O simplă căutare pe Google a numelui Katjei Hoyer ne face cunoscut faptul că semnatara volumului “Blod and Iron” este un istoric de origine germană, naturalizată în Marea Britanie, cu studii universitare la Jena, în Germania de Est, unde s-a și născut. Mai aflăm că reputatul istoric este membru al Royal Historical Society și că a scris nenumărate articole pe teme istorice în prestigioase publicații – Waschington Post, Die Welt, Underhet… Specializată în istoria modernă a Germaniei, Katja Hoyer ne oferă în cartea ei de debut, într-o viziune neconvențională, coerentă și completă, o secvență tulburătoare din istoria de făurire a Imperiului German, al cărui fondator este legendarul Otto von Bismarck. De altfel, autoarea a ales titlul cărții pornind de la chiar fulminantul discurs pe care Bismarck l-a ținut la 30 sept. 1862 în fața Parlamentului, considerând că liberalismul este doar un „răsfăț intelectual fantezist” și că nu cu idei și cuvinte, ci cu ACȚIUNE poate fi realizat ceva măreț, așa cum preconiza el, visând la o Germanie unită.
Cu alte cuvinte, idealismul revoluționar al anilor 1848, care cuprinsese întreaga Europa, era „temperat ” de Realpolitik-ul acestui prim-ministru conservator prusac, ce avea să-l consacre drept unificatorul „prin foc și sabie” al celor 39 de state sub un singur guvern federal, într-un stat conservator dominat de Prusia. Și totul culminând cu acel eveniment istoric de la 18 ian. 1871, când a fost proclamat Imperiul German prin încoronarea regelui Wilhelm I ca împărat, într-o ceremonie fastuoasa la Palatul Versailles, ca un ultim gest de umilire a Franței după ce fusese înfrântă în războiul franco-prusac. Ceea ce a urmat din acel moment a făcut, pas cu pas, din Germania, prin politica ei de industrializare, o mare putere economică, așezând-o, la mai puțin de un secol de la moartea lui Napoleon în 1815, anul în care, ce ironie!, s-a născut Bismarck , alături de marile puteri Franța și Marea Britanie. După o jumatate de secol însă, odată cu declanșarea Primului Război Mondial, Imperiul German construit de Bismarck va fi destructurat – coroana, granițele, armata fiind de acum doar repere pentru un capitol de istorie care s-a închis.
Cartea, apăruta în 2021 la The History Press, Marea Britanie, a fost bine primită de critici și apreciată în mediul academic.
www.meteorpress.ro și www.librarul.ro .
––
“Pentru contemporani și pentru observatorii de mai târziu, Wilhelm a fost un om implicat în scandaluri, dar totodată și o persoană fascinantă. Descris de către un biograf britanic, chiar din timpul vieții sale, ca fiind un <<monstru fabulos>>, kaizerul era văzut ca o figură tragică de către simpatizanți, ca un prizonier al vremurilor sale, ca un om neînțeles și manipulat de cei din jurul său. Comentatorii care-l agreau mai puțin pe Wilhelm vedeau în el un megaloman, caracterizările lui situându-se între infama și ușor voalata descriere din 1849, făcută de istoricul Ludwig Quidde, care vedea în Wilhelm un Caligula modern, și evaluarea funcționarului public Hermann Lutz, care pomenea de <<nebunia periodică>> a kaizerului. Oricare ar fi fost sentimentele oamenilor față de monarh, era greu să rămâi indiferent.” (pag. 213)