spot_img

Periplul naţional şi internaţional ”Violoncellissimo”

Împlinirea a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO va fi marcată de Delegaţia permanentă a României la UNESCO, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris, prin organizarea, la sediul UNESCO, pe 5 octombrie 2021, la ora 19, a unui Concert de gală extraordinar Violoncellissimo, la care vor participa diplomați acreditaţi la UNESCO, înalte oficialități ale acestei organizații, precum și personalități culturale române și franceze. Concertul va putea fi urmărit online şi de publicul larg. Cu aceeaşi ocazie, a împlinirii a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, a începutului de an universitar european și a aniversării a 100 de ani de existență a Fundației Universitare Bruxelles, ICR Bruxelles găzduieşte la Fundația Universitară Bruxelles, sala Félicien Cattier, în data de 6 octombrie, ora 19:30 acelaşi concert de gală „Du baroque au… Rock”, susținut de Ansamblul Violoncellissimo. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Într-o perioadă în care instituțiile de cultură sunt nevoite să se adapteze la situația actuală și să propună noi metode virtuale de difuzare a discursului artistic către publicul larg, aceste două concerte sunt unele dintre primele evenimente cu prezență integral românească ce se organizează fizic la Paris şi Bruxelles, după o lungă perioadă în care sălile de concert au fost închise pentru public.

După evenimentele de la Paris şi Bruxelles, ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu va continua turneul naţional Clasic la puterea a treia început în luna august, cu o altă serie de concerte programate în perioada 8-11 octombrie în ţară, la Bistriţa, Deva, Braşov şi Ploieşti.

Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu, liderul ansamblului declara: „Pentru noi anul 2021 este Anul Violoncellissimo! Suntem încântaţi să împărtăşim bucuria noastră de a emoţiona şi binedispune prin muzică un număr cât mai mare de oameni şi suntem pregătiţi să cucerim inimile ascultătorilor din Paris, Bruxelles şi, bineînţeles, România

După succesul din anii trecuţi, Violoncellissimo revine cu turneul său naţional şi internaţional, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, sub genericul „De la baroc la… rock”. În ultimul timp, Violoncellissimo a fost tot mai frecvent invitat să susţină concerte în diferite formule şi în diferite locuri. Iar aceste invitaţii au venit atât pentru faptul că de la concertele lor publicul pleacă entuziasmat, cât şi, mai ales, pentru faptul că sunt exemplul viu al succesului dat de combinația dintre profesionalism, prietenie, dialog între generații și multă veselie… o combinație devenită rarisimă în România! Publicul a avut ocazia de a aplauda pe unii dintre cei mai buni violonceliști din România, dar şi rezultatele extraordinare la care duce excelenta relație dintre Maestru și Discipoli.        Marin Cazacu, Maestrul şi profesorul celorlalți membri ai minunatului Violoncellissimo a întemeiat această formație, care poate avea un număr variabil de instrumentiști, ca pe o extensie a cvartetului Cellissimo, cu care a avut, de asemenea, mari succese în țară și peste hotare.

Şi în 2021, ca şi în anii ce au trecut, violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, sunt o familie… profesională. O familie compusă din muzicieni – elevii şi studenţii maestrului Cazacu – familie cu un număr de membri în permanentă modificare, o familie ce poartă numele VIOLONCELLISSIMO şi poate aduce pe scenă de la 4 la 100 de violoncelişti. În această formulă flexibilă şi mereu surprinzătoare, familia “extinsă” Cazacu a cucerit scenele de la noi şi din afară – cu apariţii notabile la Luxemburg, Bruxelles, Istanbul, Beijing, Washington şi nu numai, dar şi într-o apariţie surprinzătoare în finala de la… „Românii au talent”.

 

ITINERAR 

 

19 august, ora 19 – Sinaia, Primăria Sinaia – concert în aer liber (în cadrul festivalului „Enescu şi muzica lumii”

20 august, ora 20 – Târgu Jiu, Parcul Coloanei fără sfârşit – concert în aer liber

28 august, ora 21 – Oradea, Piaţa Unirii (în cadrul festivalului European Music Open) – concert în aer liber

 

5 septembrie, ora 17 – Bucuresti, Foişorul din Parcul Kiseleff (în cadrul proiectului Turnee de poveste în parcurile bucureştene – Bucureşti, oraş deschis 2021)

10 septembrie, ora 20 – Bucureşti, Promenada Operei

 

5 octombrie, ora 19 – Paris, Sala UNESCO

6 octombrie, ora 19.30 – Bruxelles, Sala Félicien Cattier

 

8 octombrie, ora 19  – Bistriţa, Palatul Culturii

9 octombrie, ora 19  – Deva, Sala Pro Arte

10 octombrie, ora 19 – Braşov, Sala Patria

11 octombrie, ora 19 – Ploieşti, Sala Filarmonicii

 

Programul concertului:

 

Johann Schrammel – Marche

Georg Friedrich Haendel – Passacaglia

Constantin Dimitrescu – Serenada Română și Dans Țărănesc

Georges Bizet – Suita „Carmen”
Astor Piazzolla – Oblivion și Libertango
Suită folclorică românească (ar. Radu Sinaci)
Freddie Mercury/I.Teodorescu/Andrei Tudor – Bohemian Rhapsody
Radu Sinaci – Vladimir Cosma Medley
Michael Jackson/Sabin Păutza – Smooth Criminal
Andrew Lloyd Webber/Radu Sinaci – Fantoma de la operă
C.Saint Saens/Radu Sinaci – Bacchanale
Sabin Păutza (arr.) – The Final Countdown

http://clasiclaputereaatreia.violoncellissimo.procontemporania.ro/

 

 

Concertul de la Paris este organizat de Delegaţia permanentă a României la UNESCO, cu sprijinul ICR Paris. Partener Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

Parteneri: Asociaţiile culturale Patrimoniu pentru viitor, Pro Contemporania, The Culture Club

 

 

Concertul de la Bruxelles este organizat de ICR Bruxelles, Fundația Universitară Bruxelles, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

 

 

 

Turneul Clasic la puterea a treia – Violoncellissimo

 

Producători : Asociaţiile culturale Pro Contemporania şi Prietenii muzicii – Serafim Antropov

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Partener principal : BRD Groupe Société Générale.

Cu sprijinul: JTI, Senia Music

Parteneri instituţionali: Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Primăria Sinaia, Primăria Târgu Jiu, Primăria Oradea, Primăria Bucureşti, ARCUB, Fundaţia Marconi pentru comunicare, relaţii publice şi educaţie, Opera Naţională Bucureşti, Centrul Municipal pentru Cultură George Coșbuc din Bistriţa, Palatul Culturii din Bistriţa, Centrul cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Primăria Deva, Filarmonica din Braşov, Filarmonica din Piteşti

Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet,  AgenţiadecArte.ro, Observator cultural, The Culture Hub, Smart FM, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Q Magazine.

 

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508