spot_img

Premieră de Gigi Căciuleanu: ”A fi ȘI a nu fi” – spectacol de dans inspirat din poezia lui Caragiale

Gigi Căciuleanu, cel mai cunoscut coregraf român, prezintă pe 4 septembrie, ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, premiera „A fi  ȘI  a nu fi CARAGIALE, un MEREU ALTUL”, pornind de la poemele lui I.L.Caragiale. Spectacolul, realizat de Fundația Art Production, Gigi Căciuleanu Romania Dance Company cu sprijinul JTI, va fi prezentat în cadrul Galei Hop, avându-i în distribuție pe Gigi Căciuleanu, Paul llea, Ana și Bogdan Iacob, iar asistent coregrafie Lelia Marcu -Vladu.

Este pentru prima dată când marelui public i se dezvăluie poetul I.L. Caragiale, cunoscut mai ales ca dramaturg și prozator, prin intermediul muzicii și al mișcării.

„Preferăm să socializăm mergând la teatru, mai degrabă decât să citim poeme într-o intimitate solitară. De aceea, sunt fericit întotdeauna când pot aduce poezia pe scenă. Pentru a face să profite de bogăţia ei un număr cât mai mare de spectatori, cărora să le deschid astfel cheful de a se cufunda în citire. Poemele caragialeşti dezvăluie o anume gravitate, amărăciune sau chiar tristeţe, a celui care este considerat ca fiind scriitorul dramaturg, prin excelenţă, de esenţă umoristică. Spectacolul va fi o întâlnire cu o faţetă mai puţin cunoscută a Domnului Caragiale: cea de poet. Un lanţ al slăbiciunilor (dar și al ne-slăbiciunilor!) pus în scenă pe terenurile mişcătoare ale poemelor unui uriaş scriitor şi dramaturg. Celebrei întrebări A fi sau a nu fi?, Caragiale pare a-i răspunde, prin ale sale paradoxuri de tip curat-murdar sau prin non-sensuri de tipul douăsprezece trecute fix, cu un, pe cât de ludic pe atât de filozofic, a fi ȘI a nu fi!”, își explică Gigi Căciuleanu demersul.

Muzica spectacolului premieră este semnată de Paul Ilea. „În șerpuitor dialog cu poezia și mișcarea, muzica doct-lăutărească a lui Paul Ilea punctează pe viu metafora, susţine suișurile și coborâșurile pe care ne duce Caragiale cu ale sale versuri de nebun, așa cum el însuși se califică. Muzica se insinuează în ritmul valurilor unui carnaval poetic care ne plimbă prin: de-ale Omului… de-ale Poetului… de-ale Filozofului… de-ale Lăutarului… de-ale U-morului și A-morului unui Rege-Artist… Într-un cuvânt: tot prin de-ale lui Nenea Iancu sublime trăznăi. Un Caragiale la fel de neaoș pe cât de statuar și în acest al său mai ascuns costum de poet.”, adaugă coregraful.

Premiera „A fi  ȘI  a nu fi CARAGIALE, un MEREU ALTUL”, vine după o altă transpunere a dramaturgiei lui Caragiale în coregrafia lui Gigi Căciuleanu, spectacolul extraordinar „D’ale noastre”, prezentat pentru prima dată pe scena Teatrului Național București, cu sprijinul JTI, în 2012, „Anul Caragiale”. Este unul dintre spectacolele care au adus TNB Premiul de Excelență al Senatului la Gala UNITER 2013. „D’ale noastre”, interpretat de Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, a intrat ulterior în repertoriul TNB și, de asemenea, a fost prezentat într-un turneu internațional la Londra, Paris, Bruxelles, Lisabona, Sofia, Chișinău.

„Gigi Căciuleanu este, incontestabil, cel mai mare coregraf al nostru, este un poet remarcabil, pasionat de matematică și un desenator desăvârșit. De o mobilitate fizică și intelectuală inepuizabilă, este inteligent, sofisticat, preocupat, creativ și are un deosebit simț al umorului. Dar, peste toate acestea, Gigi este un Om frumos, de o generozitate și o căldură aparte, o persoană educată și delicată.( …) De la momentul fondării „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”, noi, cei de la JTI, ne-am străduit să ajutăm Art Production și pe Valerian Mareș să țină compania vie. Am avut șansa să asistăm la procesul de creație pentru „D’ale noastre”, în care intraductibilul Caragiale a fost tradus în limbajul dansului, am participat la lansarea spectacolului „Folia”, după Shakespeare, la care s-au adăugat „fabriKa”, „Un minut de dans sau UFF!”, „L’Om Dada”, „EmojiPlay”. Am asistat la diverse premiere, în țară: „Carmina Burana”, „Anotimpurile”, „Mozart Steps” „Imagine all the People”… (…) Gigi este la apogeul creativității, iar noi avem șansa să ne bucurăm din plin de generozitatea lui”, scrie Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria în volumul „Gigi Căciuleanu – OmulDans”, semnat de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu și publicat de Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu Editura Nemira, cu sprijinul JTI şi al Fundaţiei Art Production.

Tot la Alba Iulia, actrița Rodica Mandache, care face parte din juriul Galei Hop, va lansa ”O carte frumoasă despre un om frumos, Ovidiu Iuliu Moldovan”, publicată în luna august 2021 la Editura Oscar Print, cu sprijinul JTI. Cartea – album cuprinde cronici, amintiri, interviuri și texte de George Banu, Petre Țuțea, Radu Stanca, Andrei Șerban, Dan Pița, Liviu Ciulei și multi alții, dar si fragmente din recenzii și fotografii din colecții private sau publice.

 

JTI și-a început activitatea în România în 1993 (ca R.J. Reynolds), și a fost una dintre primele companii multinaționale care a investit pe plan local. JTI este recunoscută pentru susținerea celor mai importante evenimente culturale din România. Compania este partener al FITS, TIFF, SoNoRo, al turneelor muzicale din orașele mici. Întâlnirile JTI, devenite un brand cultural național pentru dansul contemporan, au ajuns în acest an la cea de-a XXI-a ediție.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508