În perioada 4-5 septembrie 2021, la Școala Elina Basarab din comuna Herăști, județul Giurgiu, va avea loc evenimentul ”Povești din Herăști”. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentului.
Sâmbătă (11.00-17.00)
Ora 11 – deschiderea expozițiilor Istoria Herăștiului și Modele tradiționale pe ia de Vlașca Ora 15 – Pe cine să alegem ca Domn? Scenetă jucată de elevii școlii. Urmată de o dezbatere șezătoare cu locuitori prezenți despre istoria culturală a comunei
Ora 16 – Prezentarea a patru produse gastronomice tradiționale din Herăști
Pe parcursul zilei copiii din comună vor avea la dispoziție pânze și culori acrilice pentru a-și picta un motiv tradițional Vlașca și ațe colorate în culorile Vlașca pentru a-și face brățări. Elevii voluntari în proiect, împreună cu coordonatoarea lor, vor culege istorii locale și rețete tradiționale de la vizitatorii expozițiilor.
Duminică (10.00-13.00)
Ora 12 – prezentarea a trei obiceiuri specifice Herăști, jucate de elevii școlii Ora 13 – Încheierea evenimentului.
Evenimentul are loc în cadrul unui proiect care are ca scop să pună în valoare elementele de identitate culturală și trecut istoric ale comunei, prin implementarea de activități culturale şi educative alternative ce promovează memoria culturală. În mod inedit, activitățile din comună au fost gândite și organizate de nouă elevi ai școlii Elina Basarab, sub coordonarea managerului de proiect.
Comuna Herăști, județul Giurgiu, se află la 30 de km de București în sud. Aici a locuit familia boierilor Năsturei, cel mai important membru al său fiind Udriște Năsturel, considerat un mare învățat al Țării Românești. El a avut un rol important la dezvoltarea culturii slavone și românești și o contribuție de seamă la introducerea limbii române în biserică. Sora lui, Elina, a fost soția domnitorului Matei Basarab. Doamna Elina Basarab și-a susținut soțul în ctitorirea de biserici și a jucat, alături de Udriște Năsturel, un rol important în cultura română, prin traduceri în română și, mai ales, prin sprijinirea tipografiilor din Țara Românească. Elina primise o educație aleasă, ea știa, ca și Udriște, slavonă, latină și greacă, fiind pasionată de artă, istorie și literatură.
Udriște construiește în Herăști Palatul de piatră, o construcție civilă deosebită, ce a atras atenția lui Paul de Alep, secretar al patriarhului Macarie al Antiohiei aflat în trecere prin Țara Românească, care o aseamănă cu palatele din Franța. Tot în comuna Herăști se află și biserica ctitorită de Elina și frații săi în 1644. Ambele monumente au fost restaurate în anii 1960-1980. Palatul a fost retrocedat în 2013.
Proiectul Povești din Herăști este coordonat de Asociația Transcena, în parteneriat cu Școala Elina Basarab, Muzeul Județean ”Teohari Antonescu” Giurgiu, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Municipiului București.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.