spot_img

UNATC prezent în premieră la Festivalul SoNoRo cu producția ”T.I.M.P”

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, de la ora 17:30, la Palatul Bragadiru din București, Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” va fi parteneră de arte și spectacol Festivalului internațional de cameră SoNoRo, cu producția teatrală T.I.M.P. Parteneriatul artistic în premieră dintre UNATC și festivalul SoNoRo se convertește și într-o invitație în premieră pentru public: concertul de muzică de cameră susținut în Palatul Bragadiru de muzicienii SoNoRo va fi precedat și susținut tematic de experiența imersivă a teatrului de tip labirint, pus în scenă de studenții UNATC. Cea de XVI-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo are loc în perioada 29 octombrie – 14 noiembrie, în București, Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca și se dorește a fi prin tema sa „Dreamtigers”, un real omagiu adus marelui scriitor sud-american Jorge Luis Borges. În cadrul aceleiași ediții, va fi celebrat centenarul Astor Piazzolla, cu un program alcătuit din lucrări ale celebrului compozitor argentinian.

Pentru seara de 30 octombrie, UNATC aduce și propune publicului producția cu titlul T.I.M.P., la rându-i reverență față de universul și scriitura lui Jorge Luis Borges.

Experiență unică, participativă, colaborativă, multisenzorială, T.I.M.P. este un teatru de tip labirint, în care publicul devine actorul și personajul propriei narațiuni și în cadrul căreia nu există un scenariu fix, dimpotrivă, fiecare participant va avea la final propria sa poveste. Din această experiență a teatrului de tip labirint nu vor lipsi elementele de scenografie, light design, sound design și studenți actori ai UNATC vor ghida discret participanții.

Inspirat din povestirile și temele lui Borges – oglinzile, labirintul biblioteca, timpul -, proiectul T.I.M.P. are în centru trei spații ce impersonează triada: Trup, Inimă, Minte. În fiecare dintre cele trei încăperi se află un actant, ce devine personificarea unui element din triadă. Timp de 30 minute și ajutați de către actori ai UNATC, participanții trebuie să găsească drumul prin labirint, descoperind trei personaje diferite, trei identități, trei căi de acces în propriul destin.

Poate vă întrebați însă ce reprezintă P. Din T.I.M.P:?! Aici studenții UNATC au propus un teritoriu deschis interpretării: poate fi Punct, final de experiență, dar poate fi și Persoană, cu identitate deschisă, sau chiar Persona, cu sensul originar grecesc, de mască pe care și-o pune actorul când interpretează un personaj.

 

 

 

Ce spune însă Diana Păcurar, coordonatoarea proiectului T.I.M.P.:

 

„Ai îndrăzni să intri în Palat dacă ai descoperi că tot ce există înăuntru ești TU?
Spectacolul de teatru labirint T.I.M.P. transformă ideile lui Jorge Luis Borges, despre ireversibilitatea și realitatea existenței prezente, într-o călătorie de dezvăluire a sinelui. 

Îndrăznește să găsești răspunsurile pe care le cauți și intră în Palat!”

 

Dar ce spun cei trei regizori studenți UNATC-iști despre proiectul lor:

 

Mintea este și ea un labirint, poate cel mai apropiat nouă dintre toate. În acest labirint te rătăcești, te pierzi sau pur și simplu renunți. O comunicare reală și vie cu exteriorul e firul Ariadnei care te îmboldește, te ghidează și te ajută să mergi mai departe, să acționezi, să exiști.” (Răzvan Enciu)

 

Cum îți este sufletul? Când l-ai ascultat ultima dată? Când i-ai acordat ultima oară atenție? Știi cum se exprimă el? Cum reacționezi când simți că alții reușesc să se uite la sufletul tău? Cât de vulnerabil te lași să fii? Știm că sunt întrebări la care e greu să dai un răspuns, dar poate reușim să te ajutăm, măcar puțin, să te apropii de sufletul tău. Nu promitem că o să pleci cu un răspuns, dar sperăm să pleci cu întrebări care să te ajute în căutarea ta.” (Bianca Oprea)

 

Corpul este memento-ul primitiv și brutal al existenței noastre umane finite. Adesea ne raportăm la acesta ca la un tot unitar, însă nu trebuie să scăpăm din vedere valențele trup-suflet-minte. Poate fi corpul cu adevărat liber doar ca unitate individuală?” (Delia Neculau)

 

Proiectul T.IM.P. este realizat de către o echipă de studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București, din cadrul Facultății de Teatru: Diana Păcurar, coordonatoare producție T.I.M.P, regizoare și doctorandă UNATC, Răzvan Enciu, Bianca Oprea, Delia Neculau – studenți regizori în anul al III-lea, în cadrul Departamentului Arta Regizorului de Teatru -, Theodor Niculae, student în anul al III-lea, în cadrul Departamentului Scenografie. În distribuția spectacolului vor fi prezenți Ramona Niculae, Vlad Crudu, Vlad Furtună – studenți în anul al II-lea, în cadrul Departamentului Arta Actorului. Parteneriatul artistic și actualul proiect este inițiat de către Departamentul Relații Internaționale al UNATC.

 

 

Biletele pentru evenimentul din 30 octombrie din cadrul Festivalului SoNoRo pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook (https://eventbook.ro/festival/sonoro).

Din rațiuni de siguranță, vor exista două sesiuni de Teatru Labirint, cu câte un grup de 40 de participanți per sesiune, cu începere de la 17:30.

 

Participarea publicului este permisă doar în baza Certificatului verde COVID, pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

 

Contact: pr@unatc.ro

 

Site
https://unatc.ro/devunatc/
http://www.sonoro.ro/

Facebook
https://www.facebook.com/UNATC.ILC  https://www.facebook.com/festivalulSoNoRo

Instagram

https://www.instagram.com/unatc_ilcaragiale/
https://www.instagram.com/sonorofestival/

YouTube

https://www.youtube.com/c/UNATCILCaragiale
http://bit.ly/SoNoRo_Festival

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508