Lungmetraje românești care s-au regăsit în palmaresul unor importante festivaluri de film, precum Cannes și San Sebastián, sunt incluse în programul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în afara competiției. ANONIMUL va avea loc anul acesta în perioada 8 – 14 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, anunțate în luna iunie, o competiție de lungmetraje, dar și proiecții în afara concursului. Toate proiecțiile vor fi însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.
Lungmetrajele românești prezentate în afara competiției sunt „Marocco”, regizat de Emanuel Pârvu, „Metronom”, de Alexandru Belc, „Balaur”, de Octavian Chelaru, „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, de Sebastian Mihăilescu, „Miracol”, de Bogdan George Apetri, „Străjerii Deltei”, de Liviu Marghidan, „Crai Nou”, de Alina Grigore, „Imaculat”, de Monica Stan și George Chiper-Lillemark și „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric” al lui Gabriel de Achim.
„Marocco”, al doilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu, cu Şerban Pavlu, Crina Semciuc, Ana Indricău şi Tudor Cucu-Dumitrescu în distribuţie, a avut premiera mondială în competiţia New Directors a Festivalului de Film de la San Sebastián 2021.
Producția, care a fost selectată anul acesta în competiții la TIFF, urmărește destinele a două iubiri ce ajung în situații de viață și de moarte, ca urmare a neîncrederii. Este o poveste universală despre responsabilitatea morală a faptelor ce au consecințe fatale.
Acțiunea din „Metronom”, lungmetrajul de debut al lui Alexandru Belc, recompensat anul acesta în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes cu premiul pentru regie, are loc la începutul anilor ‘70, când doi liceeni îndrăgostiți scriu scrisori pentru emisiunea „Metronom” de la radio Europa Liberă.
Când familia lui primește aprobarea să plece definitiv din țară, ei știu că trebuie să se despartă, iar ultimele zile împreună devin hotărâtoare pentru întreaga lor viață. Din distribuție fac parte Mara Bugarin, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin și Andreea Bibiri.
„Balaur”, scris și regizat de Octav Chelaru, cu Mălina Manovici și Alexandru Papadopol în rolurile principale, este inspirat de întâmplări reale.
Lungmetrajul, prezentat anterior în festivaluri din India, Statele Unite și Grecia, are în centru o profesoară care predă Religie la liceu și este căsătorită cu preotul orașului. Ea ajunge să aibă o aventură cu un adolescent, își propune să îl controleze, dar își pierde propriul control în această încercare.
Documentarul „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, regizat de Sebastian Mihăilescu şi premiat la festivalurile de profil Doclisboa și Ji.hlava, prezintă mai mulți tineri care participă la un casting pentru un film despre anii de tinereţe ai fostului dictator.
Un melanj experimental documentar-ficţiune, „Pentru mine tu ești Ceaușescu” e un portret al noii generaţii în încercarea de a găsi motivaţia acţiunilor tânărului Nicolae Ceauşescu.