spot_img

Elisabeta Lipă, invitata Galei ”Seniori de Colecție”

Teatrul Excelsior a găzduit prima ediție a Galei SENIORI de COLECȚIE, o întâlnire de suflet cu amintiri, povești și întâmplări inedite, confesiuni în premieră, cu emoții și momente unice, care vor rămâne în memoria publicului, seniori bucureșteni, studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Educație Fizică și Sport – UNEFS. Prima invitată a galei a fost distinsa și frumoasa doamnă Elisabeta Lipă, o legendă a sportului românesc și un simbol al Olimpismului Internațional, este omul care a contribuit din plin la faima României în întreaga lume și la scrierea istoriei canotajului românesc, este primul sportiv care a cucerit opt medalii olimpice și este prima femeie din România înaintată la grad de Chestor de Poliție, echivalentul funcției de General din Armata Română!

Au ascultat-o cu maximă atenție pe marea campioană care, să nu uităm că a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice la 19 ani și a devenit pentru a 5-a oară campioană olimpică la aproape 40 de ani, performanțe uluitoare pentru orice sport! Alături de moderatoarea evenimentului, jurnalista Mihaela Bîrzilă, aceștia au avut ocazia și șansa să dialogheze cu multipla campioană olimpică, Președinta Federației Române de Canotaj și a C.S.Dinamo, cea mai bună canotoare a secolului XX, maestră emerită a sportului și fost Ministru al Tineretului și Sportului.

 

SENIORI de COLECȚIE este un proiect inițiat de Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă (președinte Alexandra Dobre), cu sprijinul Polytrade Global, reprezentată de Cristina Ghiță, PR Specialist, această ediție fiind desfășurată în parteneriat și cu Liga Studenților și Absolvenților UNEFS (președinte Laurențiu Bocioacă, prezent la eveniment).

Fiecare Gală SENIORI de COLECȚIE este programată în fiecare lună și va aduce în centrul atenției mari personalități ale vieții sportive, cultural-artistice, științifice și medicale care au contribuit de-a lungul timpului la promovarea, susținerea și valorificarea imaginii României pretutindeni în lume și care au influențat în bine zeci de generații de tineri. Succesul (déjà anunțat) al fiecărei ediții va culmina, cu lansarea la sfârșitul anului a unui album ”de colecție” cu cele mai frumoase imagini surprinse în timpul interviurilor, dar și cu întrebările publicului și răspunsurile interlocutorilor, cu confesiunile și mărturisirile făcute în exclusivitate, cu poveștile și povestirile invitaților speciali.

            ”Într-o lume a valorilor, de multe ori discutabile și îndoielnice, a avea ocazia să-i întâlnești, să îi asculți și să vorbești cu cei care au contribuit substanțial la promovarea imaginii țării și a românilor, este un privilegiu!” – spunea Alexandra Dobre, Președinta Institutului pentru Îmbătrânire Activă (în foto) care, din motive obiective nu a putut fi prezentă la eveniment. ”Am lansat în premieră un proiect unic, generos, cu un titlu sugestiv, iar primul invitat de onoare a fost un veritabil senior de colecție al României. Doamna Elisabeta Lipă este un simbol al sportului românesc și al olimpismului, un model de conduită, fair-play și profesionalism, o femeie cu o o familie minunată și cu carieră impresionantă. Este acel om extraordinar, alături de care am avut ocazia să lucrez la Ministerul Tineretului și Sportului și de la care am avut atâtea de învățat! După succesul primei ediții, cred că acest proiect va fi o permanentă punte între generații prin care tinerii să cunoască și să dialogheze cu mari campioni, oameni de cultură și știință, medici, importante valori ale României și ale comunității locale, exemple demne de urmat. Numai așa putem modifica percepții și influența destinele unei noi generații aflate la granița dintre valoare și non-valoare”.

Am performanța în sânge! Nu mă las! Nu există nu se poate!” – Elisabeta Lipă

La Galele SENIORI de COLECȚIE, seniorii și tinerii au șansa să îi întâlnească pe aceia care, la un moment dat, i-au făcut să lăcrimeze de mândrie și bucurie că aparțin aceluiași popor, care le-au deschis poate orizonturi noi, le-au fost modele de viață și de conduită sau care le-au răspuns la un moment dat necunoscutelor viitorului către care tind.

Cea mai titrată campioană olimpică din toate timpurile, extraordinara Doamnă a Canotajului românesc și mondial, Elisabeta Lipă a venit cu bucurie la întâlnirea organizată de Președinta Institutului pentru Îmbătrânire Activă!

”Da, timpul zboară peste fiecare dintre noi, cu atât mai mult mă bucur să fiu alături de seniori și de generațiile tinere!” – a spus marea campioană. ”Viața noastră este o luptă continuă și trebuie să luptăm pentru ca să reușim. Nu trebuie să spui nu se poate, indiferent ce ai de făcut și de realizat! Talentul în sport sau în arte este și nativ, ca o moștenire frumoasă, dar trebuie să muncești enorm ca să îl păstrezi și să îl șlefuiești. Mi-a plăcut provocarea și am dorit mereu să fiu cea mai bună în toate. Și iată că, am ajuns să fiu acum și senior de colecție și țin să îi mulțumesc Alexandrei Dobre pentru că s-a gândit la mine, să fiu astăzi aici, pe scenă, alături de voi toți! Sunt sensibilă atunci când e vorba de ea, și pentru că am lucrat împreună la Ministerul Tineretului și Sportului, atunci când era la început de drum și pentru că știu ce evenimente frumoase face pentru seniorii bucureșteni pe care le admir și care merită aprecierea, respectul și susținerea noastră!”. 

  • Cum și de unde a început cel mai frumos vis împlinit pentru adolescenta originară din satul bucovinean Cândești, aflat pe malul Siretului, la granița cu Ukraina?  Ce sau cine v-a dat puterea să plecați singură la București, convinsă fiind că veți face canotaj? – Avea 16 ani și,  după numai un an cucerea prima medalie la Campionatele Mondiale!
  • Cum ați reușit ca, în numai trei ani să ajungeți campioană olimpică? – La nici 20 de ani a devenit la ediția din 1984 a Jocurilor Olimpice, de la Los Angeles cea mai tânără campioană olimpică
  • Cum a fost posibil o asemenea performanță după 20 de ani, mai ales că la Atena ați făcut o cursă memorabilă, fantastică ? – În anul 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena, 39 de ani, a devenit cea mai cea mai vârstnică sportivă care a cucerit un titlu olimpic la canotaj, în proba de  8 + 1 !
  • În paralel cu sportul practicat la cel mai înalt nivel, v-ați dedicat și studiului, învățăturii, pregătirii personale și profesionale! Ați performat și aici. Sunteți Doctor în Educație Fizică și Sport, ați absolvit cursuri postuniversitare în Managementul activităţilor sportive și Dreptul muncii, sunteți antrenor, Președintă de Federație și ați avansat încet sau repede, dar sigur către cea mai înaltă funcție pe care o femeie o are în Poliția Română. Și aici ați fost prima ! Prima femeie Chestor – General ! Ba mai mult, ați fost și Ministru al Sporturilor ! Aveți secrete, rețete ale succesului pe care să ni le împărtășiți ?
  • Un sfert de veac în lotul olimpic… Cele mai multe medalii olimpice … Cele mai înalte distincții… Cea mai bună canotoare a secolului XX… Cum poate o femeie să facă totul la cel mai înalt nivel ?
  • Cum a reușit o femeie să aibă o familie? Frumoasă, unită, de care să fie mândră? Deși sunt convinsă că soțul dvs, Cornel Lipă și Dragos, baiatul dvs sunt cei mai mândri bărbați din viața dvs!…

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508