”Jurnal precar (eseu)”, de Tamara Cărăuș (Rotonda). Broșată, 200 pag. Preț: 33 RON/139 MDL. „Dragul meu CV, iartă-mă că te-am trimis în toate cele patru vânturi și te-am pus să concurezi cu CV-uri groase, de la case mai mari, cu magnifice realizări în ele. Probabilte fac să roșești. Trebuie să te prefaci că nu mă cunoști…” (Tamara Cărăuș)
”Filtre (articole de cultivare a limbii)”, de Valentin Guțu (Cartier popular). Broșată, 384 pag. Preț: 49 RON/199 MDL. „Cartea lui Valentin Guțu reunește cronici lingvistice care descriu – cu deplină claritate, într-un stil captivant și în același timp riguros științific – o serie de abateri de la normele românei standard. Impresionînd prin remarcabila cunoaștere a etimologiei și a semanticii cuvintelor românești, a variantelor sociale și culturale, regionale și istorice ale limbii, autorul argumentează întotdeauna convingător, cu umor și moderație, fără a fi didactic sau încrîncenat; metafora filtrelor este emblematică pentru o fericită reinventare a prescriptivismului, practicat cu prudență și subtilitate, în scopul eficienței comunicative. Cititorul va descoperi în această carte, în primul rînd, o serie de diferențe între uzul limbii române vorbite în Republica Moldova și româna standard: în cuvintele și expresiile vieții cotidiene, în limbajul presei, în stilul juridic și administrativ. Improprietățile, confuziile, calcurile semantice și sintactice sînt puse în cea mai potrivită lumină, prin reconstituirea contextului lor istoric, social și cultural, și sînt raportate la cele mai recente indicații normative (din 2021). Multe dintre recomandări – de exemplu, cele referitoare la punctuație sau la acord – privesc uzul actual al românei vorbite pretutindeni, indiferent de granițe și de influențe. Extrem de utile, mai ales pentru traducători și jurnaliști – sînt explicațiile (de mare actualitate) asupra transcrierii numelor proprii din ucraineană, rusă și belarusă. Filtre este un ghid excelent pentru toți cei care scriu și citesc în limba română și se pot pierde în hățișul variațiilor și al oscilațiilor de tot felul, al incertitudinilor și al ambiguităților pe care textele din mediul online ni le aduc permanent în fața ochilor. E o lectură pasionantă pentru toți cei interesați de starea limbii române de azi.” (Rodica Zafiu)
Eu sunt cartea (antologie de versuri), de Marcela Benea (Cartier popular). Broșată, 224 pag. Preț: 39 RON/169 MDL
„Îmbinare suavă între simpleţe şi profunzime, cuminţenie şi ardoare, resemnare şi revoltă, nelinişte şi trăire mută a durerii – aceasta e poezia Marcelei Benea. Nimic nu este în exces, o temperare e în toate. (…) poeta ştie să urmeze acea aurită cale de mijloc între nevoia de stihialitate şi trăire frenetică, pe de o parte, şi confesiunea meditativă, pe de altă parte, între lirismul narativizat şi exprimarea gnomică, între inevitabila raportare la litera scrisă şi vitalitatea prilejuită de realitatea imediată. Iar o antologie de autor Marcela Benea nu face decât să ne confirme o dată în plus că avem în faţă o poetă remarcabilă, pe cât de discretă pe atât de uimitoare.” (Lucia Țurcanu)
Scrisori către Ion Druță, de Ștefan Susai (Cartier popular). Broșată, 200 pag. Preț: 33 RON/139 MDL
„Dincolo de-a fi o cronică a satelor prin care se perindă Ștefan Susai, monologul epistolar adresat lui Ion Druță este o expresie a nostalgiei pentru vechi, durabil și autentic. Priviri piezișe, aruncate din mers, observații imediate, însoțite de un discret suflu emoțional, alcătuiesc confesiunile unui spirit frământat de pericolul pierderii vigorii și trăiniciei identității țărănești în iureșul globalist.
Într-un prezent, în care satul e tot mai pustiit de oameni și de trecut, invocarea unui reper spiritual al locului – Ion Druță – este o încercare de revenire la matricea de valori ale țăranului, adică o aspirație de normalitate.” (Nina Corcinschi)
Poți procura cărțile Cartier în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
Comandă cărțile Cartier oriunde ai fi, le livrăm rapid https://cartier.md/
Ne găsești pe twitter la https://twitter.com/EdituraCartier
și pe facebook la:
https://www.facebook.com/edituracartier
https://www.facebook.com/librariilecartier/