Grecii au considerat cetatea Delfi (Delphi) drept centrul lumii, adică buricul lumii, reprezentat acolo de un monument de piatră numit Omphalos – altfel spus, Ombilicul Pământului. Aflat într-un platou semicircular pe latura de sud-vest a Muntelui Parnas, în valea Pleistos, provincia Focida. Cu o influență fenomenală asupra antichității și care a contribuit enorm la unitatea grecească. Un centru al lumii care ar fi fost căutat și găsit chiar de Zeus. Unde, bineînțeles, s-a construit un templu, a apărut un oracol, iar sanctuarul înconjurător a ajuns, cu timpul, cel mai important loc al lumii. Autorul cărții pe care o semnalăm astăzi își dorește din tot sufletul să călătorească în acest centru al lumii, fie și în imaginație, și apelează la toate sursele istorice și culturale posibile să-l pregătească pentru acest drum. Își dorește, mai ales, să stea de vorbă cu Pitia. Pitia (sau Pythia) era numele generic al preoteselor oracolului lui Apollon din Delfi care intra în transă și prezicea viitorul sau răspundea întrebărilor și nelămuririlor mulțimii de pelerini sosiți cu ofrande fără număr la sanctuar, îmbogățindu-i pe preoți, dar și orașul. Au rămas în istorie celebre răspunsuri ale preoteselor care îi sfătuiau pe cei veniți să facă ori să nu facă un anume lucru. Iar pe frontonul intrării templului erau săpate în piatră câteva vorbe – Cunoaște-te pe tine însuți (gnothi seauton) și Nu depăși măsura – fraze atribuite lui Socrate, dar în mod sigur mult mai vechi, mai degrabă rămase de la primul filosof grec Thales din Milet.
„În călătoria imaginară la Delphi îmi închipui că o am lângă mine pe Cristina, soția mea, arhitectă și pictoriță, care îmi deschide ochii asupra unor detalii arhitecturale ce-mi scapă și-mi explică evoluția stilurilor. Din când în când se oprește să facă schițe într-un caiet de desen pe care-l poartă pretutindeni în rucsăcelul agățat în spate. O aștept răbdător, îmi notez și eu în vremea asta, într-un carnețel cât o palmă, ce mai țin minte din ce văzusem, din ce-mi spusese, din ce citisem, cu aroganța că, odată întors acasă, voi scrie o carte cum n-a mai fost despre Delphi.”
Stelian Țurlea – Călătorie imaginară în centrul lumii sau De vorbă cu Pitia. Editura Integral. Colecția Cartea de vacanță. 104 pag.