spot_img

De joi, descoperă Bucuria Culturii Urbane pe Strada de C`Arte!

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, în parteneriat cu Fundația Universitară „Carol I” și Muzeul Național al Literaturii Române, organizează în perioada 23-26 septembrie 2021, ediția a X-a a Festivalului Strada de C`Arte. O sărbătoare “de spiritu et anima” în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film, lecturi publice, teatru de păpuși și ateliere pentru copii, precum și un inedit spectacol ecvestru și muzical oferit de Filimon Iordache în tandem cu muzica lui Adrian Naidin. Vă invităm să vă bucurați de cultura urbană, pe Calea Victoriei 88, la Biblioteca Centrală Universitară ”    Carol I”, care devine scena de referință a expresiei artistice construită în jurul unui târg de carte organizat de Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului. 

”Este o provocare să inovezi la fiecare ediție, astfel încât publicul fidelizat să nu fie dezamăgit. Ne ghidează permanent firul roșu al excelenței. Este vital să-ți păstrezi prospețimea pentru a atrage noi și noi participanți. Am convingerea că instituțiile culturale trebuie să iasă din inerție și să îndrăznească să fie creative, pentru a ține ritmul cu tinerele generații și a le educa gustul pentru valorile autentice. Pe măsură ce trăim tot mai conectați online, astfel de festivaluri își dovedesc utilitatea, deoarece oferă un cadru  fizic, virtual, dar mai ales afectiv pentru întâlniri între creatori, creație și publicul larg. Într-o perioadă în care resursele alocate culturii sunt din ce în ce mai reduse, proiectele de calitate se pot materializa doar sub semnul solidarităţii. Suntem bucuroși că, și în acest an, comunitatea partenerilor noștri răspunde invitației de a susţine un festival-reper al capitalei.”, a declarat Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, inițiatoarea și promotoarea festivalului.

Deschiderea oficială a ediției a X-a a festivalului va avea loc mâine, 23 septembrie, de la ora 11.00, în Sala de Consiliu a Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” (BCU). Cu această ocazie se va lansa volumul ”Transcarpatia – radiografia unei regiuni multietnice”, de Marian Oancea, editura Eikon. Același spațiu va găzdui sâmbătă, de la ora 15.00, lansarea volumului ”Cronologie diplomatică: 140 de ani de relații bilaterale România – Spania”, de Dragoș Trifan, un e-book editat de BCU.

            Zona statuii Regelui Carol I se va transforma, încă din prima zi de festival, într-un spațiu de C`Arte, dedicat autorilor, editorilor și unor evenimente culturale în aer liber. Astfel, vineri, de la ora 20.00, trupa „Soul Serenade” aduce în fața publicului muzica blues, iar sâmbătă, de la ora 19.30, Grupul Psaltic „TRONOS” al Catedralei Patriarhale va susține un concert extraordinar, invitând armoniile muzicii bizantine în inima orașului. Tot aici, vineri de la ora 17.00, sâmbătă de la ora 11.00 și duminică de la ora 10.30, spațiul se va transforma într-o lume plină de surprize și mirări pentru copiii care sunt așteptați să participe la ateliere și spectacole de teatru de păpuși.

Rampa de jazz și poezie va prinde din nou viață, pentru lansarea mai multor volume, dar și pentru întâlniri cu muzica și poezia. Astfel, joi, de la ora 13.00, vor fi lansate și prezentate mai multe volume apărute la editura Neuma, moderatorul evenimentului fiind Horia Gârbea, iar vineri, de la ora 17.00, va fi lansată cartea ”Și zeii purtau măști”, de Sorin Ivan, editura Tracus Arte. Cosmin Perţa va modera o serie de lecturi de poezie acompaniate muzical de Costin Soare. Duminică, de la ora 15.00, se va lansa albumul de muzică pentru copii ”Zmeul”, de Ovidiu Mihăilescu, urmat de prezentarea cărții ”Toamna, târziu”, autor Eugen Dumitru.

În elegantul Salon Carol I, joi, de la ora 14.00, se vor lansa volumele dedicate sărbătoririi Bicentenarului de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Academia Română, Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația Colegiului Național de Apărare, Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație, moderatori Ioan Cristescu şi Cristian Petcu. În aceeaşi zi, vor fi proiectate filmele  ”Și eu va trebui să mor… Augustin Buzura”, realizator Mihai Adrian Buzura (ora 16.00) şi “Adieu  à l’Amour”, producător Cornel Gheorghiţă (20.00). Sâmbătă, de la ora 17.00, vă veți putea delecta cu ”Poezii pe șase corzi”, un concert de chitară acustică, susținut de Silvan Stâncel.

Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” va găzdui joi, de la ora 18.00, întâlnirea membrilor Club România și lansarea cărții ”O dimineață de sâmbătă”, de Flaviu George Predescu, iar sâmbătă, de la ora 16.00, se va lansa volumul ”500 de ani de la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung până la comunicarea digitală de azi”, editura AOȘR, moderator Doina Banciu & Mireille Rădoi.

Pe toată perioada festivalului, expoziția de benzi desenate „Eroii care au făcut istorie”, organizată de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, va fi prezentă pe esplanada bibliotecii, iar admiratorii lui Horațiu Mălăele se vor bucura de expoziția ”Feminin – Creație și Tentație”. Aceasta este oferită de Muzeul Național al Literaturii Române şi are loc în foaierul de lectură, unde se vor lansa mai multe volume apărute la editura Academiei Române şi la editura Tracus Arte.

Festivalul se va încheia duminică, 26 septembrie 2021, cu un spectacol flamboaiant ecvestru și muzical: Filimon Iordache, Adrian Naidin & John Micu. Zona Statuii Regelui  Carol I va deveni punctul de întâlnire al creaţiei muzicale cu aristocraţia cailor.

Acest maraton cultural se desfășoară cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală. Pentru detalii, vă invităm să accesați stradadecarte.ro

            Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și desfășurat cu sprijinul:

Exim Bank, BAT România, Transgaz, UniCredit Bank și Marea Lojă Națională din România.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508