Galleria 28, situată la numărul 28 de pe strada Constantin Brâncoveanu din Timișoara, găzduiește, până în 18 decembrie 2021, expoziția de pictură și desen Telurice, a Corinei Pîrv. Expoziția poate fi vizitată respectând normele de prevenire a pandemiei de coronavirus, prin programare telefonică, începând vineri, 10 decembrie 2021, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara. Programarea se face la numărul de telefon: 0040(0)722503028.
Nu este prima dată când Ovidiu Bădescu, managerul cochetului și primitorului spațiu destinat artelor vizuale și întâlnirilor culturale, o invită pe artista din Brașov să expună. Iar acest lucru se întâmplă nu doar fiindcă lucrările Corinei Pîrv intră într-o stilistică pe care Galleria 28 o promovează încă de la deschiderea ei, din anii ’90 – aici au fost organizate expoziții, personale ori de grup, cu lucrări semnate de Horia Bernea, Paul Gherasim, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Ionică Grigorescu, Mihai Sîrbulescu, Horea Paștina, Silvia Radu, Vasile Gorduz, Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Mirela Trăistaru, Cosmin Frunteș și mulți, foarte mulți alții –, ci și pentru că e o artistă rafinată, ce desenează excelent și pictează cu o mare suplețe.
Subiectele din tablouri reflectă interesul pentru natură și pentru metamorfozele prin care ea trece. Fie că sunt dealuri, colțuri de grădină, drumuri în ceață, câmpuri cu păpădii ori cu flori, cromatica e restrânsă la culorile de pământ și la nuanțele lor. Dar și așa, emană energie, însă una deloc invazivă, fiindcă se instalează treptat, o dată cu căutările ochiului și cu descoperirea accentelor picturale – uneori sunt pete colorate, care dau seama despre prezența florilor de grădină, galbene sau roșii, de exemplu; alteori sunt siluetele unor plante ce “fixează” spații fără hotar, care se sfârșesc într-un orizont aproape lipsit de contur, dar cu atât mai misterios. Tocmai lipsa de ostentație și de grandilocvență dă senzația că ești în preajma unei picturi șoptite.
Nuanțe estompate de verde, ce se regăsesc în mai toate lucrările, instaurează, și ele, în spațiul galeriei, o atmosferă familiară, ce translatează privitorul într-un timp al copilăriei, când a bătea miriști și coline, când a cerceta o plantă ori a mirosi o alta, când a te uita în zare doar fiindcă ai rămas “așa”, făceau parte din cotidian, devenind, treptat, cu înaintarea în vârste, elementele fondatoare ale celor care am/au avut șansa unor astfel de “evenimente”.
În expoziție, desenele Corinei Pîrv sunt ca niște semne de punctuație ale narativității discursului artistic. Unele – virgule, altele – semne de întrebare ori de exclamație; dar nici unul nu-i punct. Și nu numai fiindcă privitorul e lăsat să continue povestea ori să adauge propriile secvențe la cele existente, ci și pentru că desenele au un vibrato care se păstrează în privire și, apoi, în amintirea întregului. Cu o mână de caligraf, uneori, ușoară și delicată, alteori cu vivacitate și aplomb, Corina Pîrv transcrie, în creion ori în laviuri, detalii sau fragmente de peisaj ca și cum ar desprinde din tablouri o parte dintre “personaje” și le-ar acorda șansa propriilor solo-uri. Fiindcă, da, Telurice este ca un concert de cameră ce are loc în natură. Robert Șerban