spot_img

Evenimente dedicate profesionalizării angajaților din bibliotecile locale, organizate de Asociația De Basm

”De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți” continuă programul din această toamnă dedicat promovării lecturii cu o serie de evenimente pentru profesioniștii din bibliotecile județene autohtone. Astfel, în perioada 19-27 octombrie 2021, De Basm organizează șase dezbateri la care vor lua parte reprezentanți ai bibliotecilor județene partenere, în cadrul proiectului „Noi facem povești”: Biblioteca „Dinicu Golescu” din Argeș, Biblioteca „Ion Heliade Rădulescu” din Dâmbovița, Biblioteca „I.A. Bassarabescu” din Giurgiu, Biblioteca „Christian Tell” din Gorj, Biblioteca „Panait Cerna” din Tulcea și Biblioteca „Antim Ivireanul” din Vâlcea.

Este vorba despre șase dialoguri ample transmise live pe pagina de Facebook a Asociației De Basm și pe paginile bibliotecilor partenere, în cadrul cărora vor fi aduse în discuție probleme la zi din viața bibliotecilor autohtone: situația achizițiilor și fondului de carte pentru copii, modalitățile prin care biblioteca poate deveni un loc atractiv pentru copii și tineri, prezența scriitorilor în biblioteci, proiecte de succes de promovare a literaturii pentru copii, modele de urmat, precum și investigarea unor posibile proiecte viitoare realizate în parteneriat.

La evenimente, alături de reprezentanții bibliotecilor județene, vor lua parte nume cunoscute ale literaturii române contemporane, alături de profesioniști din asociații românești și internaționale dedicate promovării lecturii.

 

Proiectul „Noi facem povești” așază în centrul evenimentelor scriitorii, creația scrisă, cărțile, copiii și bibliotecile, devenind astfel un loc unde vor fi promovați autori și opere, un catalizator pentru lectură și promovarea culturii scrise în rândurile copiilor la un nivel cât mai larg și, nu în ultimul rând, o ocazie pentru angajații din biblioteci de a se informa cu privire la cele mai actuale metode de atragere a publicului cititor. În egală măsură, evenimentul reprezintă și o excelentă ocazie pentru organizatori de a se informa „la firul ierbii” cu privire la cele mai noi și mai acute probleme din lumea bibliotecilor locale, dar și cu oportunitățile pe care aceste spații le oferă promovării culturii scrise.

 

Astfel, De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți continuă să consolideze dialogul cu bibliotecile și bibliotecarii, facilitând instrumentele de folosire a cărților pentru copii, propunând în seria de întâlniri cu profesioniștii din biblioteci metode concrete pentru a folosi literatura într-o manieră ludică și atractivă.

 

„Noi facem povești” își dorește să scrie o poveste frumoasă în care, împreună, scriitori, copii și bibliotecari să contribuie la dezvoltarea literaturii române contemporane pentru copii, la un dialog al creatorilor cu publicul larg, mai ales cel din zone unde scriitorii și cărțile pentru copii nu ajung, la o mai bună înțelegere a acestui segment al literaturii.

 

PROGRAM:

19 octombrie, ora 11.00

Eveniment realizat în colaborare cu Biblioteca „Dinicu Golescu” din Argeș

Participă: Gabriela Rădulescu, reprezentanta bibliotecii, alături de scriitoarele Victoria Pătrașcu, Lavinia Braniște, Luminița Corneanu și Maria Dicieanu, reprezentanta Bibliotecii Publice din Amsterdam, secția de limba română

[LIVE pe paginile de Facebook #DeBasm & Biblioteca „Dinicu Golescu” Argeș]

 

19 octombrie, ora 17.00

Eveniment realizat în colaborare cu Biblioteca „Antim Ivireanul” din Vâlcea

Participă: Alina Nicola, din partea bibliotecii, alături de scriitoarele Iulia Iordan, Ioana Nicolaie, Luminița Corneanu și Roxana Nicolaescu, reprezentanta EDUCAB

[LIVE pe paginile de Facebook #DeBasm & Bblioteca „Antim Ivireanu” Vâlcea]

 

20 octombrie, ora 17.00

Eveniment realizat în colaborare cu Biblioteca „Ion Heliade Rădulescu” din Dâmbovița

Participă: Agnes Erich, directoarea bibliotecii, alături de scriitorii Adina Rosetti, Alex Moldovan, Jan Cornelius și Luminița Corneanu

[LIVE pe paginile de facebook #DeBasm & Bblioteca „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița]

 

21 octombrie, ora 13.00

Eveniment realizat în colaborare cu Biblioteca „Christian Tell” din Gorj

Participă: Sandu Maria Luiza, din partea bibliotecii, alături de scriitorii Florin Bican, Luminița Corneanu și Brandi Bates, fondatoarea Bibliotecii Copiilor „Din loc în loc”, Lupeni

[LIVE pe paginile de facebook #DeBasm & Bblioteca „Christian Tell” Gorj]

 

22 octombrie, ora 15.00

Eveniment realizat în colaborare cu Biblioteca „Panait Cerna” din Tulcea

Participă: Ioana Frunte Lată, din partea Bibliotecii, alături de scriitoarele Laura Grünberg, Sînziana Popescu, Luminița Corneanu și Pamela Chiricheu (Germania)

[LIVE pe paginile de facebook #DeBasm & Bblioteca „Panait Cerna” Tulcea]

 

27 octombrie, ora 11.00

Eveniment realizat în colaborare cu Biblioteca „I.A. Bassarabescu” din Giurgiu

Participă: Otilia Pătruț, din partea Bibliotecii, alături de scriitoarele Andreea Iatagan, Cristina Andone, Luminița Corneanu și de Claudia Șerbănuță (Fundația Noi Orizonturi)

[LIVE pe paginile de facebook #DeBasm & Bblioteca „I.A. Bassarabescu” Giurgiu]

 

De Basm. Asociaţia scriitorilor pentru copii şi adolescenţi din România este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 2018, din dorința de a promova cât mai eficient literatura naţională contemporană pentru copii şi adolescenţi.

Asociația își propune să reprezinte la nivel instituţional interesele autorilor de literatură pentru copii, dar şi să deruleze activităţi şi programe în zona cultural-educativă, prin care literatura contemporană de profil din România să fie promovată, încurajată şi racordată la circuitul internaţional.

Una dintre prioritățile De Basm o reprezintă difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților în zone defavorizate din punct de vedere cultural.

 

* Proiectul „Noi facem povești” este realizat cu spirjinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508