spot_img

ICR New York reia spectacolele „Studioului de teatru româno-american” cu premiera mondială a piesei „Exilul este acasă” de Domnica Rădulescu

ICR New York și Red Monkey Theatre Group prezintă premiera mondială a spectacolului „Exilul este acasă”, o colecție de scene extrase din patru piese reunite în antologia cu același titlu (“Exile Is My Home”), semnată de Domnica Rădulescu, autoare feministă și profesoară universitară, una dintre cele mai de succes scriitoare româno-americane. Caracterizate drept „tăindu-ți răsuflarea atât ca formă, cât și ca problematică” (Christine Evans) și probând o scriitură fără cusur și o imaginație debordantă, piesele se subscriu temei atât de actuale și sensibile a dezrădăcinării/imigrației/refugiului și sunt aduse pe scenă de un ansamblu artistic american, condus de regizoarea Rachel Tamarin. Spectacolul se va juca în 8 aprilie 2022 la sediul ICR New York din Midtown Manhattan, în cadrul programului permanent „Studioul de teatru româno-american”, și în 11 aprilie la Bohemian National Hall din metropola americană, în cadrul festivalului „Repetiție pentru adevăr” organizat de Fundația „Václav Havel”. Ambele reprezentații vor fi urmate de câte o discuție cu Domnica Rădulescu și Rachel Tamarin. 

„O voce originală, de o mare inteligență, care refuză să împartă lumea în alb și negru.”

(Julia Pascal)

 

 

EXILUL ESTE ACASĂ. PATRU PIESE DE DOMNICA RĂDULESCU

 

Regia: Rachel Tamarin

Cu: Steph Marie Alvarez, Jessica Carmona, Alexandra Gomez, Selina Hernandez, Talia Segal, Kenneth LaBoy Vasquez

Coregrafia: Amy Frey

Muzica: Joshua Murphy și Alexander Tanson

Scenografia: Mikaela Blanchard

Lumini: John Silberger

Sunet: Benjamin Tamarin

 

Antologia semnată de Domnica Rădulescu conține următoarele piese: “Exile Is My Home. A Sci-Fi Immigrant Fairy Tale” / „Exilul este acasă. Un basm științifico-fantasic despre imigrație”, “The Town with Very Nice People. A Strident Immigrant Operetta” / „Orașul cu oameni foarte drăguți. O operetă stridentă despre imigrație”, “House in a Boat with Food and No God” / „O casă într-o barcă fără mâncare și fără Dumnezeu” și “Crossings: A Play of Immigrant Voices” / „Traversarea: o piesă cu voci ale imigranților”.

 

„În principal, scriu din poziția de femeie de litere și artistă ajunsă în Statele Unite ale Americii în anii 1980 ca refugiată politic. Astfel, în opera mea transpare obsesia pentru sentimentele imigrantului, dislocare, dezrădăcinare, creșterea de noi rădăcini, dar și pentru războaie și genocid, portretizând aceste stări de fapt din perspectiva unor personaje feminine puternice și complexe. Din păcate, în acest moment, aceste teme și punerea lor în scenă sunt cu atât mai relevante în contextul războiului din Ucraina și a situației generale în care lumea noastră se găsește.” – Domnica Rădulescu

 

Domnica Rădulescu este o autoare româno-americană bine cunoscută în Statele Unite, profesor de literatură comparată la Universitatea Washington and Lee din Lexington, Virginia. Este autoarea a trei romane de mare succes atât în America, cât și pe plan internațional: “Country of Red Azaleas” (Twelve Hackett Book Group, 2016), “Black Sea Twilight” (Doubleday, 2010 & 2011) și “Train to Trieste” (Knopf, 2008 & 2009). „Trenul de Trieste” a fost tradus în 12 limbi și a câștigat, în 2009, premiul cel mare acordat de Biblioteca de Stat din Virginia. Autoarea a publicat paisprezece cărți de specialitate și a editat și co-editat numeroase colecții de articole. Două dintre piesele care se regăsesc în antologia mai sus menționată, “Exile Is My Home” și “The Town with Very Nice People”, au concurat pentru premiul Jane Chambers Playwriting în 2012 și 2013. În ianuarie anul acesta, autoarea a publicat cartea de memorii “Dream in a Suitcase. The Story of an Immigrant Life” / „Un vis într-o valiză. Viața unui imigrant” (Austin Macauley). Domnica Rădulescu a primit de două ori bursa Fulbright și a predat, în anul 2017, la Universitatea București.

 

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:

Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Website: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

Twitter: https://twitter.com/RomanianY

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508