Finalul de stagiune aduce la Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București, sub egida și în organizarea Centrului de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, întâlniri artistice importante, în forma unor ateliere și workshopuri. Astfel, artiști tineri și nu numai, din diverse zone ale teatrului, angajați în teatrele din România sau independenți, vor putea explora și experimenta idei, teme, tehnici teatrale sub îndrumarea unor profesioniști desăvârșiți. Helmut Stürmer și Corina Grămoșteanu vor coordona un workshop de scenografie a cărui temă este crearea unui spațiu scenografic unic în care să fie posibilă interpretarea tragediilor shakesperiene „Hamlet”, „Macbeth”, „Richard al III-lea”, spații de bază apte pentru metamorfoze teatrale necesare unor diverse concepții regizorale. Nouă scenografi tineri au fost selecționați pentru a participa la workshop, în perioada 13-18 iunie 2022.
Între 20 și 25 iunie, directorul de scenă Victor Ioan Frunză va susține un Atelier Teatral care se adresează actorilor până în 40 de ani. Marele regizor propune o temă esențială pentru arta teatrului și pentru formarea actorului, atelierul având titlul Despre puterea secretă a cuvintelor.
Încă din 30 mai, tot în cadrul Centrului de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, s-a lansat un Atelier de Scriere Dramatică, coordonat de dramaturgul și scenaristul Mimi Brănescu. Desfășurat pe durata a 3 luni, cu întâlniri de lucru săptămânale, 20 de participanți vor putea dezvolta o propunere dramaturgică pentru care au fost selecționați.
Aceste ateliere și întâlniri artistice vin în completarea misiunii Centrului „Ion Sava”, singurul Centrul de Cercetare și Creație Teatrală care funcționează în cadrul unui teatru din România, de a fi un spațiu deschis ideilor și încercărilor, procesului creativ în primul rând, fie că e vorba de dezvoltare profesională sau despre explorarea unor noi tendințe ale artei scenice, lucruri atât de necesare artiștilor și profesioniștilor din teatru.