spot_img

”Bărăgan cultural” – un proiect pentru descoperirea patrimoniul cultural, istoric și muzical al zonei Bărăganului

Bărăgan Cultural este un proiect cultural multidisciplinar organizat cu ocazia Zilei Culturii Române, care își propune să ofere publicului larg o modalitate de a descoperi atât patrimoniul cultural material al Bărăganului, cât și patrimoniul imaterial și natural al zonei. Toate cele trei tipuri de patrimoniu sunt parte a ,,zestrei turistice” a regiunii și pot reprezenta baza de construcție a unui brand turistic cultural de succes. Cu ajutorul fotografiei, a filmului și a muzicii imaginea Bărăganului ca loc de poveste va fi întregită și adusă mai aproape de public. Evenimentul cuprinde mai multe activități care se desfășoară în perioada 25 – 28 ianuarie 2022 la Acuarela Bistro (Strada Polonă Nr. 40) și online.

  1. Uimitorul Bărăgan: Expoziție multimedia (foto, audio, video) 

Aproximativ șase luni a durat procesul de documentare, fotografiere și filmare a peste 50 de de obiective din patrimoniul cultural material al Bărăganului de către apreciatul fotograf Răzvan Voiculescu și ucenica sa, Adriana Lucaciu.

Conacul Iancu Ionescu (Bărcănești, județul Ialomița), Ruinele Bisericii Măgureni (comuna Sărulesti, judetul Călărași), Ruinele Conacului Evanghelie Zappa (sat Broșteni, comuna Ion Roată, județul Ialomița) sau bine ascunsul de lume Cimitir afurisit (județul Călărași) sunt numai o parte din patrimoniul cultural material al Bărăganului descoperit și fotografiat de cei doi maeștri ai camerei foto.

Expoziția va include: 30 de fotografii realizate de Răzvan Voiculescu și Adriana Lucaciu, 10 „povestiri” audio care vor însoți 10 fotografii (un QR code va redirecționa vizitatorii către un fișier audio) și 3 montaje video semnate Adriana Lucaciu cu filmări ale obiectivelor de patrimoniu din Bărăgan.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 25 ianuarie 2022, de la ora 19:00, la Acuarela Bistro (Strada Polonă Nr. 40). 

Expoziția poate fi vizitată în perioada 25-30 ianuarie 2022 la Acuarle Bistro, iar din 26 ianuarie va putea fi vizionată și online pe pagina facebook.com/itinerama

 

  1. „Și atunci… ce e libertatea?”: proiecție de film online

Pelicula „Și atunci… ce e libertatea?” prezintă povestea unui profesor de istorie din Herculane care, în timpul unei nunți, este luat cu forța de comuniști, alături de soția lui și de alți șapte oameni. Grupul e deportat în Câmpia Bărăganului, unde trebuie să supraviețuiască într-o zonă pustie și aridă în condiții infernale.

Ei sunt doar câțiva dintre cei 40.000 de oameni strămutați de comuniști din Banat în Bărăgan în 1951, în ceea ce s-a numit „Siberia românească”.

În 2021 s-au aniversat 70 de ani de la demararea teribilului proces de epurare și strămutare, iar proiecția acestui film v-a prilejui o discuție online la care vor participa Irina Margareta Nistor, critic de film, Olimpi Melinte, actriță și Andrei Zincă, regizor.

Filmul va putea fi vizionat online între 26 ianuarie 2022 (de la ora 20:00) și 29 ianuarie 2022 (până la ora 23:59). Proiecția se va face la adresa baragancultural.eventive.org. Vizionarea este gratuită, dar necesită crearea unui cont pe platforma menționată. 

 

  1. Recital susținut de tenorului Alin Stoica

Bărăganul a dat și două dintre marile personalități ale scenei muzicale mondiale: Hariclea Darclée și Ionel Perlea. Astfel încât anul 2020 a fost unul cu dublă aniversare: 120 de ani de la nașterea dirijorului ialomițean Ionel Perlea (născut la Ograda pe 13 decembrie 1900) și 160 de ani de la nașterea celebrei soprane Hariclea Darclée (născută la Brăila pe 10 June 1860).

Din repertoriul tenorului fac parte și ariile, E lucevan le stelle din opera Tosca a lui Puccini sau Aria lui Alfredo din La Traviata de Verdi, ambele opere fiind reprezentative pentru repertoriul Haricleei Darclee.

Marcăm aceste două aniversări printr-o serată muzicală cu tenorul Alin Stoica, primul tenor român câștigător al Premiului Luciano Pavarotti. Serata se va desfășura cu prezență fizică, dar va fi transmisă și online pe Facebook și pe platforma online a evenimentului, baragancultural.eventive.org.

Evenimentul muzical va avea loc pe 30 ianuarie 2021, de la ora 19:00, la Acuarela Bistro (Strada Polonă Nr. 40) și va fi transmisă și online pe Facebook și pe platforma online a evenimentului, baragancultural.eventive.org.

 

Proiectul este produs de Triptago SRL cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în urma unui apel public de proiecte. Proiect cultural realizat cu sprijinul de Ministerul Culturii.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508