Asociaţia ”Da’DeCe” și Muzeul Municipiului București vă propun primul joc online inspirat de istoria și patrimoniul Bucureștiului, disponibil gratuit online începând de luni 25 octombrie 2021! „Timpurești. Călător prin București”, primul joc digital educativ bazat pe elemente de patrimoniu al Bucureștilor de ieri și de azi, poate fi acum jucat gratuit online de către cei mici, și nu numai. Începe călătoria aici: https://timpuresti.asociatiadadece.ro/. Cu un scenariu original și ludic și o interfață grafică atractivă, bazată pe ilustrații inspirate de documente și imagini de arhivă, Timpurești este o călătorie în timp cu multe răsturnări de situație, prin patru epoci istorice diferite, întâlniri cu personaje și locuri emblematice ale orașului.
Timpurești este rezultatul proiectului pilot de educație culturală despre patrimoniu „ApasăPLAY!”, care și-a propus să producă un joc digital educativ, inedit în spațiul românesc. Acesta a fost realizat de o echipă interdisciplinară care s-a ghidat după principiile educației active, realizând creații originale (scriere creativă, design grafic & ilustrație, creație sonoră).
Prin elemente artistice și digitale, jocul își propune să valorifice elemente de patrimoniu semnificative pentru istoria orașului, precum obiecte din colecțiile muzeelor-satelit și caselor memoriale din rețeaua Muzeului Municipiului București sau alte clădiri aflate în centrul orașului, nume de străzi sau de personalități, legende urbane.
Jocul este construit sub forma unei călătorii în timp, cu mai multe etape și mistere de rezolvat, prin care copiii pot să (re)descopere și să se familiarizeze cu istoria și patrimoniul orașului. Fiecare etapă corespunde unui spațiu diferit: o casă memorială, un muzeu, o clădire publică de patrimoniu, o stradă care are o semnificație specială pentru istoria orașului.
„Timpurești. Călător prin București” are un game design accesibil și este disponibil online, putând fi accesat gratuit de pe telefon, tabletă sau computer. Jocul a fost conceput în special pentru copiii de peste 8 ani, dar poate fi accesat și de publicul larg, folosit în contexte educative (școală, ateliere etc.) sau de petecere a timpului liber. Poate fi un reper care să-i inspire pe copii sau pe adulți să creeze jocuri similare, care să îmbine educația, digitalul/noile media și plăcerea jocului.
Jocul digital educațional „Timpurești. Călător prin București” face parte din proiectul de educație prin cultură „ApasăPLAY!”, conceput de Asociația Da’DeCe și realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucrești. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Echipa proiectului este compusă din Iulia Iordan (concept și scenariu), Veronica Leca (scenariu), Maria Surducan (ilustrații, design grafic și game design), Laura Grigoriu (univers sonor), Miron Brezuleanu (game design și programare), Eliana Radu (promovare și PR) și Clara Trăistariu (manager de proiect).