Din februarie 2022, ne aflăm în mijlocul unui război violent și neașteptat în Europa iniţiat de Federaţia Rusă în Ucraina. Scriitori, intelectuali publici și cercetători din întreaga lume au reacționat rapid pentru a condamna acest război, care riscă să producă o „nouă cortină de fier” între Rusia și Occident, dar și să conducă la fragmentarea teritorială a Ucrainei. Un conflict al realităților și discursurilor paralele a apărut în sfera publică în jurul evenimentelor tragice de la granița Uniunii Europene și există numeroase neclarități privind evoluția conflictului în viitor. Cum văd scriitorii și cercetătorii din mediul academic european această nouă „cortina de fier” în Europa? Care este rolul narațiunilor despre Europa în vremuri de conflict? Luni, 27 iunie 2022, de la ora 18:00, Școala Națională de Studii Politice și Administrative – (SNSPA) prin Centrul de Studii Europene SNSPA va organiza o dezbatere la Muzeul Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu, nr. 8, Sector 1) în care va încerca să răspundă la aceste întrebări.
Scriitorul Andrei Kurkov, președintele PEN Ucraina, a spus: „Facem apel la toți oamenii liberi de pe planetă – faceți tot posibilul pentru a proteja libertatea și independența Ucrainei. Nu poate exista o Europă liberă și sigură fără o Ucraina liberă și independentă!”. Pornind de la intervenția sa online din Ucraina – discuția va prezenta punctele de vedere ale scriitoarei Magda Cârneci și ale cercetătoruluiși specialist în narațiuni politice europene Luis Bouza Garcia de la Universidada Autonoma de Madrid, Spania, moderată de scriitorul și Președintele PEN România – Radu Vancu. Scopul evenimentului este de a propune o nouă înțelegere a sferei publice europene, având în vedere finalizarea recentă a Conferinței privind viitorul Europei și în contextul incert generat de războiul din Ucraina. Discursul introductiv va fi susținut de Miruna Butnaru-Troncotă, scriitoare și coordonatoare al Centrului de Studii Europene (SNSPA). Discuția va avea loc în limba engleză.
Evenimentul este organizat de SNSPA, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și PEN Club România, și face parte din Conferința Finală a Rețelei Jean Monnet “OpenEUdebate”, finanțată de Comisia Europeană prin programul Erasmus +. Conferința internațională ”Found in translation. What’s next for the future of Europe?” va reuni la București principalii parteneri din rețeaua transnațională, inclusiv cadre universitare, experți în politici europene, jurnaliști și studenți.
Participarea la eveniment este liberă (în limita locurilor disponibile) ce trebuie rezervate prin completarea următorului formular online.