Jim Baggott, unul dintre cei mai apreciați autori britanici de cărți de știință, va prezenta cel mai recent volum publicat în limba română, „Masa. Încercarea de a înțelege materia, de la atomii grecilor la câmpurile cuantice”, într-un dialog #live #online pe care îl va purta sâmbătă, 25 septembrie 2021, la ora 19.00 cu Vasile Decu, jurnalist de știință, coordonatorul proiectului Biblioteca Exploratorilor Moderni. Acestă carte, împreună cu cele două anterioare, „Origini. Povestea științifică a creației” și „Higgs. Inventarea și descoperirea «Particulei lui Dumnezeu»”, în care cititorii au putut descoperi un foarte bun povestitor și istoric cu un proces foarte riguros de documentare al unor subiecte complexe și pasionante ale fizicii, a fost publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas, coordonată de Vlad Zografi, care, de această dată, este și traducător al volumului. Acest dialog face parte din ediția 2021 a Bucharest Science Festival.
„Baggott face ca fizica particulelor, un subiect dens și opac pentru neinițiați, să devină clară și captivantă.“ — Publishers Weekly
Ce este materia? Din ce e alcătuită? Există componente ultime, indivizibile ale ei? Este posibil vidul? Asemenea întrebări i-au frământat pe filozofii greci din Antichitate, dar au intrat cu adevărat în domeniul științei abia prin opera lui Newton. În secolul XX, ideile clasice privind materia au suferit transformări radicale odată cu apariția relativității, apoi a teoriei cuantice și a teoriilor de câmp.
Urmărind evoluția concepțiilor despre masă în fizică, Jim Baggott spune, cu mare talent și claritate, povestea cunoașterii materiei. Raționamentele sale sunt mereu subtile, însoțite de o imagine pregnantă a contextului istoric, iar concluziile surprinzătoare ne fac să privim dintr-o nouă perspectivă celebra formulă a lui Einstein E = mc2.
–
Evenimentul va fi difuzat live pe paginile de Facebook ale Editurii Humanitas și Bucharest Science Festival și pe #HumanitasYouTube: https://bit.ly/Humanitas-YouTube.
JIM BAGGOTT (n. 1957) a studiat chimia la Manchester, iar în 1978 și-a obținut la Universitatea Oxford titlul de doctor în chimie fizică. Activitatea sa de cercetător s-a împletit cu cea de autor al unor cărți cu subiecte la granița dintre știință, filozofie și istoria științei, între care „The Quantum Story”, „Farewell to Reality”, „The First War of Physics”, „The Meaning of Quantum Theory”, „Origins: The Scientific Story of Creation” (tradusă în română la Editura Humanitas sub titlul „Origini: Povestea științifică a creației”), „Higgs: The Invention and Discovery of the God Particle” (tradusă în română la Editura Humanitas sub titlul „Higgs: Inventarea și descoperirea „«particulei lui Dumnezeu»“). Publică în mod regulat în revistele New Scientist și Nature.