Miercuri, 2 februarie 2022, ora 09:00, la Institutul Cervantes din București, va avea loc seminarul “Femeia romă”, la care vor participa experți, responsabili politici și reprezentanți ai diferitelor ONG-uri din Spania și România, care activează în domeniul protecției drepturilor omului și a minorităților. Seminarul are ca scop creșterea gradului de conștientizare a societății, dezbaterea violenței injuste suferite de femei, în special în interiorul comunității rome, precum și schimbul de experiență și bune practici dintre Spania și România în acest domeniu. La finalul seminarului, se vor inaugura expoziția de fotografie “STOP violenţei de gen” și ultima proiecție din ciclul de filme asupra violenței împotriva femeilor care se va desfășura la Institutul Cervantes în perioada 25 ianuarie – 3 februarie. Seminarul se va bucura de prezența Dnei Beatriz Carrillo (Deputată, Președinta Comisiei de Evaluare a Pactului împotriva Violenței de Gen), Dnei Anca Dragu (Senatoare, Comisia pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Subcomisia Drepturile Minorităților Rome), Dnei Lacziko Enikő Katalin (Director al Departamentului de Stat pentru Relații Interetnice), Dnei Cătălina Olteanu (Directorul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării), Dnei Carmen Gheorghe (Președintele E-Romnja, Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), Dlui Vicente Alegre Vinagre (Unitatea Tehnica a Poliției Judiciare a Gărzii Civile din Spania), Dlui Bogdan Motoroiu (Comisar Șef al Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate).
Seminarul se va bucura și de prezența activă a Asociației Femeilor de Etnie Romă din Spania, FAKALI, o organizație care de mai bine de douăzeci de ani activează pentru dezvoltarea integrală și egalitară a populației rome și a persoanelor din categoría de risc de excluziune socială, în special a femeilor. Asociația va fi reprezentată de Dna Miriam Fernández Navarro și Dna Carmen Filigrana García, binecunoscute activiste pentru drepturile femeilor rome, având o vastă experiență în acest domeniu.
Seminarul reprezintă un nou pas în lunga traiectorie pe care Ambasada Spaniei o are în lupta contra violenței împotriva femeilor și marchează încă o dată compromisul Ambasadei în această luptă, scoțând la lumină situația femeii din colectivul de etnie romă din această țară.