În această săptămână a avut loc a 18-a ediție a Festivalului Muzicii Maghiare, un eveniment de real succes în rândul publicului meloman din București, organizat de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București. Evenimentul a demarat cu un concert de orgă – inedit în istoria de 18 ani a festivalului – ce s-a desfășurat în Biserica Italiană din București și a fost susținut de Bátori István, bursier al Academiei Maghiare de Artă, reprezentant al tinerei generații de artiști interpreți maghiari.
După trei zile de competiție la care au participat 20 de concurenți, juriul format din Tóth István, fondator al festivalului și președinte al juriului, Ecaterina Stan, critic muzical, Cristina Popescu Stănești, decan al Facultății de interpretare muzicală din cadrul Universității Național de Muzică București, Makkai Gyöngyvér, muzicolog, compozitor, profesor la Universitatea de Arte Târgu Mureș și compozitorul Ioan Dobrinescu a decis următoarele:
- duoul format din baritonul Andrei Marinache și pianista Cristina Gârbea, care au interpretat din literatura muzicală maghiară piese de Liszt Ferenc și Erkel Ferenc, a obținut Premiul I și va avea posibilitatea de a susține un recital la Collegium Hungaricum din Roma;
- pianistei Andra Băcilă i s-a acordat Premiul II pentru interpretarea Sonatei Dante de Liszt Ferenc și a unui opus chopinian, și va avea posibilitatea de a susține un recital la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Paris;
- pianistul Theodor Dumitru a obținut Premiul III cu un program care a cuprins și piese de Bartók Béla și Ligeti György, și va susține un recital la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta.
Împreună cu Fundația ACCUMM am acordat și anul acesta Premiul „In Memoriam Ludovic Bács”, fiind obținut de această dată ex-aequo de către violoncelistul Dávid-Kacsó Soma (în program: Ligeti György și Popper Dávid) și soprana Bíró Anna (în program: Kacsóh Pongrác și Kodály Zoltán). Cei doi laureați vor susține în ianuarie 2023 un recital în memoria regretatului maestru.
Premiul publicului a fost câștigat de pianista Emanuela Ioniță, cu un repertoriu cuprinzând opusuri de Johannes Brahms, Liszt Ferenc și Bartók Béla. Pe Emanuela o veți putea reasculta la Institut în perioada Adventului.
Bursa oferită de fondatorul ICon Arts a fost câștigată de flautista Lázár Katica, având în program piese de la Bartók Béla și Doppler Ferenc. Datorită acestei burse flautista beneficiază gratuit de cursuri de măiestrie, cazare și masă timp de două săptămâni în cadrul Academiei de vară ICon Arts, având posibilitatea de a participa la numeroase activități artistice – după cum a precizat organizatorul academiei, Sebastian Gheorghiu.
În cadrul festivității de decernare a premiilor, saxofonista Seleljo Erzsébet și pianista Seleljo Irén (Seleljo Duo) a susținut un recital interpretând piese compuse special pentru această formație, dar și un opus din literatura maghiară (Weiner Leó), respectiv unul din literatura română (George Enescu) în aranjamentul saxofonistei.
A 18-a ediție a Festivalului Muzicii Maghiare s-a încheiat cu gala laureaților, un adevărat festin al muzicii maghiare în care au răsunat acorduri de Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán și Ligeti György.