Primul eveniment din programul festivalului Strada de C`Arte, ajuns la ediția a zecea, a fost lansarea volumului ”Transcarpatia – radiografia unei regiuni multietnice”, semnate de Marian Oancea și apărut la editura EIKON, moderator Mireille Rădoi, invitați: Radu Carp & Narciz Bălășoiu. Aceasta a fost prima dintre cele 40 de lansări de carte pregătite pentru publicul festivalului.
Mireille Rădoi a moderat lansarea de carte și a vorbit despre seriozitatea cu care autorul a abordat acest subiect. ”O lucrare monografie, până la urmă, o lucrare de științe politice, relații internaționale, de istorie, geopolitică, o lucrare cumva transversală, pentru că analizează o regiune mai puțin cunoscută din foarte multe perspective, inclusiv juridică. Autorul își propune să analizeze raportul dintre majoritate și minorități într-o regiune din Ucraina, un stat tânăr, cu o policromie etnică și cu aspecte sociale pe care nu le-ai putea ghici decât dacă ai face ce a făcut autorul și anume studiu de teren. Bariera lingvistică nu știu cum a depășit-o. Până să citesc această carte, nu am intuit complexitatea din statul de la nord de România. Am să vă citesc zicala poulară din Transcarpatia: <<M-am născut în Imperiul Austroungar, am făcut școala în Cehoslovacia, m-am căsătorit în Ungaria și am murit în Uniunea Sovietică și, cu toate acestea, eu nu mi-am părăsit niciodată satul>>. Nu știu unde în lume poți să mai găsești valabilă o sintagmă similară, pentru că prin aceste cuvinte deja este surprins melanjul extraordinar al comunităților din această regiune. Dacă ne uităm la anexele acestei cărți, constatăm că avem de a face cu o lucrare foarte serios documentată, cu interviuri, cu analize pe texte de lege, cu statistici.”, a spus Mireille Rădoi.
Pentru că nu a putut participa la eveniment, Prof. univ. dr. Radu Carp a trimis un mesaj care a rulat în Sala de consiliu. ”Marian Oancea a fost întotdeauna pasionat de tot ce se întâmplă în Europa Centrală și Orientală, încă de la începutul studiilor sale. În urmă cu câțiva ani, a inițiat un proiect de cercetare în legătură cu Transcarpatia, pentru că, analizând situația minorităților din această regiune, a observat că regiunea este total ignorată de cercetătorii români, în timp ce cercetătorii polonezi, maghiari, chiar și ucrainieni au foarte multe studii dedicate acestei regiuni și urmăresc ce se întâmplă. Un lucru ieșit din comun, pentru că și România are minoritate importantă, dar nu a știut, până în momentul de față, să o pună în valoare prin studii, cercetări, pentru a vedea ce se întâmplă în mod real în această regiune. L-am încurajat pe Marian Oancea să studieze regiunea din toate punctele de vedere.”
Cel de-al doilea invitat, Lect. Univ. Dr. Narciz Bălășoiu, a vorbit despre munca pe care Marian Oancea a depus-o în realizare acestui volum: ”Știu despre demersul lui Marian Oancea încă de când era în stadiul de contemplație. Lucrare de față este emanația unei cercetări doctorale. Știu că a investit foarte mult timp. Nu este o lucrare aridă, nu este făcută strict dintr-o perspectivă științifică, uneori neprizată de publicul larg. Faptul că a mers pe teren, tipul de informație care reiese din interviuri dă întregii lucrări o dinamică aparte, o abundență de argumente. Am aflat multe lucruri pe care nu le cunoșteam în detaliu.”