Pe 23 septembrie 2022, Asociația Românilor din Republica Croația a organizat la Rijeka al doilea eveniment dedicat „Zilei Limbii Române”, la care au fost prezenți membri ai comunității româneşti din Rijeka şi Zagreb, reprezentanți ai Departamentului de Limba și Literatură Română a Catedrei de Romanistică din cadrul Facultății de Filosofie si elevii şcolilor din Susnevita si Cepić, unde se studiază dialectul istroromân. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ambasada României în Republica Croația, Uniunea Croaților din România, Facultatea de Filosofie din Zagreb, Agerpres și Biblioteca Prichindeilor din Croația, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, având invitaţi speciali şase studenţi de la UNATC Bucureşti, care au prezentat celor peste 40 de copii prezenţi un spectacol de marionete pe acorduri de muzică populară românească şi nu numai.
Consulul României în Republica Croația, doamna Corina- Mihaela Gălăţanu-Cozma, președintele Asociației Românilor din Republica Croația, Alina Dobrescu și lectorul universitar dr. Petar Radosavljević i-au felicitat pe membrii comunităţii româneşti din Republica Croația cu ocazia Zilei Limbii Române.
În intervențiile lor, vorbitorii au evidențiat semnificația și rolul Zilei Limbii Române în afirmarea caracterului unitar al limbii, culturii și civilizației noastre, ca element principal al păstrării identității naționale, precum și ca factor de coeziune în cadrul comunității. A fost evidențiata atenția acordată studiului limbii române la Universitatea din Zagreb.
De asemenea, s-a subliniat importanța păstrării și studierii dialectului istoric al limbii române, dialectul istroromân, care este înregistrat în Registrul bunurilor culturale imateriale protejate al Republicii Croația, România și Croația cooperând strâns pentru protejarea acestuia. În cadrul manifestării, elevii de la școlile din Šušnjevica și Čepić au oferit un moment artistic în dialectul istroromân.
Participanții la eveniment au avut ocazia să citească ultimul număr al revistei culturale bilingve „VERSO” și să învețe să îşi construiască singuri marionete, pentru a fi transpuse în propriul scenariu de teatru, totul în cadrul unui atelier dedicat copiilor şi organziat cu susţinerea UNATC Bucureşti şi al studenţilor sosiţi in Croaţia, sub coordonarea conf. univ. dr. Daniel Stanciu.
Asociația Românilor din Republica Croația este un ONG care protejează interesele sociale ale românilor din Republica Croația și ajută la promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croația este formată, în marea majoritate, din cetățeni români care s-au stabilit în Croația după 1990, românii fiind una dintre cele 22 de minorități naționale recunoscute în această țară.