În cadrul Romanian Creative Week, ArtEast Gallery găzduiește expoziția „Îmblânzitorul de pietre” realizată de cunoscutul artist Ion Barbu. Așadar, galeria vă invită duminică, 22 mai 2022, de la ora 16:00, la vernisajul expoziției curatoriate de Dana Lungu. La eveniment va participa, alături de artist, creatoarea de modă Irina Schrotter. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 20 mai – 5 iunie 2022 la spațiul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași. Ion Barbu s-a născut la 6 iulie 1953, în Petroșani. Este artist vizual, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A participat la peste 400 de expoziții naționale și internaționale, câștigând peste 50 de premii. Este decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii române”.
S-a remarcat inițial drept caricaturist, fiind considerat cel mai important autor contemporan român în acest domeniu. Dintre numeroasele premii obținute, mai bine de jumătate au fost distincții internaționale, în țări precum Italia, Franța, Belgia, Turcia, Serbia, Elveția, Brazilia, Japonia sau Coreea. De asemenea, i-au fost organizate zeci de expoziții internaționale în Marea Britanie, SUA, Italia, Macedonia, Turcia, Luxemburg, Bulgaria șamd.
A realizat caricaturi la cotidianele Adevărul, România liberă (1993-1995), Evenimentul zilei, Ziua (din 1995), precum și la publicațiile săptămânale Academia Cațavencu (din 1994), Suplimentul de Cultură (din 2004) și Dilema Veche (din 1998). Caricaturile și desenele sale au fost publicate și în numeroase ziare și reviste din străinătate, printre care: La Repubblica (Italia), Szpilky (Polonia), Ludas Maty (Ungaria), Witty World (S.U.A.), Stîrșel, Apropos (Bulgaria), Hurriet, Mylliet, Cumhurriet (Turcia) etc.
În ultimele două decenii, activitatea lui Ion Barbu a cuprins tot mai multe domenii ale artelor vizuale, remarcându-se prin lucrări murale urbane, instalații artistice, street-art, colaje, intervenții pe fotografie, intervenții pe obiecte vechi, ready-made-uri, happening-uri etc. Ion Barbu este fondator, realizator și curator a patru muzee și al unui centru expozițional: Muzeul Poezie(i) din Iași, deschis în 2021 în Casa Muzeelor de pe strada Vasile Alecsandri; Casa Memorială I.D. Sîrbu din Petrila, deschisă în 2010; Mother’s Museum din Petrila, deschis în 2012; Muzeul Instalatorului Român din Petroșani, deschis în 2016, precum și Centrul Pompadour (Petrila), un spațiu care găzduiește expoziții artistice temporare.
„Ion Barbu este un artist atipic, neastâmpărat și îngrozitor de efervescent. Când crezi că i-ai prins formula, vine cu un nou proiect care te obligă să-l redefinești. Cu toții știm isprava lui de la Petrila, pe care a reinventat-o împânzind zidurile și clădirile delabrate cu versuri ale poeților români. Minunea n-a durat decât câteva zile, fiindcă au venit autoritățile din urmă cu bidineaua, să restabilească dulcea ordine a mediocrității. Dar Ion Barbu crede ca nimeni altul în forța subtilă a poeziei de a transforma lumea. Așa se explică minunea de Muzeu al Poeziei pe care l-a făcut la Iași, cel mai potrivit loc pentru așa ceva.” (Dana Lungu, curator)
Artistul a realizat multe alte proiecte interdisciplinare, îmbinând artele vizuale cu poezia, în expozițiile sale, în instalațiile artistice din muzeele pe care le-a creat, dar și în diverse alte apariții editoriale.
„În proiectul de față, Ion Barbu ne propune o serie de mici instalații petro-poetice. Rebusul, puzzle-ul, caroiajul, timbrele, logourile sau harta sunt tot atâtea pretexte pe care se poate urzi un vers. Poezia este peste tot în jurul nostru. După cum se vede, fiind născut la Petrila, Ion Barbu are o relație specială cu pietrele. Încă de mici, de când sunt pietricele, le învață să spună poezii, așa cum o face chiar acum. Haideți să le ascultăm cu ochii și să ne bucurăm cu șira spinării!” (Dana Lungu, curator)
Galeria ArtEast a apărut în 2021, pornind de la realitatea că în Iași există artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns țara, iar în țară sunt artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns Iașiul. Scopul ArtEast este de a încuraja, de a susține și de a promova arta vie, a timpului în care trăim, de a cultiva artiștii cu spirit novator, fie ei emergenți sau consacrați, de a ne bucura împreună de ceea ce ne oferă astăzi artele vizuale.