spot_img

Renumitul pianist francez Vincent Larderet, pe afișul Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 20 și vineri, 21 ianuarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de dirijorul de origine greacă Stefanos Tsialis, în două concerte simfonice cu public, susținute de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român. Programul va cuprinde ”Simfonia nr. 34, în do major, KV338” de Wolfgang Amadeus Mozart, ”Variaţiuni simfonice pentru pian şi orchestră” de César Franck, ”Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60” de Ludwig van Beethoven. Apreciatul solist francez Vincent Larderet interpretează la pian lucrarea concertantă a lui César Franck, care a avut prima audiţie la 1 mai 1886. „După cum arată titlul, Variaţiunile simfonice pentru pian şi orchestră pun în valoare măiestria compozitorului în tratarea formei variaţionale. Cu un caracter de fantezie liberă, lucrarea prezintă trei secţiuni executate fără pauză. Introducerea, tema cu variaţiuni şi finalul urmăresc alternanţa mişcărilor din clasica formă de concert. Pe tot parcursul piesei, prelucrarea motivului tematic iniţial enunţat  de pian demonstrează acel principiu al ciclicităţii ce caracterizează creaţia lui César Franck”, spune muzicologul Ozana Alexandrescu.

Concert simfonic

Joi și vineri, 20 ianuarie și 21 ianuarie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
STEFANOS TSIALIS

Solist
VINCENT LARDERET

Program

Wolfgang Amadeus Mozart
Simfonia nr. 34, în do major, KV338

César Franck
Variaţiuni simfonice pentru pian şi orchestră

Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60

 

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 110 lei;

Categoria II: 100 lei.

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – sectiunea „Calendar“.Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis „cu participarea publicului conform legii; dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie”. Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

 

Stefanos Tsialis este dirijor permanent invitat al Orchestrei de Stat din Atena, unde a ocupat funcția de dirijor principal și director artistic din 2014 până în 2020. În timpul mandatului său de șase ani, numărul de spectatori a crescut cu peste 60 la sută. În pofida unui mediu economic dificil, sub conducerea lui Tsialis, a fost vizibilă creșterea calității artistice a ansamblului.  A colaborat cu muzicieni de calibru precum Vladimir Fedoseyev, Vladimir Ashkenazy, Christoph Eschenbach, Martha Argerich, Leonidas Kavakos, Maxim Vengerov și Elisabeth Leonskaja, care au onorat invitațiile la Atena de mai multe ori. Îmbunătățirea calității orchestrei din Atena a dus, de asemenea, la difuzarea mai multor concerte la Deutschlandfunk Kultur și la invitarea în mod regulat a acesteia în festivaluri internaționale prestigioase: Festivalul Flandrei, Festivalul Internațional din Brescia și Bergamo, Festivalul Marvao și, în 2021, Festivalul Internațional George Enescu. Critica de specialitate a descris prestația ansamblului la festivalul din România, drept „o revelație”. În urma acestui succes, Stefanos Tsialis a fost invitat  de Filarmonica „George  Enescu” și de Opera Națională  București.

Vincent Larderet, onorat cu prestigiosul titlu de „Artist Steinway”, a atras recunoașterea internațională datorită intensității excepționale a concertelor și a  înregistrărilor sale. Apreciat drept un „pianist fascinant” (MusicWeb International, Marea Britanie) pentru „interpretarea sa foarte lirică” (Revista Crescendo, Belgia) și pentru sunetul „multi-timbral” (Fanfare, SUA), Larderet „face pianul egal cu o orchestră” (Classica, Franța) printr-o gamă largă de „culori pianistice impresionante” (PIANO News, Germania). Interpretările sale foarte personale și profunde, de o „implicare totală”, care aduc o „contopire rară a cerebralului cu visceralul” (International Piano, Marea Britanie), sunt adesea comparate cu performanțele unor legende ale pianului – Michelangeli, Pollini, Zimerman și Brendel.  Nominalizat la „International Classical Music Awards” și la „Classical Revelation” de către câștigătorul Adami la MIDEM în Cannes, Larderet este considerat unul dintre cei mai importanți pianiști francezi ai generației sale. Artistul și-a inclus cu entuziasm în repertoriu  lucrări ale unor compozitori mai puțin interpretați, precum Berg, de Falla, Schmitt, Scriabin și Szymanowski.

A absolvit Conservatorul Național de Muzică din Rueil Malmaison, unde a câștigat „Premiul pentru Virtuozitate” și s-a perfecționat la Musikhochschule din Lübeck în Germania, la clasa lui Bruno-Leonardo Gelber. În același timp, Larderet a fost laureat la mai multe concursuri internaționale de pian – Maria Canals din Barcelona, A.M.A. Calabria (în Italia) și Brest (Franța). De asemenea, a fost laureat al „Fundației Orpheum pentru promovarea tinerilor soliști” din Elveția. A concertat în întreaga lume în săli prestigioase precum Tonhalle din Zürich, Palau de la Musica din Barcelona, Leipzig Gewandhaus, Washington Kennedy Center, Hong Kong Cultural Center, Tokyo Toppan Hall & Hakuju Hall.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508