Numărul din ianuarie al revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” se deschide cu omagiul istoricilor bănăţeni în memoria profesorului Ionel Cionchin, reputat istoric și cercetător timişorean, intelectual de vocaţie care şi-a dedicat întreaga viaţă studiului şi activităţii didactice. Pagina evocativă porneşte de la contribuţia pe care profesorul Ionel Cionchin a adus-o publicaţiei, împreună cu Afrodita Cionchin, directorul fondator al revistei, prin iniţierea a două importante proiecte interdisciplinare: ”Prezenţa italiană în Banat”, cu o secţiune şi în ediţia italiană (”Presenza italiana nel Banato”), şi ”Banatul multietnic. Recuperarea memoriei istorice”. Proiectele sunt destinate a merge mai departe prin aportul oamenilor de cultură bănăţeni interesaţi de aceste direcţii de cercetare. Este, de asemenea, inaugurată ”Seria de autor Ionel Cionchin” care cuprinde materialele publicate de istoric în revistă şi în care vor fi publicate în continuare extrase din operele acestuia, precum şi articolele rămase inedite, sub îngrijirea Afroditei Cionchin.
Urmează o ediţie specială „Scriitori români în italiană”, care propune tradiţionala întâlnire cu publicaţiile românești în traducere italiană înregistrate în baza de date „Scriitori români în italiană 1900-2021” a revistei, precum şi o serie de interviuri cu scriitorul Matei Vişniec, cu traducătorul literar Mauro Barindi şi cu filosoful Horia Corneliu Cicortaș, care oferă publicului o imagine de ansamblu asupra traducerilor din literatura şi cultura română în Italia.
La rubrica „Evenimente”, Smaranda Bratu Elian prezintă un premiu de mare prestigiu în Italia, dar puțin cunoscut în România, şi anume Premiul „Cesare Pavese”, cu o semnificativă înnoire apărută în ediția 2021, prin inaugurarea secţiunii de poezie care se alătură secţiunilor de proză, eseu, traducere, activitate editoriale, şi a cărei câştigătoare este o poetă de valoare, Antonella Anedda Angioy.
În „Cinema Orizonturi”, un dialog cu Valia Santella, scenaristă și regizor, câștigătoarea unui prestigios David di Donatello și a unui la fel de important Nastro d’Argento, în interviul realizat de Irina Țurcanu.
În „Orizonturi Donna”, Monica Negru prezintă o altă personalitate feminină, Margărita Miller-Verghy, profesoară, scriitoare, jurnalistă, traducătoare, valoroasă militantă pentru emanciparea femeii.
Urmează al doilea episod din „Seria Claudiu Isopescu”, realizată de Nicoleta Silvia Ioana, care evidenţiază importanţa contribuţiei intelectualului bucovinean la lărgirea sferei relaţiilor culturale italo-române.
În „Orizonturi de Artă”, Otilia Doroteea Borcia prezintă Botezul lui Iisus Hristos în câteva celebre picturi italiene din secolele XIV-XVII, de la Giotto la Verrocchio, Leonardo da Vinci, Giovanni Bellini, Tiţian, Paolo Veronese, Guido Reni şi Francesco Albani.
Galeria online a revistei intitulată „Timişoara în acuarelă”, cuprinzând lucrări semnate de artistul Sebastian Alexa, aduce în acest număr o serie de acuarele dedicate unui simbol al Timişoarei, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă.
Orizonturile deschise vorbesc apoi despre concepția poporului român legată de moarte, în articolul semnat de Lucia Ileana Pop.
Toate articolele numărului 1/ianuarie 2022 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.