spot_img

Vernisajul expoziției „Scene de vânătoare”

ArtEast Gallery vă invită vineri, 11 februarie 2022, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției „Scene de vânătoare”, semnată de artista clujeană Ioana Olăhuț și curatoriată de Lucian Dan Teodoreanu. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 11 februarie – 6 martie 2022 la sediul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași. Ioana Olăhuț este una dintre cele mai importante artiste contemporane, implicată activ în fenomenul artistic național și internațional pe care-l cunoaștem sub numele de „Școala de la Cluj”. Este conferențiar universitar și, totodată, Directoare a Departamentului de Pictură din cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, precum și autoare a platformei digitale dedicată artei contemporane Hassium.ro. A avut numeroase expoziții personale și de grup atât în țară, în Cluj, București sau Alba-Iulia, cât și în străinătate, în orașe precum Budapesta, Roma, New York, Birmingham, Wroclaw etc. 

Arta autoarei pendulează între pictură, scenografie și instalație, provocând  conviețuirea intimă a unor elemente provenite din lumi aparent diametral opuse, care  creează prin asociere noi spații conceptuale, emoționale și estetice. Relevante pentru dimensiunea contemporană a conceptului de metamorfoză, lucrările sale sunt reflecții vizuale asupra graniței fragile dintre natural și artificial, asupra metamorfozelor și riturilor de trecere, indiferent că acestea sunt de natură biologică, psihologică sau socială, asupra experienţelor care încremenesc ori accelerează dezvoltarea, dezvăluind o lume a muchiilor existenţiale.

Dintre expozițiile sale, amintim: „Magda / Olăhuț. Un artist și o artistă fac pâine”, Hangar F, Alba-Iulia (2021); „Spotlighting Cluj / Riflessi  e rappresentazioni artistiche”, Il Mitreo-Arte Contemporanea, Roma (2021); „Hassium.ro / Art Market Budapest”, Budapesta (2020); „MAELSTROM”, Halucinarium Gallery, București (2019); „Stories of Conflict and Desire”, Centrul Cultural Palatele Mogoșoaia București (2019); „One Woman Show/ Take Your Pills”, Muzeul Farmaciei Cluj-Napoca (2017); „CON-FRONT EAST”,  Gallery RIVAA, New York (2017); „The School of Cluj/ Painting & Graphic Arts”, Neon Gallery, Wroclaw (2017); „Fear/Pain/Hunger”, The National Museum of Art, Cluj-Napoca (2016) și numeroase altele.

Seria de lucrări cu care Ioana Olăhuț vine la Iași, special concepută pentru această expoziție, este inspirată de una dintre marile povești de dragoste ale Evului Mediu și de legendele din jurul nobilei Inês de Castro, care au generat de-a lungul secolelor creații originale în muzică, literatură, teatru, dans sau cinematografie.

„Lucrările Ioanei Olăhuț sunt, mai mult decât orice, senzoriale. Te ating, povestea lor te cuprinde încă înainte de a se activa orice mecanism intelectual, iar lumea creată de artistă te învăluie fără a-ți mai lăsa timp să simți trecerea «granițelor» stabilite de tușe. Și fac asta păstrându-și întru totul forța limbajului contemporan, novator, creând atmosferă și emoție. Istoria lui Inês de Castro, femeia din secolul al XIV-lea care și-a plătit dragostea cu viața și care abia după moarte și-a primit cuvenita coroană de regină, se așază în tiparele lumii de azi, fiind redată printr-o cromatică unitară, a cărei sobrietate nu afectează defel spectaculozitatea, adică în modul extrem de personal, ușor recognoscibil, al artistei din Cluj. Vânătoarea devine subiectul expoziției, ales foarte inspirat de artistă atât ca simbol al nașterii marii iubiri dintre Pedro al Portugaliei și Inês (prințul s-a îndrăgostit de ea la o partidă de vânătoare), cât și ca simbol al morții (Inês a fost asasinată în timp ce Pedro era la vânătoare). Însă, dincolo de subiect, dragostea și moartea sau, mai bine spus, dragostea sub semnul morții este tema mare, profundă, a lucrărilor Ioanei Olăhuț. Și nici nu mai contează dacă picturile te poartă înapoi în timp, către realități și mituri ale unui Ev Mediu mereu fascinant, sau dacă, dimpotrivă, legendele acelei vremi aproape fantaste sunt aduse în prezent, pentru a fi traduse în limba culorilor. Ce e important, după o astfel de întâlnire cu arta, e ce facem cu emoțiile noastre, cum îi dăm șanse acestei minunate excursii vizuale să se transforme în sensuri depline. O expoziție puternică, o poveste mare în care, chiar și la atâtea veacuri de la scrierea ei în istorie, cu siguranță fiecare dintre noi, în feluri proprii, avem posibilitatea de a ne regăsi.” (Lucian Dan Teodorovici)

„Când lucrez pornind de un text narativ, nu îmi propun niciodată o abordare ilustrativă, nu decupez scene pe care să le ilustrez, să le translatez în alt limbaj, în imagine picturală, mai degrabă mă imersez în atmosfera emoțională pe care o poveste mi-o creează și «pescuiesc» de acolo imagini care nu caută neapărat o conexiune directă cu textul în sine. Și de cele mai multe ori le pliez pe modul meu de a gândi, de a vedea lucrurile. Pe de altă parte, îmi place potențialul expresiv al unor detalii care pot părea neimportante în poveste. Dar în lucrările mele fiecare element preluat, oricât de insignifiant, este îmbibat de povestea în sine, de ideea fundamentală a poveștii, prin urmare o poate transmite privitorului chiar dacă acestuia îi este necunoscută narațiunea inițială. Pentru mine povestea lui Inês de Castro e despre granițele infim de fragile și fluctuante dintre viață și moarte, dintre bine și rău, dintre frumos și urât. Și despre ușurința inconștientă cu care glisăm de o parte și alta a lor.” (Ioana Olăhuț)

ArtEast Gallery a apărut în anul 2021, pornind de la ideea că în Iași există artiști contemporani grozavi, care nu sunt îndeajuns de cunoscuți la nivel național, după cum există în țară artiști contemporani la fel de grozavi, pe care ieșenii nu-i cunosc îndeajuns de bine. Așadar, misiunea galeriei este aceea de a încuraja, susține, promova și ajuta publicul larg să descopere arta vie și de a transforma artele vizuale într-un prilej comun de bucurie al tuturor iubitorilor de cultură. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508