spot_img

Emisiunea de mărci poștale ”Medalii paralimpice 2020”

Pentru a onora performanțele obținute de sportivii români la Jocurile Paralimpice din acest an, de la Tokyo, Romfilatelia introduce în circulație joi, 16 septembrie 2021, emisiunea de mărci poștale Medalii paralimpice 2020. 

 

Cele două timbre ale emisiunii, ambele cu valoarea nominală de 9 lei, sunt dedicate lui Eduard Novak, care a obținut medalia de argint în proba de ciclism pe pistă, remarcându-se ca primul conducător al unui Minister al Sportului din lume care câștigă o medalie paralimpică şi lui Alexandru Bologa, câștigător al medaliei de bronz în proba de judoka în cadrul categoriei 60 kg, nevăzători.

 

Mișcarea paralimpică se afirmă ca activitate pe scară largă abia după al doilea război mondial. Principalul scop al activităților fizice organizate la acea vreme era acela de a ajuta numărul mare de persoane afectate de rănile din timpul războiului. Sportul conceput ca parte a programului de recreere și recuperare fizică, devine treptat sport competițional.

 

Jocurile Stoke Mandeville, organizate inițial în Regatul Unit, în anul 1944, au devenit mai târziu Jocurile Paralimpice de Vară, care au avut loc pentru prima dată la Roma, Italia, în 1960. La acest prim eveniment au participat 400 de sportivi din 23 de țări. La următoarele trei ediții ale Jocurilor Paralimpice au participat doar concurenți în scaun cu rotile, dar din 1976 au fost invitate și alte grupuri de dizabilități, numărul concurenților crescând la 1.600. În 1976, sunt organizate în Suedia și primele Jocuri de Iarnă din istoria Jocurilor Paralimpice.

 

Jocurile Paralimpice sunt organizate în același an cu Jocurile Olimpice, iar începând din anul 1988 (Seul, vara) și anul 1992 (Albertville, iarna) se desfășoară în aceleași arene. Începând din 2008, se desfășoară la scurt timp după cele Olimpice, iar din 2002, un singur și același Comitet de Organizare are sarcina de a le găzdui pe ambele. Sportivii olimpici si paralimpici locuiesc în același Sat olimpic și beneficiază de aceeași infrastructură.

 

Prima participare a României la Jocurile Paralimpice a fost la ediția din 1972, de la Heidelberg (la tenis de masă), apoi am fost prezenți la Atlanta, în 1996 și Sydney, în 2000 (la powerlifting). Ediția de la Atena (2004) a fost prima la care România a avut reprezentanți la două ramuri sportive: ciclism și powerlifting.

 

La Jocurile Paralimpice de la Beijing, în 2008, România a fost reprezentată de cinci sportivi, la ciclism, powerlifting și tenis în fotoliul rulant, iar în 2012, la Londra, sportivii români au concurat la atletism, ciclism, înot și tenis de masă.

 

În 2016, la Rio de Janeiro, România a participat cu cel mai mare lot (12 sportivi și șase antrenori), la atletism, canoe (două locuri 4), ciclism, judo pentru nevăzători, înot și tenis de masă.

Comitetul Paralimpic Român s-a constituit în decembrie 1990, în cadrul Direcției Sportul pentru Toți, devenind persoană juridică de drept privat și de utilitate publică în 2001. Denumirea a cunoscut mai multe variante, iar din 2009 este Comitetul Național Paralimpic. Denumirea internațională este înscrisă ca: National Paralympic Committee, Romania.

 

Carol-Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României până în acest moment, este ciclist paralimpic rutier și de pistă. El a câștigat prima medalie paralimpică pentru țara noastră, la ediția din 2008 a Jocurilor Paralimpice (Beijing), dar și prima medalie paralimpică de aur, în cadrul ediției din 2012, de la Londra. Aici a stabilit și un record mondial, în calificările pentru proba de urmărire individuală (4: 40.31 minute) la care urma să obțină aurul.

Înainte de a practica ciclismul, Eduard Novak a fost patinator de viteză timp de zece ani: a câștigat 11 titluri naționale și a stabilit un total de 30 de recorduri românești la nivel juvenil, unele dintre acestea nefiind depășite până în prezent.

În 1996, la doar 20 de ani, a suferit un accident de mașină care a dus la amputarea piciorului drept, chiar în perioada în care se pregătea pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Nagano. După o scurtă pauză în cariera sportivă, Novak a început să concureze în competiții de paraciclism în clasa C4, precum și în curse Elite. Devenit profesionist în 2001, realizează primul rezultat major în 2003, prin câștigarea Campionatului European Paraciclist. Pe lângă cele 4 medalii paralimpice (1 de aur și 3 de argint), are până în prezent 2 medalii de aur europene, 23 de medalii la Campionatele Mondiale de Paraciclism, din care 5 de aur. A participat în total la 5 ediții ale Jocurilor Paralimpice.

Eduard Novak concurează și în curse la care participă cicliști fără dizabilități. În 2012, a câștigat Campionatul Național de Șosea, un rezultat notabil în prezența unor concurenți nu aveau nicio dizabilitate.

La Jocurile Paralimpice din 2020 de la Tokyo, a câștigat medalia de argint la urmărire individuală 4000 m pe velodrom, categoria C4, cu timpul de 4:31.212 minute.

Eduard Novak a dedicat medalia cucerită la Tokyo lui Ivan Patzaichin, canoistul legendar: „Vreau să-i dedic această medalie lui Ivan Patzaichin. Nu este aur, dar ştiu că aurul alb nu iese niciodată din modă. Îți mulțumesc, Ivan, îți mulțumesc că ne-ai arătat calea şi ai arătat că se poate”, a spus ministrul, exprimându-și tristețea pentru că unul dintre modelele sale s-a stins din viață.

 

Florin-Alexandru Bologa (Alex Bologa) este singurul judoka din România cu deficiență totală de vedere. Și-a pierdut vederea la vârsta de 6 ani, iar în sport a debutat cu înotul, trecând ulterior la judo. La această disciplină, este dublu medaliat paralimpic cu bronz, la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro (2016) și Tokyo (2020). De asemenea, este dublu campion european la categoria sa (2017 – Walsall și 2019 – Genova) și numărul 1 în clasamentul mondial la clasa 60 kg, încă din anul 2019, când a câștigat Grand Prix-ul IBSA de judo la Tașkent, precum și argintul la Grand Prix-ul IBSA de la Baku.

În urma câștigării în luna mai a acestui an a medaliei de aur la Grand Prix-ul IBSA, competiție de calificare la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, unde au participat cei mai buni sportivi din lume, Alex Bologa și-a reconfirmat locul 1 în clasamentul mondial.

Printre multiplele rezultate din palmaresul său sportiv se mai numără și Marele Premiu pentru Persoane cu Deficiențele Vizuale la Birmingham, în 2016, precum și Openul German pentru Persoane cu Deficiențele Vizuale de la Heidelberg, în 2016 și 2017, la categoria 60 kg.

 

Romfilatelia mulțumește Ministerului Tineretului și Sportului, Comitetului Național Paralimpic și fotografului Rafal Burza, pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Emisiunea de mărci poștale „Medalii paralimpice 2020” va fi disponibilă începând de joi, 16 septembrie 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508