Piața românească de artă urmează trendul crescător de 20%. Creșterea este dovedită de rezultatele Licitației de Toamnă, care a avut loc în această săptămână la Casa de Licitații A10 by Artmark. Cel mai mare eveniment al pieței românești de artă a fost în centrul atenției colecționarilor, având în vedere prezența marilor maeștri ai artei românești, înregistrând o rată de adjudecare de peste 90% și o valoare de cca. 1,5 milioane de euro. În acest context, Licitația de Toamnă, ce s-a petrecut online, pe platforma Artmark Live, devine cea mai bună licitație de artă a anului 2021, situându-se peste rezultatele Licitației de Vară (1,28 mil. euro) și peste cele ale Licitației de Primăvară (1,09 mil. euro). Totodată, Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești reușește să fie cea mai valoroasă licitație din acest sezon din ultimii 3 ani – în 2019 a însumat o valoare de adjudecare inferioară, de 1,48 mil. euro, fiind depășită doar de Licitația de Iarnă din decembrie 2019, organizată înainte de pandemie, cu 1,76 mil. euro.
Rezultatele Licitației de Toamnă de marți dovedesc continuarea trendului de creștere a pieței românești de artă – și mai ales a interesului colecționarilor și investitorilor pentru segmentul artei de patrimoniu, al artiștilor istorici, expuși în rețeua muzeală, Deși opera realizată de Ștefan Luchian în tinerețe – panoul decorativ Toamna – ce a beneficiat de cea mai mare estimare pentru Licitația de marți, raportat la dimensiunile ei monumentale, nu a găsit cumpărator, piața a punctat numeroase alte recorduri absolute de autor (adică cea mai mare sumă pentru care artistul s-a vândut public vreodată).
Recordul evenimentului de vânzare a fost stabilit de Nicolae Tonitza cu opera sa „Catrina„, care a fost adjudecată pentru 110.000 de euro. Tonitza a fost urmat de Gheorghe Petrașcu, care a depășit recordul anterior (de 62.500 de euro din noiembrie 2011) prin două opere valoroase, una de mari dimensiuni – „Cârciumărese” din colecția Ionescu-Quintus, adjudecată pentru 85.000 de euro, și „Natură statică cu vase și albume de artă” din colecția Burileanu-Boroianu, adjudecată pentru 80.000 de euro.
Licitația de Toamnă a punctat și câteva recorduri absolute de autor – Sabin Bălașa a depășit recordul anterior de 31.000 de euro, înregistrat în luna februarie, în cadrul Licitației de Artă Contemporană, cu adjudecarea la 41.250 a lucrării pline de simboluri „Matca„. Și Georges Mazilu a egalat recordul anterior de 22.000 de euro, recent obținut în Licitația de Vară (pentru lucrarea „One way trip”), cu lucrarea sa din anii ‘80, „Fata cu perle„.
O adjudecare inedită a fost cea a lucrării „Venus și Amor„, semnată de pictorul contemporan, Felix Aftene, actualmente expus celebrativ la Muzeul Colecțiilor de Artă, reușind să depășească pentru prima dată pragul de 10.000 de euro, adjudecându-se pentru 11.000 de euro.
Un spectacol rar a oferit și adjudecarea pentru 8.500 de euro a operei din colecția Ionescu-Quintus – „Iarnă în București„, semnată de Marius Bunescu, unul dintre interbelicii îndelung gustați de muzee și colecționari, realizând o ușoară depășire a recordului anterior (din Licitația de Vară, iunie 2011).
Licitația de Toamnă a marcat și alte câteva recorduri, precum: durata licitației – 8 ore și 8 minute, cea mai lungă licitație ținută pe platforma Artmark, finalizându-se la ora 3:20 dimineață; au fost înregistrați 456 de participanți în platforma Artmark Live și prin telefon, din care 233 de palete au licitat efectiv, iar 177 au licitat online prin platforma Artmark Live; au fost înregistrate persoane din 13 țări, atestând un interes în creștere pentru cotațiile în ascensiune ale artiștilor români de patrimoniu, cărora le-a fost dedicată selecția de portofoliu a Licitației de Toamnă.