spot_img

„Suprapuneri”, de Noaptea Galeriilor

Este din nou acea noapte din an sau mai bine zis weekend al galeriilor și, având în vedere vremea bună care se anunță, cu siguranță se va anima scena de artă contemporană în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022. NAG #16 vine desigur cu multe propuneri, majoritatea evenimentelor sunt dispersate prin tot orașul, însă, în ceea ce privește fotografia, se distinge clar un traseu must-see pentru cei care nu au ajuns la vernisaje sau vor să (re)vadă lucrările din amplul proiect foto care are loc zilele acestea simultan în patru spații expoziționale de referință din București, majoritatea de tip artist-run. Este vorba despre „Suprapuneri”, un inedit și coerent demers artistic desfășurat la ETAJ artist-run space, Atelier 030202, 2/3 galeria, respectiv Carol 53. Expun artiștii Alexandru Maxim, Andreea Elena Teleagă, Andrei Fărcășanu, Claudia Retegan, Horațiu Lipot, Irina Dora Dumitrașcu, Justinian Scărlătescu, Mihai Zgondoiu, Mircea Sorin Albuțiu, Mircea Modreanu, Olimpiu Bandalac, Răzvan Neagoe, Sabina Suru, Sandu-Milea Lucian și Ștefan Dinu, într-un concept curatorial semnat de Răzvan Neagoe, având la bază tehnica dublei expuneri.

Practic, lucrările din proiect – diferite ca formă de print sau display (print textil, instalație lightbox, diaproiectoare, etc.) și diferite, de asemenea, de la un spațiu expozițional la altul – prezintă experimente realizate pe film de 120mm, în tandem, de către artiștii participanți. Un exercițiu vizual interesant de urmărit atât ca rezultat al procesului de creație sau imaginar al artiștilor, cât și pentru viziunea curatorială. Bine ales și titlul, căci nu doar compozițiile din lucrări se suprapun, ci și expozițiile din seria „Suprapuneri” montate în cele patru locații distincte, și la rândul lor, acestea se suprapun peste celelalte (multe) evenimente anunțate în cadrul NAG #16. Inaugurat la E T A J artist-run space, „Suprapuneri” își propune să marcheze, totodată, și deschiderea unei noi extensii marca ETAJ, platforma ETAJ Photography.

„«Suprapuneri» pornește de la premisa unui experiment care are în centrul lui tehnica dublei expuneri: un fotograf este invitat să «consume» un film prestabilit, pe care să îl trimită mai departe altui fotograf, care să construiască compozițional peste filmul expus cu imaginile latente ale primului. Acest experiment s-a derulat pe o perioadă de 3 luni, pelicula fotografică corespondând între spații și locații diverse ca Spania, Marea Britanie sau variile regiuni ale României. Actul artistic propus în proiectul «Suprapuneri» reprezintă o meditație despre identificarea unei comunități în care fotografia pe film este încă centrală ca demers sau despre felul în care, artiști atât de diferiți pot colabora pentru a evidenția posibilitățile specifice ale așa zisului desen-cu-lumină.

Pornind de la ideea că fotografia este locul de întâlnire al unor concepte cu realul, am gândit o serie de dialoguri între artiști, ghidate de tehnica fotografică în sine. Experimentul de acest tip oferă o perspectivă diferită asupra propriilor teme și căutări prin suprapunerea si juxtapunerea cu cele ale celorlalți artiști implicați în proiect, formulând în felul acesta viziuni noi asupra unor teme vechi sau deja explorate de fiecare până în acest moment. Acesta poate fi punctul în care iau naștere alte concepte și alte reprezentări.” – Răzvan Neagoe

Seria de expoziții cu titlul „Suprapuneri” poate fi vizitată după cum urmează:

· la E T A J artist-run space (Str. George Enescu nr. 43, București), în perioada 27.09.2022 – 01.10.2022

· la Atelier 030202 (Str. Sfânta Vineri nr. 11, București), în perioada 28.09.2022 – 16.10.2022

· la 2/3 galeria (Str. Franceză nr. 4, București), în perioada 29/9/2022 – 21/10/2022

· la Carol 53 (B-dul Carol I, nr. 53, București), în perioada 30.09.2022 – 10.10.2022.

Ana Daniela Sultana

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508