spot_img

Expoziție omagială: ”In memoriam Eugen Crăciun (1922-2001)”

În perioada 17-31 mai 2022, Galeria Romană vă invită la expoziția omagială a pictorului Eugen Crăciun. Pe simeze vor fi expuse lucrări reprezentative, picturi sau tehnici mixte, din diferite perioade ale creației sale, cu tendințe care îl încadrau pe artist în realismul magic, în post-impresionism sau în zona oniric-surrealistă. „Arta nu trebuie înțeleasă și nici explicată, calitatea ei este numai să emoționeze” – Eugen Crăciun. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Eugen CRĂCIUN s-a născut pe 28 februarie 1922, la Piatra Neamț.

Între 1947 și 1950 – student al Academiei de Arte Frumoase, Iași, secția Pictură, avându-l profesor pe Corneliu Baba.

Între 1950 și 1953 – student al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București, secția Pictură, cu profesorii Alexandru Ciucurencu și Octav Angheluță.

Între 1955 și 1957- Lector universitar la Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu”, din Cluj-Napoca.

Începând cu 1954 este Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A colaborat la ziare și reviste cu desene și reproduceri: 1961 -„Mara”, Ioan Slavici, 1966 – „Mein hund Hasso”, Oscar Paulini, 1968 -„Poezia lui Eminescu”, 2 vol, Dumitru Popovici, 1970 – Balada populară „Badiul”.

Între 1966 și 1987, artistul face călătorii de studiu și documentare în Bulgaria, U.R.S.S, Ungaria, Cehoslovacia, Germania, Polonia, Austria, Franța, Italia, Iugoslavia, Elveția.

A avut expoziții personale și de grup în țară și în străinătate. Lucrările sale se află în colecții muzeale, instituții de stat și colecții particulare: România, Anglia, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Spania, S.U.A, etc.

Prin bunăvoința familiei, începând cu anul 2003 au fost organizate mai multe expoziții retrospective, în galerii și muzee,  în România și în străinătate, inclusiv un site internet postum (www.craciun-art.ro) și două albume care îi oglindesc opera artistică în integralitate.

„Harul dat artistului de Dumnezeu, unul în care credea cu tărie, l-a făcut pe Eugen Crăciun să creeze o operă extrem de fecundă (şi nu doar valoroasă şi originală)- pe măsura unui adevărat centenar.

Spaţiul generos al galeriei face ca traseul oricărei expoziţii desfăşurate aici să coincidă ca parcurs, cumva cu unul muzeal, datorită dispunerii şi ordinii încăperilor; şi că în fiece încăpere discursul vizual expus, să poată fi redat diferit şi segmentat-in sensul evolutiv al termenului. Ceea ce va fi cazul şi în expoziţia de acum dedicată lui Eugen Crăciun.”

Bucureşti, Mai 2022,  Daniel Crăciun şi Michaela Nica-Crăciun

Un mânuitor al pensulei și paletei

Unele opere de artă au darul de a ți se impune de-a dreptul, prin expresia și frumusețea lor, prin adevărul ce-l oglindesc cu un vădit accent personal.  Ele nu te lasă nepăsător, ci, dimpotrivă, îți deschid noi căi de înțelegere a realității, te emoționează, te încântă, dându-ți simțământul că te-ai îmbogățit sufletește. Astfel sunt lucrările în ulei, pastel și guașă ale pictorului Eugen Crăciun”

(Petru Comarnescu, în ziarul „Scânteia Tineretului”, 29 septembrie 1956).

Vernisajul va avea loc marți, 17 mai 2022, începând cu ora 19:00, Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București.

Program de vizitare:

Luni-vineri: 10:00 – 18:00

Sâmbătă: 10:00 – 15:00

Parteneri ai evenimentului: Catena pentru Artă, Evenimentul Zilei, SensoTv, TVR1, Jurnalul Bucureștiului „Le Petit Parisien”, Intell News, Modernism, Agenția de Carte, Propagarta, Ultima Oră, Curatorial.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508