Ediţia specială la feminin din luna martie 2022 a revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” se deschide cu evocarea Reginei Maria a României. Ştefania Dinu descrie vizita în Italia a Reginei Maria, din septembrie-noiembrie 1919, pe care regina o consemnează cu lux de amănunte în însemnările sale zilnice, fiind prima pe care o efectua cu scopul de a se bucura de vacanță, după anii grei din timpul Marelui Război. Delia Bălăican o evocă apoi pe Adina Brătianu, care a călătorit în Italia anilor 1924 și 1926, prin corespondența acesteia provenind din colecția de manuscrise de la Biblioteca Academiei Române.
Urmează o amplă prezentare, de Otilia Doroteea Borcia, a „Madonelor” pictate de Leonardo Da Vinci, şi expoziția-eveniment „Reprezentări feminine în arta românească” de la Muzeul Naţional Cotroceni, cu o cronică a curatorului şi istoricului de artă Cosmin Năsui. În continuare, „Istoriile unei mari artiste”, Corina Chiriac, la Muzeul Național de Istorie a României, cu o bogată ilustrare, în articolul semnat de Cristina Păiuşan-Nuică.
O altă temă de interes vizează cuplul artistic Franca Rame şi Dario Fo, o iubire de Nobel care a durat şaizeci de ani, printr-o mărturie tradusă din italiană de George Popescu.
Apoi, liderele feministe Olga Mavrocordat Sturdza, prințesă-artistă ocrotitoare a orfanilor, în studiul semnat de Monica Negru, şi Ella Negruzzi, prima femeie avocat pledant din România, într-un studiu de Sanda Safta.
În continuare, primul volum de poezii al literaturii feminine din Banat, semnat de Mia Cerna şi prezentat de Monica M. Condan.
În Focus Social, Silvia Dumitrache vorbeşte despre munca invizibilă a asistentelor familiale din Italia.
Secţiunea specială Centenar Pasolini aduce noi traduceri de poezie realizate de Smaranda Bratu Elian, mărturia lui Umberto Eco şi intervenţia criticului de film Marian Sorin Rădulescu.
În seria de Evenimente, este semnalat Festivalul „Noua cinematografie italiană în România”, 9-13 martie 2022, organizat de Ambasada Italiei şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, la care revista „Orizonturi culturale italo-române” este partener media.
În seria de Întâlniri, un interviu realizat de Irina Ţurcanu cu scriitorul Roberto Mercadini, câştigătorul Turneului literar „Robinson” din Italia.
Revista inaugurează în acest număr şi secţiunea specială Dino Buzzati, la 50 de ani de la dispariţia unuia dintre cei mai importanţi prozatori italieni ai secolului XX.
În Orizonturi Filosofice, un interviu cu Ted Anton, tradus de Gabriel Badea, şi textul în memoria remarcabilului eliadist Mac Linscott Ricketts, text semnat de Andrei OIşteanu.
Semnalările editoriale vizează noua carte a Doinei Ruşti cu „ciudățenii” minunate, recenzată de Victor-Claudiu Turcitu, cu un document oferit de Arhivele Naţionale ale României.
Apoi, cartea italiană „Vegan Holocaust” de Salvatore Setola, recenzată de Patrizia Ubaaldi, traducerea fiind realizată prin colaborarea revistei cu Centrul Italian de Cultură din Cluj şi studenţii de la secţia de italiană a Universităţii Babeş-Bolyai.
În Seria de Autor Ionel Cionchin, un studiu dedicat învăţătorului Climentu Dinna, întemeietorul Şcolii Române din comuna Denta, judeţul Timiş, la 2 martie 1855.
În Seria Claudiu Isopescu, un articol de Nicoleta Silvia Ioana despre crearea bibliotecii românești de la Universitatea „La Sapienza” din Roma.
În Orizonturi de Artă, Solo show Silviu Preda la Tiny Griffon Gallery din Nürnberg, curatoriat de Cristina Simion.
Toate articolele numărului 3/martie 2022 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.