În perioada 17 februarie – 27 aprilie 2022, Tiny Griffon Gallery Nürnberg va găzdui prima expoziție de autor internațională, „5 O’Clock Pandemic Tea”, semnată de Silviu Preda. Curator: Dr. Cristina Simion.
Expoziția tânărului fotograf Silviu Preda la Tiny Griffon Gallery, „5 O’Clock Pandemic Tea„, este primul său solo show în afara României și cel de-al treilea din cariera sa deja foarte interesantă. La 25 ani, Preda e departe de a fi un „proaspăt absolvent în căutarea oricărei oportunități de afirmare”, ci un artist complex. interesat de teme și
subiecte precise, asupra cărora reflectează îndelung, fiind deja autorul unor serii de lucrări care au stârnit interesul criticii, al publicului și al colecționarilor și laureat al unor premii naționale pentru fotografie.
„5 O’Clock Pandemic Tea” este o imaginară narațiune epică, desfășurată în spațiu restrâns și, cu o singură excepție, în interior (restricțiile pandemiei!). Obligat fiind la economia de mijloace, artistul respinge de cele mai multe ori minimalismul ca soluție estetică și dezvoltă un uimitor univers baroc în propria sufragerie, fabricând și adaptând „obiectele de recuzită” cu un ascuțit simț de observație și remarcabilă ironie. Deși ceea ce e rapid remarcat în fotografiile lui Preda este spiritul său ludic, manifestat în structurarea compozițiilor și preferința pentru culori psihedelice, artistul este adeseori interesat de teme incomode: alienare și răspunsul individului la presiunea socială, consumerism, transgresia ideilor în obiecte și aprecierea acestora ca definitorii în expresia personalității, deriva identitară. Lucrările sale trebuie citite în cheie satirică, de la aglomerarea veselă din „A Naughty Christmas Child”, la promovarea omniprezentă a propriilor lucrări în „Easter Pandemic Party” – critica socială a fost tema principală în show-ul său de debut, „The Autopsy of an Ephemeral Society”, la Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021. În „5 O’Clock Pandemic Tea” sunt incluse atât satire sociale, cât și lucrări experimentale, în care lumina și mișcarea sunt elemente ale unui joc poetic de o surprinzătoare delicatețe.
Artistul realizează serii mici, de cinci exemplare, uneori modificând formatele fotografiilor, pentru a putea replica și în formate mai mici lucrările sale de mari dimensiuni.
Silviu Preda este un adept al experimentelor fotografice în studio, unde valorifică dialectica dintre lumină, formă și culoare. Artistul folosește ca resort tehnic fotografia digitală, realizând un meta-mix între pop art, kitsch și sfera artelor decorative. Lucrările sale sunt caracterizate de culorile vibrante, dominate de o reprezentare alegorică a simbolurilor sociale și personale. Preda a fost bursier al Fundației Regale Margareta a României, câștigător al trofeului „Griselini Master” și este membru al UAPR. Începând cu anul 2016, a participat la 67 de expoziții naționale de grup, 10 expoziții internaționale de grup (Italia, Ungaria, Serbia și Germania), două expoziții personale (Autopsy of an Ephemeral Society, Galeria Europa, în cadrul Bienalei Internaționale de Arte Vizuale Brașov 2021, și Twisted Mind, Centrul Bastion Timișoara 2021), iar lucrările sale au fost publicate în 14 cataloage de artă.