În 2021 a apărut „Orologii din nori”, al treilea volum scris de Ramona Bădescu, după „Floare de cireş” şi „Poveşti săltăreţe”, toate tipărite la Editura „Aius” din Craiova. Este o ediţie de buzunar, uşor de transportat de fanii cărţii pe hârtie, care include mici poeme de inspiraţie japoneză, haiku, un gen liric surprinzător, pe cât de simplu, în aparenţă, pe atât de complex în realitate. Despre haiku se spune că este o mică iluminare în rutina de zi cu zi, care reconfortează şi dă un sens existenţei. Structura volumului urmează cele patru anotimpuri, la care autoarea a adăugat şi pe al cincilea, unul discret, unde ne regăsim fiecare dintre noi, când simţim că ne pierdem în vâltoarea cotidiană. În prefaţa cărţii, semnată de Petrişor Militaru, găsim o interesantă cheie de lectură: „A pătrunde în universul poetic al Ramonei Bădescu înseamnă a percepe natura cu ochiul inimii, a-ţi deschide sufletul spre frumuseţea vie a naturii şi a te vindeca de asaltul de imagini artificiale promovate de cinematografie, mass-media şi de reţelele de socializare.”
Cartea este trilingvă, fiind tradusă în limba engleză de Ioana Dragu şi în limba franceză de Elena Gavrilă. Imaginea de pe copertă este realizată cu delicateţe, în acuarelă, de Elida Nikolov, artist plastic. Volumul poate veni în sprijinul celor care vor să descopere haiku, dar şi elevilor şi profesorilor interesaţi de proiecte inedite, creative.
„Într-o foarte temerară încercare de a demonstra că poezia este un limbaj universal, haiku-urile Ramonei Bădescu vin cu versiuni în engleză și franceză, iar simpla lor alăturare provoacă la a compara variile manifestări ale acestui inefabil și inegalabil mecanism prin care cuvintele evocă tablouri și emoții și trăire. „Orologii din nori” vine într-un format mic, numai bun de purtat și deschis oriunde, în acele cinci minute în care puteți arunca o privire în carte și două în viață. Care va părea un pic mai frumoasă, cred.” (Iulian Fira, „Încântător la purtător”)
Ramona Bădescu a debutat cu versuri în revista ”Convorbiri literare” de la Iași și a publicat articole și poezie în periodice (”Mozaicul”, ”Cetatea creștină”) și volumul de interviuri “Unde ți-e bucuria, omul lui Dumnezeu?”. Este câștigătoarea premiului I a Concursului Naţional de Poezie “Traian Demetrescu” (2001) şi a unei menţiuni la acelaşi concurs (2003). A publicat volumele „Floare de cireş” (2019) şi „Poveşti săltăreţe” (2020) la Editura „Aius” şi susţine ateliere de creativitate şi cultură generală pentru copii, pe paltforma Ateliere online. În prezent, face parte din gruparea Romanian Haiku din Bucureşti şi este membru fondator al Clubului Haiku de la Craiova, organizat bilunar de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia” Aman.
Pasiunea pentru scris, dar și pentru cuvântul rostit, s-a concretizat într-o densă activitate jurnalistică în presa tipărită, la radio și televiziune (”România liberă”, ”Lumina”, Radio ”Oltenia” Craiova, Radio „Trinitas”, „Oltenia 3TV”). În prezent, este specialist în comunicare la Filarmonica ”Oltenia” Craiova.