Marți, 15 februarie 2022, de la ora 11:00, la Colegiul Național ”Ion Creangă” din București (str. Cuza Vodă nr. 51), în cadrul programului ”Ziua Națională a Lecturii la MNLR”, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din București, va avea loc o lectură publică susținută de poetul Mircea Dinescu, într-un eveniment moderat de scriitorul Dan Mircea Cipariu.
Data de 15 februarie a fost aleasă pentru a marca ”Ziua Națională a Lecturii”, susținută de autoritățile române pentru a încuraja proiectele și evenimentele care promovează lectura pe tot parcursul vieții. Această dată ilustrează, totodată, ziua nașterii lui Titu Maiorescu și a lui Spiru Haret, personalități importante care au realizat schimbări esențiale în peisajul cultural românesc de secol XIX. MNLR propune publicului vizitator al expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și al caselor memoriale ale muzeului o serie de evenimente, printre care și un Maraton, care vizează lectura în multiplele sale înțelesuri: lectura cu voce tare, în fața unui public, lectura în singurătate, lectura în Braille și în limbaj mimico-gestual, lectura ca decodificare a sensului unui text literar în diferite epoci și perioade istorice, lectura unei ilustrații de carte pentru copii, lectura unui text vechi scris de mână (caligrafic), lectura unui tablou sau a unui peisaj (tipurile de compoziție), lectura unei partituri, semnele identitare ale unei comunități și ale unui oraș (lectura și interpretarea antropologică).
AgențiadeCarte.ro este partenerul media al programului ”Ziua Națională a Lecturii la MNLR”.
MIRCEA DINESCU (n. 1950, Slobozia) debutează cu poezie în 1967, în revista ”Luceafărul”, și editorial cu ”Invocație nimănui” (1971), volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut. Este redactor la ”Luceafărul” (1976 – 1982) și ”România literară” (1982 – 1989). Talentul literar remarcat de numeroși critici (Lucian Raicu, Alex Ștefănescu, Nicolae Manolescu) este încununat cu numeroase premii literare (Premiul Herder, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Poezie, Premiul Academiei Române pentru Literatură ș.a.). În urma interviului acordat în februarie 1989 cotidianului Libération în care ataca explicit regimul Ceaușescu, este supus arestului la domiciliu și i se ia dreptul de semnătură. După revoluția din 22 decembrie 1989 este președintele Uniunii Scriitorilor (1990 – 1993) de unde a demisionat în urma unui scandal. Înființează revistele de satiră politică Academia Cațavencu (1990), Plai cu boi (2001) și Aspirina săracului (2003). A fost membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Mircea Dinescu este și fondatorul portului cultural Cetate (Dolj), primul port cultural din Europa. Prezență activă, una dintre personalitățile cunoscute ale societății civile, Mircea Dinescu are constante intervenții critice, televizate și publicistice. Volume publicate (selectiv): ”Invocație nimănui” (Cartea Românească, 1971); ”Elegii de când eram mai tânăr” (Cartea Românească, 1973); ”Proprietarul de poduri” (Cartea Românească, 1976, 1978); ”La dispoziția dumneavoastră” (Cartea Românească,1979); ”Teroarea bunului simț” (Cartea Românească, 1980); ”Democrația naturii” (Cartea Românească, 1981); ”Exil pe o boabă de piper” (Cartea Românească, 1983); ”Rimbaud negustorul” (Cartea Românească, 1985); ”Moartea citește ziarul” (Cartea Românească, 1990); ”Femeile din secolul trecut. Poezii noi” (2004 – 2010), cu desene din seria Erotica Magna de Dan Erceanu (Fundația pentru Poezie Mircea Dinescu, 2010); ”Iubirea mea să scoată țări din criză” (Fundația pentru Poezie Mircea Dinescu, 2011); ”Colierul din bomboane de colivă”, apărut la Editura Fundației pentru Poezie Mircea Dinescu în 2017. În 2018, Mircea Dinescu a lansat la Londra o antologie de poeme din perioada 1973-2013, sub titlul „Întoarcerea barbarilor” / “The Barbarians’ Return”, la Bloodaxe, una dintre cele mai influente edituri de poezie din spațiul anglo-saxon. În 2019, i-a apărut volumul de poezie ”Scaunul cu trei picioare”, Editura Fundației pentru Poezie Mircea Dinescu.
”Ziua Națională a Lecturii la MNLR”
Organizator: Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române
Co-organizatori: Academia Română, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Facultatea de Litere a Universității din București
Parteneri: Romfilatelia, Fundația Colegiului Național de Apărare, Teatrul de Comedie, Muzeul Național al Literaturii Române – Iași, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Colegiul Național „Sf. Sava”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Liceul Teoretic „Nichita Stănescu”, Liceul Teoretic ,,Constantin Brâncoveanu”, Liceul Teoretic Național și Liceul Teoretic „Traian”, Academia de Caligrafie, București Mall Vitan, Societatea de Transport Public București (STB)
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, AgențiadeCarte, IQool, Contemporanul, Modernism, Radio Trinitas, Ordinea Zilei, Revista de Cultură Familia, Revista OPT motive
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.