principal. Primele reprezentații vor avea loc în datele de 15, 16, 22 octombrie 2022, ora 19:00, la Sala „Amza Pellea” a teatrului.
Capodoperă a lui Molière, Avarul devine astăzi un text mult mai nuanțat decât a fost considerat timp de secole, mai imprevizibil și chiar premonitoriu. Și asta pentru că în lumea actuală, la 400 ani de la nașterea lui Molière, la ceas aniversar, Avarul capătă noi valențe tragi-comice, se transformă într-o imagine cinică și aproape clinică a prezentului imediat. Acest text celebru se revelează acum drept radiografie minuțioasă, detaliată, plină de umor negru, a unui delir paranoic ce a cuprins omenirea. Niciun personaj din Avarul nu este complet inocent, după cum nici lui Harpagon nu-i lipsește o urmă de umanitate, chiar dacă deformată uneori.
Duplicitatea este trăsătura principală a lumii în care trăim și ea transpare în orice detaliu al spectacolului meu. O duplicitate a personajelor, a spațiului în continuă transformare, a pasiunilor și a dorințelor intens exprimate, dar totuși, efemere. O duplicitate care se multiplică și se rafinează subtil, ca o boală nevăzută.
Avarul este pentru mine, imaginea unei lumi aflată în descompunere, cu un aparent happy end, de circumstanță. O iluzie a fericirii, de fapt.
Felix Alexa, regizorul spectacolului
Alături de Claudiu Bleonț, pe scenă se vor afla actorii Naționalului craiovean – Cerasela Iosifescu, Alex Calangiu, Costinela Ungureanu, Nicolae Poghirc, Cătălin-Mihai Miculeasa, Iulia Colan, Cătălin Vieru, Angel Rababoc, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, împreună cu Ovidiu Cârstea și Bogdan Oprănescu.
Jean-Baptiste Poquelin (1622-1673) și-a asumat pseudonimul Molière, inspirat de numele unui mic sat din sudul Franței. Prin toată opera sa, Molière a arătat adevărul râzând. În 1665, Molière a înființat compania de teatru „L’Illustre Théâtre”, patronată chiar de Ludovic al XIV-lea, Regele Soare. „L’Illustre Théâtre” a avut un impact remarcabil asupra istoriei teatrului francez.
Molière a scris peste treizeci de comedii în versuri și în proză, este creatorul farselor-balet și a comediilor-balet, texte dramatice scrise special pentru a fi reprezentate la curtea regelui. Molière a lansat critica de moravuri în teatrul clasic francez, a ridiculizat corupția și pedantismul nobilimii (Prețioasele ridicole; Don Juan; Mizantropul), ipocrizia religioasă (Tartuffe), lăcomia (Avarul) și setea de parvenire (Burghezul gentilom), ideile despre căsătorie, educație și familie (Școala bărbaților; Școala nevestelor; George Dandin; Femeile savante). A denunțat șarlatania medicilor vremii (Doctor fără voie; Bolnavul închipuit) și a ironizat jocul nefiresc al „marilor comedianți” de la Hotel de Bourgogne în comedia Improvizația de la Versailles.
Acum, la 400 de ani de la nașterea sa, în semn de respect și prețuire, lumea teatrală a declarat anul 2022 Anul Molière, în Franța având loc evenimente Molière pe tot parcursul anului. Sărbătoarea a debutat pe 15 ianuarie 2022 la Versailles, un loc special pentru destinul său artistic, cu o impresionantă expoziție în onoarea autorului.
Pentru a celebra alături de publicul din București acest eveniment teatral, Naționalul craiovean a pus la dispoziția spectatorilor din capitală celebra NAVETĂ CULTURALĂ, chiar pentru prima reprezentație a spectacolului, ce va avea loc sâmbătă, 15 octombrie 2022, ora 19:00.
Astfel, plecarea spre Craiova este programată pentru ora 13:30 din parcarea teatrului Național „I.L. Caragiale” București, din dreptul Sălii Studio, iar întoarcerea va avea loc în aceeași seară, după reprezentație.
Biletele pentru NAVETA CULTURALĂ #6 se pot achiziționa exclusiv online, de aici: https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/1181. Prețul biletului (132 lei) include transportul tur-retur cu autocarul și biletul la spectacol.
AVARUL
de Molière
traducerea: Vlad Russo
un spectacol de Felix Alexa
scenografia: Andrada Chiriac
cu: Claudiu Bleonț, Cerasela Iosifescu, Alex Calangiu, Costinela Ungureanu, Nicolae Poghirc, Cătălin-Mihai Miculeasa, Iulia Colan, Cătălin Vieru, Angel Rababoc, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, Ovidiu Cârstea, Bogdan Oprănescu
Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul instituției www.tncms.ro, cât și în format fizic, de la agenția teatrală.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Contact Agenția teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program: Luni – Vineri: 11:00 – 19:00; Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 19:00