Dorin Negrău reprezintă genul de creator complex nu numai pentru că reușește să îmbine în mod convingător, sustenabil și seducător elementele tradiționale cu cele contemporane în colecțiile sale – fiind un remarcabil designer vestimentar român cu o prezență constantă la New York Fashion Week – ci și pentru că (sau mai ales pentru că) răspunde cu entuziasm invitațiilor locale de a participa în proiecte de valorificare și de promovare a patrimoniului cultural român.
Ana Daniela Sultana a colaborat cu Dorin Negrău de două ori până în prezent, prima dată cu ocazia Zilei Internaționale a Iei acum câțiva ani la creat – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, iar a doua oară, de curând, la Aluniș Art Center, un spațiu expozițional, de creație și de rezidențe artistice inaugurat în Ținutul Buzăului în 2020 și care continuă să se (re)definească de la un sezon la altul. Aici au loc concerte, recitaluri, proiecții de filme, expoziții de arte vizuale, seri de poezie și de literatură, ateliere pentru revigorarea meșteșugurilor locale (olărit, prelucrarea lânii și a lemnului, țesut), tabere de creație, drumeții sau tururi ghidate la peșterile rupestre, acțiuni de ecologizare și multe alte evenimente. În 2021 s-a deschis Aluniș Retreat, iar în 2022 a fost inaugurată Școala de Olărit de la Colți sub motto-ul „Reînnodăm tradiția ceramicii buzoiene și revitalizăm meșteșugului olăritului pe Valea Buzăului”.
Vara acesta, Dorin Negrău ne-a încântat cu prezența sa carismatică pentru o săptămână la Aluniș, prilej cu care și-a lăsat amprenta asupra locului printr-o instalație textilă amplasată chiar la intrarea în fosta școală a satului devenită acum spațiu expozițional, dar și printr-o lucrare realizată în tehnică mixtă, care acum se află în colecția centrului de artă de la Aluniș. În urma acestei rezidențe artistice, Ana Daniela Sultana a purtat un dialog, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, cu Dorin Negrău.
Ana Daniela Sultana: -Dorin Negrău, deloc întâmplător, în lucrarea ta pe care ai finalizat-o anul acesta în cadrul rezidenței de la Aluniș chiar în data de 4 iulie 2022, de Ziua Americii, întâlnim un steag al Statelor Unite. Când și cum a început relația ta cu această geografie și pendularea pe axa România-SUA?
Dorin Negrău: Sincer, a fost o coincidență dictată de astre și de energiile prezente la Aluniș, în Ținutul Buzăului care m-au inspirat și mi-au dictat direcția acestei lucrări. Nimic nu este întâmplător și probabil prezența steagului american în lucrarea mea are legătură cu prezența mea ca artist pe tărâmul american în ultimii 10 ani, dar și foarte actuală cu mișcările politice culminate de prezența americană pe tărâmul românesc.
ADS: -Mult mai interesantă mi se pare, de altfel, intervenția ta adusă spațiului expozițional de la Aluniș prin tapițarea fațadei clădirii cu preșuri tradiționale. Cum s-a „țesut” această idee?
DN: -Mi s-a părut genială ideea fondatoarei centrului (Iulia Sîrbu – n.n.) de a avea o expoziție exterioară la centru, așa că am ochit un balot de preșuri superbe lucrate de o femeie din sat în timp ce eu mă bucuram să ancorez urzeala în războiul de țesut și să mă apuc să îmi fac propria țesătură …Și uite rezultatul ce îți spune „HELLO” când întâmpină vizitatorii Art Center-ului.
ADS: -Practica ta artistică este foarte complexă, chiar dacă la baza ei se află și primează, desigur, designul vestimentar. Ai creat costume pentru teatru și film, iar acum, iată, ai mers mult spre artă vizuală. Îți dorești să aprofundezi pe viitor mai mult această direcție?
DN: -Împlinirea artistică cred că vine și din explorarea cât mai multor artere creative ce îți apar în calea creativă. Îmi doresc să mă exprim mai mult vizual pe viitor, să îmi surprind publicul incitându-l spre curiozitatea întrebării „Ce urmează?”.
ADS: -Din câte cunosc, și tu ai pus bazele unui centru tradițional în care conectarea la viața simplă și contactul cu artele meșteșugului tradițional sunt premisele principale. Cum s-a născut pentru tine acest proiect de suflet și în ce măsură i te poți dedica?
DN: -Într-adevăr! La inițiativa tatălui meu care a fost un reputat profesor și culegător de folclor în Bihor, am transformat casa bunicilor într-un centru cultural în care noile generații, dar și persoanele melancolice pot să vadă și chiar să trăiască într-un mediu similar cu cel în care trăiau bunicii noștri. Țesutul la războiul tradițional este unul dintre atelierele cel mai accesate poate și datorită faptului că era meșteșugul cel mai prezent în sat pe vremea bunicilor. Normal, ca orice proiect de suflet te ajuta să îți găsești și timpul pentru a îl dedica, doar este pentru suflet!
ADS: -Ai reușit să traversezi admirabil perioada pandemică; activitatea ta recentă nu s-a diminuat, ba, din potrivă, te-ai reinventat sau te-ai adaptat excelent unde a fost cazul (mă refer aici la defilarea filmată la MȚR pentru NYFW). Ce ai în plan pentru viitor, atât cât ne poți divulga?
DN: -Deschiderea și susținerea pe care am avut-o de fiecare dată la MȚR, dar și la Muzeul Satului m-au ajutat și în perioada pandemică să filmez unele dintre proiectele online lansate la NYFW; ceea ce pot să spun este că mi-au deschis calea spre noi proiecte frumoase în New York, dar și aici, la București. Vor ieși la iveală așa mai „cătingan”(lent) precum în Ardeal :)).