spot_img

Agenda culturală a MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române anunță activitățile planificate în on-line (site, cont Facebook, Vimeo, YouTube, Instagram, platforma culturaindirect.ro, aplicația MNLR disponibilă prin Google Play), precum și la sediul MNLR Crețulescu, la Casele Memoriale ale MNLR, la sediul MNLR HUB Griviței și al partenerilor MNLR, pentru perioada 11 –17 octombrie 2021. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentelor.

Pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro, inițiată de Muzeul Național al Literaturii Române, dar și pe conturile de Facebook, Vimeo și YouTube, pe aplicația MNLR disponibilă prin Google Play, la sediile expoziționale, sunt pregătite pentru săptămâna 11 –17 octombrie 2021 o serie de dialoguri, prezentări și dezbateri din trecutul și prezentul literaturii române.

 

Evenimente cu public

 

Luni, 11 – Duminică, 17 octombrie 2021

Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti, ediţia a XI-a 

 

În perioada 11 – 17 octombrie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti. Desfășurat într-un format hibrid, programul festivalului va cuprinde lecturi publice de poezie susținute de poeți români și basarabeni la cele două sedii ale MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8 și Calea Griviței 64-66) alături de intervenții în direct prin intermediul platformei Zoom, precum și înregistrări video cu lecturi ale poeților care locuiesc sau care provin din țări precum Anglia, Argentina, Canada, Columbia, Ecuador, Franța, Germania, Grecia, Italia, Mexic, Peru, Republica Moldova, Spania și Statele Unite ale Americii.

Cea de-a doua zi de festival este dedicată Zilei Naționale a Spaniei, o oportunitate pentru MNLR de a invita – cu  sprijinul deosebit al Institutului Cultural Român din Madrid și al Institutului Cervantes din București – poeți spanioli ale căror poeme au fost traduse în limba română și care vor participa prin intermediul unor intervenții video.

Tema din acest an a festivalului este intitulată „Vremuri în schimbare”, despre care scriitorul Dinu Flămând scria: „Pandemia continuă să ne țină la distanță unii de alții. Oare e începutul unui NON RETOUR, cum spun francezii ? Vom continua să stăm de vorbă mai mult pe Skype, iar contactele fizice între oameni vor fi tot mai rare? Topirea ghețarilor, fenomenele meteorologice extreme, poluarea scăpată de sub control, democrația definitiv neputincioasă în fața războinicei violențe ce revine cu forță din trecutul îndepărtat al omenirii, și chiar omenirea care sufocă treptat propriul ei mediu vital… ne aflăm la o mare răscruce. Ce gândește scriitorul, cum reacționează la aceste vremuri în schimbare? Iar sensibilitatea creatoare cum își mai poate face simțită vocea în acest vacarm crepuscular când, se pare, nici măcar identitatea sexuală a individului nu mai este o certitudine? Despre toate acestea, dar mai cu seamă despre cărțile și proiectele literare (ne)abandonate, Muzeul Național al Literaturii Române vă propune o serie de intervenții și dialoguri de la distanță, naționale și internaționale.”

 

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Parteneri: Institutul Cultural Român Madrid, Institutul Cervantes, Asociația Colegială a Scriitorilor din Spania, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Teatrul Dramaturgilor Români, Curtea Veche Publishing, Editura Tracus Arte, Masteratul pentru Traducerea Textului Literar Contemporan — Engleză și Departamentul de Limbi si Literaturi Romanice, Clasice si Neogreacă (DLLRCN) al Facultății de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din București, Asociația Română a Traducătorilor Literari, Academia de Caligrafie

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Revista Familia, News.ro, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

 

Programul FIPB poate fi consultat aici.

_______________

 

Joi, 14 octombrie / Vineri, 15 octombrie / Sâmbătă, 16 octombrie / Duminică, 17 octombrie 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Cinema sub clar de lună 

Proiecțiile în spațiul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8) vor continua în această săptămână, până în 17 octombrie 2021. Programul poate fi consultat pe transilvaniafilm.ro și facebook.com/TransilvaniaFilm/.
Biletele sunt disponibile pe eventbook.ro/program/cinema-sub-clar-de-luna.
Accesul la eveniment se face cu respectarea normelor în vigoare.

 

Proiecte în pregătire: Festivalul Cultural Latino-American (28 – 30 octombrie 2021).

 

Expoziții temporare

 

Expoziția „Jurnal de pandemie. Transfer digital pe pânză” a artistului Florin Stoiciu 

Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „P. Creția”, Calea Griviței 64-66

Muzeul Național al Literaturii Române vernisează marți, 12 octombrie 2021, ora 14.00, în Sala „P. Creția”, expoziția artistului Florin Stoiciu, intitulată Jurnal de pandemie. Transfer digital pe pânzăun proiect curatoriat de academicianul Mircia Dumitrescu, ce va fi inaugurat de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al MNLR.

 

Proiectul urmărește să genereze premisele pentru o înțelegere mai profundă a modului în care provocările pandemiei ne-au afectat dramatic viața și felul de a gândi. De asemenea, expoziția își propune, pe de-o parte, stimularea potențialului creativ al tinerilor în sfera artei și, pe de altă parte, transmiterea unui îndemn pentru un comportament responsabil față de acest flagel.

Expoziția reunește  aproape 200 de lucrări care abordează tema pandemiei prin transfer digital pe pânză, un demers pedagogic pentru studenții la arte, care au fost nevoiți să participe la cursuri vocaționale on-line și să creeze acasă.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 – 30 octombrie 2021 și ulterior va fi itinerată în țară și în străinătate.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria Capitalei, MNLR, UAP, Universitatea Ovidius din Constanța.

Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro.

Evenimentul se desfășoară cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală. Detalii, aici.

_________________

 

Expoziția Cocoși semnată de artistul Marius Ghica 

Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66

1 – 16 octombrie 2021

Marius Ghica (pseudonimul lui Marius Ghiță) s-a născut la 26 octombrie 1954, la Băilești. Urmează Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova; Facultatea de Filologie, secția franceză-română a Universității din Craiova (1974-1978). Este profesor de limba franceză la Calafat (1978-1985) și redactor la revista Ramuri (din 1985). A debutat cu cronici despre Lucian Blaga, Constantin Noica și Edgar Papu, în Ramuri (1981), publicând apoi articole în diverse reviste culturale din țară, cu traduceri și eseuri despre scriitori și filosofi români și francezi. Ulterior, a publicat volume de eseuri și critică literară.

De unde această pasiune pentru acest simbol arhetipal? Despre tărâmul cocoşesc şi avatarurile sale sunt multe de spus, dar deocamdată, vă invit să intrăm împreună în lumea mea cocoşească, lumea unui mare iubitor de culoare. De ce m-am hotărât să colorez cocoşi? Poate, în primul rând, tocmai pentru că sunt atât de viu coloraţi, atât de policromi. Sau, mai degrabă, pentru că este singura făptură hărăzită de Dumnezeu să vestească zorii fiecărei zile, dar şi apusul soarelui şi venirea nopţii. Sau pentru că, în imaginarul colectiv, în Biblie, în mai toate mitologiile lumii, cocoşul este simbolul bărbăţiei, al luptei duse până la capăt, al orgoliului, al forţei şi energiei, al curajului şi îndrăznelii – Marius Ghica

Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro.

______________

 

Expoziția de artă „Divina Comedie. Infernul văzut de Marcel Chirnoagă”, prezentată la Accademia di Romania din Roma

11 – 31 octombrie 2021

În cadrul seriei de manifestări culturale „Dante în România și în lume” organizate de Accademia di Romania din Roma cu prilejul celui el-al VII-lea Centenar al trecerii în neființă a poetului Dante Alighieri, în perioada 11 – 31 octombrie 2021, reprezentanța ICR din Roma și Muzeul Național al Literaturii Române, cu patronajul Comitetului Dante 700 și al Ambasadei României în Italia, prezintă expoziția de artă „Divina Comedie. Infernul văzut de Marcel Chirnoagă”. Expoziția reunește o selecție de 21 de lucrări de grafică realizate de Marcel Chirnoagă în anul 1980, având următoarele titluri: Dante, Fiarele, Caron, Francesca da Rimini, Cerber, Furiile, Ereticii, Minotaur, Violenții, Sinucigașii, Gerion, Dracii, Ipocriții, Hoții, Lingăii, Ulise, Bertram del Bornio, Trădătorii, Lucifer, Falsificatorii și Virgiliu.

Inaugurarea expoziției va avea loc luni, 11 octombrie 2021, ora 18:00, la Galeria de Artă a Accademia di Romania din Roma (Viale delle Belle Arti 110), în prima zi a colocviului internațional Dante în România și în lume: receptare, traduceri, răsunet și viață nouă (11 – 12 octombrie 2021). La lucrările colocviului organizat de Accademia di Romania din Roma și Universitatea Roma Tre – Departamentul de Limbi, Literaturi și Culturi Străine, cu patronajul Comitetului Dante 700 și al Ambasadei României în Italia, vor participa: Roberto Antonelli (keynote speaker, președinte al Accademia Nazionale dei Lincei și profesor la Università „La Sapienza” – Roma), Corrado Bologna (keynote speaker, profesor la Scuola Normale di Pisa), Lucia Battaglia-Ricci (Università di Pisa, Università Roma Tre), Corin Braga și Monica Fekete (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca),  Smaranda Elian și Corina Anton (Universitatea din București), Dinu Flămând (scriitor), Bruno Mazzoni (Università di Pisa), Luisa Valmarin, (Università „La Sapienza” – Roma), Mira Mocan și Anna Pegoretti (Università Roma Tre), Luca Lombardo (Università Ca’ Foscari di Venezia).

Detalii, aici.

_____________

 

Expoziția Internațională de Caricatură – Portret. Bacovia 140, realizată de Victor Eugen Mihai – Vem

Casa Memorială George și Agatha Bacovia, Strada George Bacovia 63

17 septembrie – 17 decembrie 2021

Pentru această expoziție, au desenat, timp de 4 ani, 180 de artiști din 50 de țări. S-au strâns peste 350 de desene, iar expoziția pe care publicul vizitator o va putea admira până în 17 decembrie 2021 este alcătuită dintr-o selecție a celor mai reprezentative lucrări.

Artiști selectați: Nestor Damaso del Pino (Spania), Ivailo Tsvetkov (Bulgaria), Ricardo Ajler (Argentina), Martin Alejandro Fallocca (Argentina), Alexandru Plăcintă (Republica Moldova), Antonio Santos (Portugalia), Eduard Mattes (Israel), Sara Mladenovic (Serbia), Jitet Kustana (Indonezia), Edgar Vargas Villa (Venezuela), Constantin Pavel (România), Vasile Crăiță Mândră (România), Cătălin Nedelcu (România), Cătălin Mihai Zaharia (România), Marian Avramescu (România), Leonte Năstase (România), Gabriel Rusu (România), Cristinel Vecerdea-Criv (România), Ștefan Tistu (România), Codrin Mihai Cârdu (România), Doru Axinte (România), Liviu Stănilă (România).

Expoziția internațională de caricatură – „Portret. Bacovia 140” poate fi admirată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00, la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” (Strada George Bacovia nr. 63).

_______________

 

București – India – Hawaii – Mexic: harta călătoriilor realizate de scriitorii români

Micro-expoziţie MNLR la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Strada Londra 39

9 – 31 octombrie 2021

Următoarea oprire din cadrul proiectului nostru va fi la Muzeul Hărților și Cărții Vechi, unde vom aduce câteva dintre însemnările scriitorilor români din călătoriile lor. Harta pe care o propunem vizitatorilor MNHCV pornește, cum se cuvine, din București și va avea opriri în Italia, Franța și va ajunge până în îndepărtatul Hawaii, cu o scurtă excursie în Mexic.

Micro-expoziția face parte din cadrul proiectului Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală, realizat de Secția Programe în colaborare cu Secția Patrimoniu a MNLR. Primele popasuri ale MNLR au fost la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și la Muzeul Național al Țăranului Român, cărora le mulțumim pentru ospitalitate.

______________

 

Timbre de ieri și de azi | Expoziție MNLR în București Mall Vitan

Calea Vitan 55-59

9 – 25 octombrie 2021

Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Romfilatelia, București Mall Vitan și Centrul pentru Tineret al Municipiului București vă invită să descoperiți povestea timbrelor și a elementelor care le însoțesc.

„Lectura” unui timbru se face ținând seama de elementele acestuia: imaginile selectate în funcție de perioadă sau de evenimentele culturale importante ale epocii, nuanțele folosite la tipărirea mărcii, simbolurile, reprezentări grafice ș.a. Povestea timbrului este strâns legată de cartea poștală sau de plicul ce însoțește scrisoarea, precum și de schimbul de replici sau de mesajul transmis de către expeditor destinatarului.

Sunt prezentate în expoziție timbre românești, nemțești, elvețiene, finlandeze, franceze, precum și mărci columbiene din arhiva MNLR, timbre emise de Romfilatelia în parteneriat cu MNLR, precum și timbre din colecția personală a Monicăi Lazăr, din perioada 1975-1982.

Cărțile poștale timbrate și mărcile seriilor filatelice emise în colaborare cu Romfilatelia sunt însoțite de scurte descrieri literare, realizate de muzeografii Muzeului Național al Literaturii Române. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, în perioada 9 – 25 octombrie 2021, în București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59).

__________

 

Expoziția foto-documentară Şcoala Ardeleană

Sediul MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Expoziția reunește 21 de panouri, reprezentând: Iluminismul și reprezentanții săiDeviza Școlii Ardelene și Petiția valahilor din TransilvaniaScrieri teologice din epocă și personalități ale clerului transilvan implicate în evenimente, dar și precursori ai Școlii Ardelene în Principatele Române ori personalități culturale contemporane și continuatori.

În spiritul curentului iluminist european, reprezentanții Școlii Ardelene au scris cărţi de istorie, literatură, gramatică şi dicţionare. Au înfiinţat şcoli, dar şi biserici. Dar mai ales au introdus grafia latină, în locul slovelor chirilice.

Să nu uităm însă că Immanuel Kant publicase deja „Critica raţiunii pure” (1781), înaintea slovelor lui Ienăchiţă Văcărescu, poet revalorizat și introdus în categoria iluminiştilor. Este şi aceasta, dacă vrem, o măsură pentru distanţa redusă dintre cultura română şi matricele sale occidentale.

Trăsătura fundamentală a  iluminismului Școlii Ardelene rezidă în argumentaţia istorică, filologică şi demografică a tezei că românii sunt urmaşi ai romanilor. Demni, prin urmare, de drepturile spirituale, politice şi sociale ale „naţiunilor” transilvănene. În acest scop au fost adresate împăratului Leopold al II-lea petiţiile Supplex Libellus Valachorum (1791 şi 1792). Deviza Virtus Romana Rediviva, dincolo de îndemnul la renașterea și lupta pentru identitate românească, era și un îndemn la unirea tuturor românilor.

 

___________

 

Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi. Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

 

Evenimente on-line:

 

„Zilele LittleLIT – Împreună”

Proiect cultural on-line ce promovează literatura română pentru copii 

11 -17 octombrie 2021

 

Luni, 11 octombrie 2021, debutează „Zilele LittleLIT”, proiect cultural inițiat de Asociația De Basm, dedicat promovării literaturii române pentru copii și tineret, organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române.

 

Timp de șapte zile, până în 17 octombrie 2021, va avea loc on-line o serie de ateliere și lecturi publice. O săptămână plină de evenimente care îi așază în centrul lor pe tinerii cititori, creația scrisă, cărțile și pe autorii acestora, un spațiu unde vor fi promovați cu succes autori și opere, un catalizator pentru lectură și promovarea culturii scrise în rândurile copiilor la un nivel cât mai larg. Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe debasm.ro.

 

„Împreună”, tema ediției din acest an, este aleasă special pentru a oferi o contrapondere la cadrul social actual, populat de teamă, singurătate și izolare. În lista evenimentelor dedicate publicului larg un loc special îl ocupă întâlnirea cu trei autoare îndrăgite de cărţi pentru copii, din Suedia, Elveția și România: Åsa Lind, Dana Grigorcea și Lavinia Braniște.

 

Un incubator-webinar cu tema „Piața autohtonă de carte pentru copii: o lume magică cu probleme pământești” completează lista evenimentelor cu circuit deschis din cadrul festivalului „Zilele LittleLIT – Împreună”. Este vorba despre un eveniment care își propune să adune aceeași comunitate în jurul unui interes comun, literatura pentru copii, și care le reunește pe: Laura Grünberg și Luminița Corneanu din partea Asociației De Basm, pe Florentina Hojbotă din partea Editurii Arthur, pe Marilena Șerban din partea Asociației Profesorilor de Limba și Literatură Română „Ioana Em. Petrescu” și pe Roxana Crișan din partea Cooperativei FIR.

 

Unul dintre evenimentele cu greutate din arhitectura programului îl constituie masterclass-ul on-line dedicat profesioniștilor din sfera literaturii pentru copii, susținut de scriitoarele invitate speciale ale acestei ediții: Åsa Lind, Dana Grigorcea și Lavinia Braniște.

Workshop-ul se va desfășura pe Zoom privat De Basm și se adresează profesioniștilor din zona literaturii (scriitori, traducători, editori, studenți, promotori ai literaturii pentru copii). Înscrierile se pot face până în data de 13 octombrie, la adresa cartitatuate@gmail.com.

 

________________

 

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 11 octombrie 2021, ora 19.00: Matei Vișniec
Joi, 14 octombrie 2021, ora 19.00: Cristina Rusiecki

pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

Invitatul episodului #72 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 11 octombrie 2021, este  Matei Vișniec, poet, prozator, dramaturg, eseist, jurnalist.

Invitata episodului #73 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 14 octombrie 2021, este Cristina Rusiecki, critic teatral, eseistă, jurnalistă.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

________________

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe siteul MNLR, pe platforma  și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

 

_________________

 

Tineri voluntari pentru patrimoniul românesc

12 – 16 octombrie 2021, 15.00 – 19.00

 

Asociația Turism Istoric organizează în perioada octombrie – noiembrie 2021 un stagiu de voluntariat pentru tineri intitulat: Tineri voluntari pentru patrimoniul românesc. Acest stagiu se află la a treia ediție a proiectului.

Acest proiect se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, Muzeul Național al Literaturii Române și Ordinul Arhitecților din România, Filiala București.

 

Proiectul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, care, astfel, vor putea deveni voci ale patrimoniului cultural bucureștean. Voluntarii vor crea un traseu turistic, îl vor promova și susține. De asemenea, vor avea la dispoziție un domeniu on-line pe care funcționează o platformă web exclusiv pentru îndeplinirea obiectivelor propuse prin prezentul proiect, precum și un pachet de cursuri care să îi ajute în dezvoltarea unor abilități necesare susținerii stagiului de voluntariat.

 

Din cauza pandemiei de COVID-19 si pentru a proteja sănătatea tuturor, cursurile de desfășoară on-line.  Această etapă va avea loc între 12  și 16 octombrie, între orele 15:00 – 19:00, prin Zoom. Link-ul va fi trimis celor înscriși pe e-mail. Pentru a putea participa este nevoie să vă înscrieți aici: https://voluntaripentrupatrimoniu.turismistoric.ro/2021/09/07/tineri-voluntari-pentru-patrimoniul-romanesc-revine-cu-a-treia-editie/.

 

______________

 

Prin rubrica „Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” ne propunem să vă captăm atenția printr-o incursiune în viața scriitorilor de la casele memoriale aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și Casa Memorială „Anton Pann”. Vom aduce în prim-plan fragmente inedite, amintiri cu și despre scriitori, aspecte mai puțin cunoscute, nu doar despre cei cinci scriitori, dar și despre întâlnirile lor cu alți contemporani, toate acestea cu trăiri intense, tristeți și atașamente, prietenii, eforturi, povestite cu umor și naturalețe, adunate ca într-un mozaic scriitoricesc. Un puzzle imens al vremurilor trecute, ce recompune din mici piese adunate de noi figuri care au marcat pentru totdeauna cultura română.

„Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate miercurea și sâmbăta, de la ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

_____________

 

Joi, 14 octombrie 2021, ora 20.00

Un nou episod al rubricii Litera Mov, realizată de Doina Ruști, va fi disponibil pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook și pe site-ul MNLR.

Cuvintele #4

 

Duminică, 17 octombrie 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitat: Mitică Popescu

Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

Duminică, 17 octombrie 2021, ora 13.00

Pe pagina de Facebook, pe site-ul MNLR și pe culturaindirect.ro

Indulgențe cu Ion Mureșan

 

Cărți și suvenire

”Vă invităm să explorați magazinul nostru on-line de cărți și suvenire. Puteți „răsfoi” paginile dedicate albumelor de artă, lucrărilor de avangardă, cărților bilingve, revistelor literare și operelor fundamentale. Suvenirele personalizate sunt înfrumusețate cu o serie de imagini, desene, portrete ale scriitorilor, atent selectate din bogata arhivă a MNLR. Puteți opta pentru plata cu cardul!” – MNLR

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508