spot_img

Agenda culturală a MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române anunță agenda culturală pentru perioada 20 – 26 septembrie 2021. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentelor.

Luni, 20 septembrie 2021, ora 15.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Conferința Petru Maior și Școala Ardeleană

La eveniment vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române (intervenție video), acad. Eugen Simion, Președintele Secției Filologie și Literatură a Academiei Române, Directorul Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” (intervenție video), Ion Mureșan, poet și publicist (intervenție video), Paul Cernat, critic și istoric literar, și prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul general al MNLR.

Evenimentul se înscrie într-un proiect amplu, dedicat reperelor culturale pentru promovarea identității românești, realizat de Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Guvernului României.

Detalii, aici.

____________________

Luni, 20 septembrie 2021, ora 17.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Conferința Constantin Brâncuși – 145

La eveniment participă: Roxana Rădvan, directoarea Institutului Național pentru Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică, prof. univ. dr. Dorin Ștefan, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, Pavel Șușară, critic și istoric de artă, publicist și scriitor (intervenție video), și Mircia Dumitrescu, artist plastic. Moderator: prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române.

Luni, 20 septembrie 2021, ora 17.00
Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu (Strada Victoriei, Numărul 2)
Vernisajul expoziției Constantin Brâncuși. Pasărea Măiastră și lansare de carte

La eveniment participă Luigi Bambulea, cercetător științific la MNLR, Denisa Șuță, directoarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși” și Iulian Popescu, secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Cele două evenimente sunt parte a unui proiect amplu, dedicat reperelor culturale pentru promovarea identității românești, realizat de Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Guvernului României.

Detalii, aici.

______________________

Marți, 21 septembrie 2021, ora 20.00
Vineri, 24 septembrie 2021, ora 20:00

Duminică, 26 septembrie 2021, ora 20:00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Cinema sub clar de lună

Cu patru filme românești în program, „Cinema sub clar de lună“ celebrează cinema-ul autohton în săptămâna 20-26 septembrie 2021. În 21 septembrie, va rula filmul care a obținut Premiul pentru regie și Premiul Publicului la TIFF 2021, Câmp de maci, povestea unui jandarm amenințat că-i va fi dezvăluită public orientarea sexuală.

Spațiul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu, nr. 8) va găzdui pe 24 septembrie și două dintre proiecțiile incluse în Noaptea Albă a Filmului RomânescCăutătorul de vânt, cu Dan Bordeianu în rolul principal, și Marfa și banii, un eveniment special in memoriam Luminița Gheorghiu, care marchează și 20 de ani de la lansare.

Vor urma, în 25 și 26 septembrie, România sălbatică, documentarul impresionant despre natura țării noastre, în prezența echipei, și o avanpremieră a filmului Petrov’s Flu, premiat pentru imagine la Cannes, o călătorie fabuloasă prin Rusia post-sovietică de la regizorul lui Leto și The Student, Kirill Serebrennikov.

Proiecțiile vor continua în fiecare săptămână, până în 17 octombrie 2021. Programul poate fi consultat pe transilvaniafilm.ro și facebook.com/TransilvaniaFilm/ .

Biletele sunt disponibile pe eventbook.ro/program/cinema-sub-clar-de-luna

______________________

Miercuri, 22 septembrie 2021, ora 19.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8
Concert Tic Petroșel versus Zoltan Butuc

Detalii, aici.

Pentru rezervări, sunați la 0736.598.451 sau scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro.

________________________

Joi, 23 septembrie 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8
Proiecție de film Kinedok | Acasă, MyHome | 2020 | 86 minute
Regie: Radu Ciorniciuc
Producători: Radu Ciorniciuc, Alina DavidErkko LyytinenMonica Lãzurean-GorganHanka KastelicováAnghel DamianElvira Lupsa
Montaj, sunet: Andrei Gorgan, Alex Campan
Imagine: Radu Ciorniciuc, Mircea Topoleanu
Muzica: Gaute, CodrinLazăr, Yari

Concepția grafică, efecte vizuale șigenerice: Jarno Elonen, Alex Galmeanu

„Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timpde 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizației moderne, încercând să păstreze în același timp legătura cu natura și armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume și felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare. Radu Ciorniciuc urmărește cu empatie povestea familiei care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății.

Detalii, aici.

Pentru rezervări, vă rugăm să scrieţi un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau să sunaţi la 0736598451 (Gabriela Toma).

_____________________________________

23 – 26 septembrie 2021
Salon Carol I – str. Dem I. Dobrescu 1, etaj 1
Aulă & Hol Aulă  & Statuia Regelui Carol I –
 Calea Victoriei 88
Foaierul de Lectură –
 str. Boteanu 1, Hol Dacia
Rampa de jazz și poezie –
 Str. Dem I. Dobrescu 1
Festivalul Strada de C`Arte

Muzeul Național al Literaturii Române este și în acest an partenerul festivalului Strada de C`Arte, ajuns la cea de-a X-a ediție, eveniment organizat de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și de Fundația Universitară „Carol I”, o sărbătoare a artelor și a științelor, care oferă iubitorilor de cultură o experiență în lumea cunoașterii, a imaginației și a creației.

Ediția din acest an se desfășoară în perioada 23 – 26 septembrie 2021, iar cu acest prilej, vă puteți inspira din cultura urbană la Biblioteca Centrală Universitară care devine scena de referință a expresiei artistice și a comunității acestui festival construit în jurul unui târg de carte, organizat de Asociația Publicațiilor Literare și a Editurilor din România.

Programul evenimentelor este disponibil aici.

___________________

Sâmbătă, 25 septembrie 11.00 – 12.00
Calea Victoriei 88
Atelierele Thomasinei la Strada de C’arte (I)

Despre emoţii şi culori: atelier pentru copii şi familii
Povestea Ce faci când nu faci nimic de Beatrice Alemagna

Duminică, 26 septembrie 2021, orele 11.30 – 12.30
Calea Victoriei 88
Atelierele Thomasinei la Strada de C’arte (II)

Locuri imaginare şi fiinţe fantastice
Labirintul: atelier pentru copii şi familii

Povestea Trolul furios de Barbara Van Den Speulhof

____________________

17 septembrie – 17 decembrie 2021
Casa Memorială George și Agatha Bacovia, Strada George Bacovia 63
Expoziția Internațională de Caricatură – Portret. Bacovia 140, realizată de Victor Eugen Mihai – Vem

Pentru această expoziție, au desenat, timp de 4 ani, 180 de artiști din 50 de țări. S-au strâns peste 350 de desene, iar expoziția pe care publicul vizitator o va putea admira până în 17 decembrie 2021 este alcătuită dintr-o selecție a celor mai reprezentative lucrări.

Artiști selectați: Nestor Damaso del Pino (Spania), Ivailo Tsvetkov (Bulgaria), Ricardo Ajler (Argentina), Martin Alejandro Fallocca (Argentina), Alexandru Plăcintă (Republica Moldova), Antonio Santos (Portugalia), Eduard Mattes (Israel), Sara Mladenovic (Serbia), Jitet Kustana (Indonezia), Edgar Vargas Villa (Venezuela), Constantin Pavel (România), Vasile Crăiță Mândră (România), Cătălin Nedelcu (România), Cătălin Mihai Zaharia (România), Marian Avramescu (România), Leonte Năstase (România), Gabriel Rusu (România), Cristinel Vecerdea-Criv (România), Ștefan Tistu (România), Codrin Mihai Cârdu (România), Doru Axinte (România), Liviu Stănilă (România).

Expoziția internațională de caricatură – „Portret. Bacovia 140” poate fi admirată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00, la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” (Strada George Bacovia nr. 63).

________________

Expoziția foto-documentară Şcoala Ardeleană
Sediul MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Expoziția reunește 21 de panouri, reprezentând: Iluminismul și reprezentanții săi, Deviza Școlii 

Ardelene și Petiția valahilor din Transilvania, Scrieri teologice din epocă și personalități ale clerului transilvan implicate în evenimente, dar și precursori ai Școlii Ardelene în Principatele Române ori personalități culturale contemporane și continuatori.

În spiritul curentului iluminist european, reprezentanții Școlii Ardelene au scris cărţi de istorie, literatură, gramatică şi dicţionare. Au înfiinţat şcoli, dar şi biserici. Dar mai ales au introdus grafia latină, în locul slovelor chirilice.

Să nu uităm însă că Immanuel Kant publicase deja „Critica raţiunii pure” (1781), înaintea slovelor lui Ienăchiţă Văcărescu, poet revalorizat și introdus în categoria iluminiştilor. Este şi aceasta, dacă vrem, o măsură pentru distanţa redusă dintre cultura română şi matricele sale occidentale.

Trăsătura fundamentală a iluminismului Școlii Ardelene rezidă în argumentaţia istorică, filologică şi demografică a tezei că românii sunt urmaşi ai romanilor. Demni, prin urmare, de drepturile spirituale, politice şi sociale ale „naţiunilor” transilvănene. În acest scop au fost adresate împăratului Leopold al II-lea petiţiile Supplex Libellus Valachorum (1791 şi 1792). Deviza Virtus Romana Rediviva, dincolo de îndemnul la renașterea și lupta pentru identitate românească, era și un îndemn la unirea tuturor românilor.

________________________

Evenimente on-line

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 20 septembrie 2021, ora 19.00: Vasile Spiridon
Joi, 23 septembrie 2021, ora 19.00: Gabriela Massaci

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

Invitatul episodului #66 al mini-Cafenelei critice on-line de luni, 20 septembrie 2021, este criticul literar și eseistul Vasile Spiridon, profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Invitata episodului #67 de joi, 23 septembrie 2021, este Gabriela Massaci, anglistă, manager cultural, fostă directoare a British Council București și a Institutului Cultural Român de la Londra, directoare artistică a Galeriei AnnArt, curatoare și critic de artă.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

_________________

Joi, 23 septembrie 2021
Litera MOV, seria a II-a | Cuvintele, ora 20.00

În vara aceasta Litera MOV a împlinit un an, respectiv în jur de 70 de povestiri, despre vremurile fanariote, s-au perindat pe la Muzeul Literaturii Române din București. Săptămânal, Doina Ruști a spus o întâmplare, pornind de la un document. Fiecare a ilustrat un tip ficțional, un mod de a crea o poveste.

În toamna aceasta începem o serie nouă despre epică și căile ei întortocheate. Ne interesează mai ales cuvintele și istoriile lor ascunse. Cea de-a doua serie a Literei MOV poate fi accesată pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro, dar și pe pagina de Facebook a MNLR.

____________

Duminică, 26 septembrie 2021
Poezie și creație cu Loreta Popa 
Invitată: scriitoarea Corina Ozon

Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.

_____________

Duminică, 26 septembrie 2021, ora 13.00
Indulgențe cu Ion Mureșan

Pe pagina de Facebook, pe site-ul MNLR și pe culturaindirect.ro.

_____________

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508