La trei luni de la lansarea programului „România în Siguranță”, Asociația EDIT face un bilanț de sfârșit de an: 6.888 de elevi au participat la Ora de educație rutieră, 146 de cadre didactice au beneficiat de cursuri de prim ajutor și 100 de cadre didactice au urmat cursuri acreditate de educație rutieră și prim ajutor, în anul care se încheie. În plus, prin evenimentele publice la care a participat, Asociația EDIT a instruit în mod direct 1000 de copii în domeniul educației rutiere și 800 de adulți în domeniul primului ajutor.
Lansat pe 22 septembrie 2021, de către Asociația EDIT în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD), printr-o conferință în clădirea Guvernului României, programul național „România în Siguranță” este un program național de educație care urmărește instruirea și informarea copiilor, tinerilor și adulților în ceea ce privește educația pentru siguranță. Programul își propune să ajungă la peste 500.000 de copii și adolescenți, în următorii trei ani. Pe lângă acestea, programul include și cursuri de conducere preventivă pentru tinerii șoferi și cursuri de formare și prim ajutor pentru cadre didactice din toată țara.
„Suntem bucuroși să anunțăm că rezultatele de la sfârșitul acestui an au depășit obiectivul nostru inițial, cel de a ajunge la 5000 de elevi. Proiectul Ora de educație rutieră își propune să promoveze o conduită preventivă în trafic în rândul participanților la cursuri, prin învățarea regulilor de circulație, importanța respectării acestora, cât și familiarizarea cu terminologia specifică, adaptată vârstei. Am ținut Ora de educație rutieră în clase, dar și online, iar elevii au fost curioși și dornici să învețe un set de reguli și principii pe care le vor folosi pe viață” – Liviu Zorilă, președintele Asociației EDIT.
Orele de educație rutieră au avut loc în Sectorul 3 și Sectorul 5 din București, în Galați, Ploiești, Brașov și mai multe localități din județul Ilfov, cu sprijinul autorităților publice locale și centrale: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Primăria Sectorului 3, Primăria Sectorului 5, Primăria Municipiului Galați si Consiliul Județean Ilfov.
Pe lângă Ora de educație rutieră, Asociația EDIT a informat 146 de cadre didactice în domeniul primului ajutor și a dotat 5 licee cu manechine de prim-ajutor, și a format 100 de cadre didactice pe educație rutieră și prim ajutor. Cursul a fost acreditat la Ministerul Educației și este predat de experți în siguranță rutieră și reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
„Cursurile de prim ajutor au pornit la cererea profesorilor cu care am interacționat la clase. Aceștia și-au dorit să aibă o bază minimă de cunoștințe de acordare a primului ajutor, ca să poată răspunde rapid la accidente și pentru a se asigura că rănile pot fi tratate eficient și prompt înainte ca un profesionist medical calificat să sosească. Primul ajutor în școli este deosebit de util, deoarece copiii intră adesea în accidente care pot avea nevoie de îngrijire rapidă pentru a preveni escaladarea situației.” – Ion Arseni, vicepreședinte al Asociației EDIT.
Tot în cadrul Programului Național „România în Siguranță” au fost trasate 5 treceri speciale pentru pietoni care contribuie la prevenirea accidentelor rutiere. Bucureștiul a devenit mai sigur pentru peste 4000 de elevi, odată cu semnalizarea celor mai vulnerabile puncte din traficul bucureștean în zonele Aviației, Militari, Pantelimon și Brâncoveanu. Trecerile pentru pietoni, modernizate de Asociația EDIT în parteneriat cu Generali România, se află în zonele unde există un număr mare de elevi, în proximitatea unor instituții de învățământ și unde pericolul la care sunt expuși elevii este confirmat de incidența evenimentelor rutiere negative.
Asociația EDIT este o organizație neguvernamentală care dezvoltă proiecte pe teme de educație rutieră, educație pentru situații de urgență și prim-ajutor. Asociația a lansat în 2020 prima campanie online de educație pentru prim-ajutor #LeapșaPentruViață, cu peste 1,5 milioane de vizualizări, în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU). Mai multe detalii despre activitatea asociației pe româniaînsiguranță.ro.