România este prezentă şi în acest an la Târgul de Carte de la Göteborg, care se va desfășura în perioada 23-26 septembrie 2021. Va fi o ediție restrânsă, adaptată contextului actual al pandemiei, dar care va avea invitați de marcă din lumea literară suedeză și internațională. Temele principale din acest an sunt democrația, literatura nordică și o continuare a temei de anul trecut, „Citiți!Citiți!Citiți!”. Invitata ICR Stockholm de la această ediție este scriitoarea Tatiana Țîbuleac care va participa, alături de doi dintre cei mai influenți scriitori tineri din Europa, Marek Sindelka (Republica Cehă) și Dorothee Elmiger (Elveția), la o discuție cu titlul „Experienţe europene în umbra pandemiei”/„Europeiska uppväxtskildringar i skuggan av pandemin” despre literatură în vremea pandemiei, precum și despre noile provocări legate de tranziția către vârsta adultă în contextul de față. Discuția în limba engleză va fi moderată de către jurnalista suedeză Johanna Frändén (Aftonbladet) și este organizată în parteneriat cu clusterul EUNIC Suedia.
Pandemia de coronavirus a lăsat urme adânci asupra societății umane la nivel global. Diversele restricții și limitări impuse pentru a preveni răspândirea virusului au afectat profund infrastructura socială și au făcut dificilă menținerea relațiilor interpersonale. Nu în ultimul rând, pandemia a lovit puternic copiii și tinerii, cu consecințe potențiale majore în ceea ce privește creșterea și vârsta adultă a acestora.
Discuția va aborda toate aceste teme de actualitate și va putea fi urmărită online pe platforma Târgului, la secțiunea Bokmässan Play, începând cu data de 23 septembrie 2021, ora 9.00 (ora Suediei), la următorul link: https://bokmassan.se/programs/europeiska-uppvaxtskildringar-i-skuggan-av-pandemin/. Accesul la discuţia online se va face pe bază de bilet, care se poate obține de aici.
Tatiana Ţîbuleac s-a născut la Chișinău și și este licențiată în jurnalism. În 1999, s-a alăturat echipei de la PRO TV Chișinău ca reporter, editor și prezentator de știri. Din 2008 este stabilită la Paris. Și-a făcut debutul ca scriitoare în 2014 cu o colecție de proză scurtă numită „Fabule moderne”. Primul său roman „Vara în care mama a avut ochii verzi”, apărut în 2016 în limba română și tradus în mai multe limbi, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, premiul revistei Observator Cultural la București și premiul Observator Lyceum, la festivalul FILIT din Iași. Tatiana Țîbuleac a fost desemnată câștigătoarea Premiul pentru literatură al Uniunii Europene – 2019 pentru romanul „Grădina de sticlă”, publicat la Editura Cartier (Chișinău), în 2018. La sfârșitul anului trecut romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi” a fost tradus în limba norvegiană la Editura Camino, traducerea din română fiind semnată de Sindre Andersen, ediția spaniolă, apărută în 2019 la Editura „Impedimenta”, a câștigat Premiul European Camino de Santiago.
Participarea românească la Târgul de Carte de la Göteborg de anul acesta este realizată de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi CENNAC, în colaborare cu reţeaua EUNIC Stockholm. România a fost țară invitată a Târgului de Carte de la Göteborg în anul 2013.