Proiectul “Citadele Culturale”, inițiat de Asociația Pro Valores, ajunge și în județul Cluj, iar localitățile Huedin și Gilău se transformă astfel în fortărețe cu adevărat artistice, puse în slujba salvării culturale a comunităților asediate în zilele noastre de nonvalori.Manifestările, programate pe 15 septembrie 2022, ora 18, la Huedin, respectiv 16 septembrie, de la ora 17, la Gilău, propun întâlniri sincretice, în care se vor îmbina muzica de calitate și arta plastică. În Huedin, în jurul excepționalei harpiste Evelina Andrieș vor fi expuse lucrări semnate de marele pictor adoptat de orașul străbătut de râul Crișul Repede – Paul Bătăiosu, în timp ce în cadul Zilelor Comunei Gilău, Evelina Andrieș va fi acompaniată de lucrările artistei plastice Aurelia Chișu.
Evelina-Daiana Andrieș s-a format în cadrul Colegiului de Muzică “Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca și a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București, perfecționându-se cu Ion Ivan-Roncea și Maria Bîldea. În anul 2018, prin intermediul programului Erasmus, a fost studentă a „Royal Irish Academy of Music” din Dublin, având-o ca profesoară pe Geraldine O’Doherty. O nouă bursă a primit în anul 2020 – a studiat la Paris cu profesoara Catherine Michel. A obținut numeroase premii la olimpiade și concursuri naționale. De asemenea a primit bursa „Tinere Talente” a Fundației „Principesa Margareta a României”. A susținut concerte în calitate de solistă la Filarmonica de Stat Sibiu, Casa Universitarilor din Cluj și Universitatea Națională de Muzică București, în cadrul Festivalului Săptămâna Internațională de Muziciii Noi – 2019. Este membră a Orchestrei Române de Tineret.
Aurelia Chișu este pictor, doctor în arte vizuale şi decorative şi nu în ultimul rând psiholog de profesie. Universul său plastic este concretizat în mai multe cicluri de creaţie precum: Geneza, Nelinişti, Obârşii transilvane, Flori din grădina bunicii, Călătorii sau Anotimpuri, dar în ultima perioadă explorează şi alte dimensiuni ale artei. Este proprietara Galeriei Unic-Art din Cluj, loc în care creează noi maniere şi tehnici de pictură. O asemenea abordare nouă o reprezintă o serie de picturi citadine lucrate de Aurelia Chişu pe suport triunghiular, o tehnică inedită, foarte spectaculoasă. De asemenea este autoarea volumelor: “Bucuria și fascinația creației” și „Artă și psihologie”.
Paul Bătăiosu s-a stabilit în Huedin în 1984. După absolvirea Universității de Artă “Ion Andreescu” din Cluj Napoca s-a specializat în pictură bisericească, urmând timp de șapte ani cursurile Patriarhiei Române. Până în prezent a pictat peste 40 de biserici ortodoxe. A pictat biserici în special în zona Transilvaniei, precum cele din Mărgău, Călata, Domoșu sau Huedin. De asemenea este îndrăgostit și de pictura de șevalet, în cadrul căreia a abordat diverse teme și tehnici. De mare succes s-a bucurat expoziția „Nostalgia Talentului” care a marcat cea de-a treia ediție a Festivalului „Repere, Mituri, Identități”, organizat de Teatrul „Ararat” din Baia Mare.
Organizatori: Primăria Orașului Huedin, Primăria Comunei Gilău, Ovalsart și Asociația Pro Valores
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, HotNews, Agerpres, Jurnalmm.ro, Româniapozitiva.ro și Roportal.