Duminică, 19 septembrie 2021, între Timpuri Noi și Nod Makerspace (Splaiul Unirii, nr.160), în cadrul Street Delivery București, de la ora 11.00, are loc ”PICNICUL BUNEI VECINĂTĂȚI”. Cum funcționează? Fiecare aduce niște bunătăți pe care vrea să le împartă cu ceilalți: o zacuscă specială de la mama, brânzeturile preferate, niște legume din grădină, o plăcintă făcută-n casă sau mâncare cumpărată din oraș. Nu contează dacă e simplu sau sofisticat, porție mică sau masă copioasă, important e să contribuie fiecare cu ceva. Picnicul este continuat, între orele 12:00 – 13:00, cu ”LEAPȘA CU POEZIE”, susținută de scriitoarea Miruna Vlada. Cuvintele sunt făcute să circule de la unii la alții, să ne lege poveștile, tăcerile, temerile, bucuriile, să ne dezvăluie și să ne ascundă. La finalul picnicului de pe malul Dâmboviței sunteți așteptați la o ”leapșă” cu poezie – o lectură interactivă a scriitoarei Miruna Vlada. Poemele o să circule libere de la poetă la cei ce o ascultă, și apoi se vor transmite ca un bumerang de la unii la alții. Cel mai recent volum al Mirunei, „Prematur”, apărut la editura Cartier, în 2021, va fi disponibil în cadrul evenimentului pentru autografe.
Street Delivery este o inițiativă civică de recuperare a spațiului public și de imaginare a unor orașe mai prietenoase cu oamenii pornită în 2006 de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, proiect strategic OAR finanțat prin #TimbrulDeArhitectură.
MIRUNA VLADA s-a născut în 1986 în București. A publicat 4 volume de poezii: Poemextrauterine (Editura Paralela 45, 2004; Premiul pentru debut al Asociației Scriitorilor din București), Pauza dintre vene (Editura Cartea Românească, 2007) și Bosnia. Partaj (Editura Cartea Românească, 2014; Premiul „Cea mai bună carte de poezie a anului 2014” la Gala Națională a Radio România Cultural), Prematur , Editura Cartier, 2021. Selecții din poemele ei au fost traduse în limbile albaneză, bosniacă, engleză, franceză, germană, italiană, polonă, macedoneană, sârbă, spaniolă, suedeză, ucraineană. A studiat științe politice la București, Graz, Ljubljana și Berlin. În 2013 și-a obținut doctoratul în relații internaționale. În 2016 a primit bursa „Traduki Literary Residency” în Sarajevo. Pentru moment combină scrisul cu predarea studiilor est-europene la SNSPA București, cu activismul cultural în organizația PEN Club România și cu facilitarea de evenimente culturale. În prezent lucrează la primul său roman, Anticoncepțional.
„Furia și refuzul sunt două materii esențiale, cu potențial explozibil, pe care Miruna Vlada le activează în acest volum. Energia lor decide și tonalitatea, și expresia cărții – de manifest radical împotriva oricăror tentative de a controla alegerile unei femei, dreptul ei de a decide în răspăr cu așteptările generale. Poemele Mirunei Vlada se hrănesc din forța unui Nu violent spus trecutului, dintr-o ruptură dureroasă și intimă, dar și dintr-o scrutare lucidă, plină de indignare, a unei lumi în care abandonul a trecut drept dragoste, perpetuând trauma, iar injustețea, drept ordine firească a lumii. Prematur crește dintr-o rană, dar, în același timp, deschide un orizont al vindecării, al transformărilor după propriile legi. E un pumn și o mângâiere, așa cum puține cărți de poezie au reușit să fie, balada grunge pe care mamele noastre nu și-au putut-o permite.” (Alina Purcaru)
„Am fost tentat să spun că Miruna Vlada își desăvârșește aici proiectul politic devenit evident odată cu Bosnia. Partaj. Mi-am imaginat chiar cum, urmând exemplul Facultății de Farmacie, o clinică neonatologică (neapărat privată) și-ar tapeta pereții cu versuri din Prematur: «nu ai job, nu îți poți permite un copil;/ ai job, nu ai timp pentru un copil». Ideea nu mi se pare rea nici acum, dar nu sunt sigur că ea n-ar trăda intenția profund personală, casant personală, a volumului. Retorica de manifest se resoarbe perfect în organic. În bio- și psihologic. Nici urmă de dogmatism, așadar: ceea ce e general funcționează sub regimul meditației (de o paralizantă acuitate, aceasta), ceea ce e particular ține de regimul necontrafăcut al confesiunii. Rareori am citit o poezie mai empatică față de ceilalți și mai necruțătoare față de sine.” (Cosmin Ciotloș)
Toate evenimentele din cadrul Street Delivery vor respecta regulile de protecție împotriva Covid-19. Nu ne vom mai concentra pe o singură stradă, ci vom redescoperi întregul oraș și comunitățile lui active, creative, civice. Ne distanțăm fizic, dar ne apropiem social!
Site: http://www.street.delivery
FB: https://www.facebook.com/StreetDelivery
IG: https://www.instagram.com/streetdelivery