Cu ocazia evenimentului aniversar ”Conferinţa Internaţională „Curtea de Conturi a României – 30 de ani de progres spre digitalizarea auditului”, Romfilatelia a lansat astăzi joi, 8 septembrie 2022, emisiunea de mărci poştale dedicată instituţiei supreme de audit, „Curtea de Conturi a României (1992-2022)”. În cadrul evenimentului, doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, unica autoritate emitentă a mărcilor poştale româneşti, a reiterat desosebita atenţie acordată acestei instituţii de prim rang a României, amintind de emisiunea din 2014, introdusă în circulaţie cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea acesteia, cea din 2019, când o emisiune aniversară marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea primului președinte al Curții de Conturi, Alexandru Romalo. În același an instituția aniversa 155 de ani de la înființare prin realizarea unor produse filatelice de colecție.
În cadrul conferinţei, deschisă de domnul Mihai Busuioc, Preşedintele în funcţie al Curţii de Conturi a României, au susţinut alocuţiuni reprezentanţi ai Senatului, Camerei Deputaţilor, Guvernului, Curţii Constituţionale a României şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor internaţionale la care Curtea de Conturi este membră.
Ceremonia de lansare a debutat cu ştampilarea elementelor emisiunii, atestând intrarea în circulaţie a acesteia şi a continuat cu dezvelirea panoului filatelic de către Preşedintele Curţii de Conturi a României în exerciţiu şi foşti preşedinţi, alături de nepoata domnului Ioan Bogdan, primul Președinte al Curții de Conturi a României după reînființare.
Emisiunea ilustrează pe cele două mărci poștale sigla oficială a instituției și respectiv, arhitectura fațadei actualului sediu, a cărei imagine se regăsește și în grafica plicului prima zi a emisiunii împreună cu o ștampilă specială aniversară. De asemenea, în cadrul elementelor emisiunii, sunt reflectate şi legăturile internaționale ale Curții de Conturi cu instituții de prestigiu europene și mondiale. Emisiunea este completată de un album omagial care etalează în cuprinsul lui piese filatelice. În deschidere, panorama fotografiei ne arată imaginea echipei care începea activitatea după reînființare sub conducerea unei regretate personalități, Ioan Bogdan, primul președinte al instituției. Ca un gest de omagiu și respect – plicul ocazional cu ștampila aniversară imprimată cu folio aur reproduce portretul acestuia.
Cei prezenţi au putut admira şi expoziţia „România, Un Tezaur European”, ce promovează valorile materiale şi imateriale din ţara noastră, apartenenţa la spaţiul european şi la Patrimoniul Mondial UNESCO.
De altfel, timbrul, prin natura sa este un promotor al identităţii şi valorilor culturale, fapt ce îl identifică şi ca simbol naţional.
Romfilatelia mulţumeşte organizatorilor pentru invitația la acest eveniment şi transmite că va continua promovarea culturii şi identităţii naţionale, prin marca poștală, martor tăcut al evenimentelor naționale.