Marți, 31 august 2021, de Ziua Limbii Române, între orele 16.00 și 19.00, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu, nr.8 ), a avut loc Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a XIII-a, difuzat, în aceeași zi, de la ora 22.00, de Radio România Cultural. 21 de nume importante din generații și geografii literare diferite au susținut lecturi publice de câte 5 minute. Au fost invitate 10 poete – Magda Cârneci, Ioana Crăciunescu, Mina Decu, Tatiana Ernuțeanu, Cătălina Matei, Rozana Mihalache, Livia Roșca, Olga Ștefan, Gabriela Toma și Elena Vlădăreanu – alături de 11 poeți – Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț, Florin Iaru, Ioan Matiuț, Radu Nițescu, Dan Pleșa, Ioan Es.Pop, Bogdan O.Popescu, Adrian Suciu, Robert Șerban și Tudor Voicu. Invitat special a fost poetul și actorul Liviu Lucaci, rectorul UNATC ”I.L.Caragiale” din București. Au susținut recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Maria Răducanu, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionii Maratonului au fost Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu. Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Anamaria Spătaru. Organizatorii Maratonului de Poezie și Jazz au fost Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București și asociația Euro CulturArt. Proiect cofinanțat de Ministerul Culturii. Parteneri: CopyRo și Opera Scrisă.ro. Coproducător: Radio România Cultural. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.
Intro-ul muzical a fost susținut de band-ul Mike Godoroja & Blue Spirit.
”O zi fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu din grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București, unde, timp de 3 ore, pe Radio România Cultural, celebrăm Ziua Limbii Române prin cea de-a XIII-a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz. 10 poete și 11 poeți din generații și geografii diferite susțin un recital de poezie, în rezonanță cu câteva dintre cele mai importante nume ale jazz-ului și blues-ului de la noi. Am deschis Maratonul cu un moment muzical oferit de Mike Godoroja & Blue Spirit. În următoarele 180 de minute, vă puteți bucura de interpretări muzicale memorabile susținute de Maria Răducanu și Mircea Tiberian. Organizatorii acestei ediții a Maratonului de Poezie și Jazz sunt Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, asociația Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Parteneri: Copyro, Opera Scrisă.ro și AgentiadeCarte.ro. Coproducător: Radio România Cultural. Producător: Anamaria Spătaru”, a spus în deschiderea Maratonului de Poezie și Jazz scriitorul Dan Mircea Cipariu.
”A treisprezecea ediție a Maratonului de Poezie și Jazz este deschisă de Ioana Crăciunescu, o voce poetică reprezentativă a generației 70 care, în ultimii ani, a publicat două cărți importante: Piața Chibrit, la Editura Charmides, și Mon general, cu ilustrațiile maestrului Mircia Dumitrescu, la Editura Tracus Arte. La microfonul Radio România Cultural, Maratonul de Poezie și Jazz, Ioana Crăciunescu.”- Dan Mircea Cipariu.
Ioana Crăciunescu: „Vreau să încep cu un omagiu adus lui Nichita Stănescu, din volumul Respirări, ilustrat de Mircia Dumitrescu, după care voi continua, cu umilință, cu poeziile mele.” După lectura din Nichita Stănescu, Ioana Crăciunescu a recitat din propriul volum, „Mon general”.
Dan Mircea Cipariu: ”Don Florin Iaru a fost și este pentru mine un profesor de literatură. Succesul atelierelor sale de scriere creativă e o dovadă în plus pentru felul în care Florin Iaru știe să facă din arta scrisului o artă vie, cu exerciții, meșteșuguri și reguli. Cea mai recentă carte a sa, volumul de poezie Jos realitatea!, a apărut în 2019, la Editura Paralela 45.”
Florin Iaru a citit poeziile: „Dacă m-aș trezi”, „Sergentul” și „Ea vine, vine, vine”.
Dan Mircea Cipariu: ”Magda Cârneci a publicat numeroase volume de poezie, eseu, traduceri și un roman. În 2019, volumul Opera poetică, care însumează toate volumele de poezie anterioare, a apărut la editura Cartea Românească din București. Cărțile ei au fost traduse în engleză, franceză, germană și olandeză, iar poemele ei au fost traduse în multe limbi și au apărut în numeroase antologii și reviste internaționale. Romanul ei FEM a apărut la editura Non Lieu din Paris în 2018, iar în 2021 a apărut la editura Deep Velum din Statele Unite, în traducerea lui Sean Cotter. ”
Magda Cârneci „Mi se pare salutar că există o zi a limbii române, pentru că limba e produsul cel mai important al unui popor, ea fiind subtilizată de poeți. Mă bucur că există acest festival, o fericită întâlnire între noi toți. Eu voi citi un singur poem: Dorul de sine.
”Maria Răducanu este un vulcan de sonuri interioare și poetice, o îmblânzitoare de ireal și de lumi muzicale posibile. A cânta se transformă prin vocea și respirările ei într-un mod, puternic ori subtil, de a fi transfigurator, de a fi magic.”- Dan Mircea Cipariu.
Evenimentul a continuat cu un moment muzical semnat Maria Răducanu.
Dan Mircea Cipariu: ”Ioan Es. Pop este unul dintre cei mai iubiți și mai prizați poeți români contemporani, vocea emblematică a generației 90. ieudul fără ieşire, pantelimon 113 bis, petrecere de pietoni, unelte de dormit, marş/2013. xanaxsau arta fricii sunt cărți multipremiate. În 2020, i-a apărut volumul ”un somn pe scaunul electric”, Editurile Tracus Arte și Charmides.”
Ioan Es Pop a citit poemele „Era cât pe ce să inventez o limbă nouă”, „Ei merg din răsputeri către trecut” și „Cam asta-i tot ce mai rămâne după”.
Următorul recital a fost susținut de Tatiana Ernuțeanu.
”Tatiana Ernuțeanu a studiat filologie, secția Limbi și Literaturi străine, continuând cu studii postuniversitare în comunicare, în cadrul SNSPA și de business MBA Business Europe, sub licența London School of Business and Communication din Marea Britanie. În 2020, i-a apărut volumul Carne, visuri si oase triste uitate in Hydra – poeme nealese, Editura Eikon.”- Dan Mircea Cipariu.
Tatiana Ernuțeanu: „Mulțumesc pentru invitație, mă bucur foarte mult să fiu aici.”
Tatiana Ernuțeanu a citit din volumul „Carne, visuri și oase triste uitate în Hydra”.
”Sorin Gherguț e creatorul unor matrițe textuale de neuitat care te pot obseda cu anii! În interviurile Maratonului de Poezie și Jazz publicate de Agentiadecarte.ro, Sorin Gherguț mărturisea: ”La mine scrisul a fost mereu într-o relație bună cu spațiul exterior, cele mai multe idei mi-au venit afară, și destule le-am uitat pînă s-ajung acasă sau curînd după ce-am revenit între patru pereți. Am o bănuială cum că nu cele mai bune au supraviețuit trecerii pragului spre masa de lucru”. – DMC.
Sorin Gherguț a citit poezii precum „haiku 200%”, „există”, „post – scriptum”, „post – post – scriptum” sau „proper haiku”.
Dan Mircea Cipariu: ”Mina Decu, masterandă în Filosofie și în Studii Europene, fost profesor de Studii socio-umane, fost librar, actual redactor, traducător și poet debutant, s-a făcut remarcată prin debutul cu Desprindere (2018), editura Charmides, volum de poeme care a luat următoarele premii: Premiul Național pentru Poezie Mihai Eminescu Opus Primum; Premiul Tânărul poet al anului 2018, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori; Premiul pentru debut, în cadrul Festivalului Național de Poezie Colocviile George Coșbuc; Premiul pentru debut editorial în anul 2018, în cadrul Galei APLER.
Mina Decu „Mulțumesc pentru invitație! Mi-e puțin teamă să citesc după Sorin Gherguț, așa că voi recita.”
Mina Decu a recitat câteva poeme precum „Fereastra se trântește ușor”.
”Ioan Cristescu, Anamaria Spătaru, Mircea Tiberian și Mihai Zgondoiu sunt cei cu care am pornit, acum 13 ani, pe drumul Maratonului de Poezie și Jazz. Mircea Tiberian ar trebui să poarte titlul nobiliar de Mister Romanian Jazz, atât pentru cariera sa de compozitor și pianist de jazz, cât și pentru arta sa pedagogică, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a fondat şi coordonat secţia de Compoziţie Jazz / Muzică.”, a spus Dan Mircea Cipariu.
A urmat momentul muzical semnat Mircea Tiberian.
Mircea Tiberian: „Prima piesă se numește beat & fit generation și am compus-o azi dimineață. Mircea Tiberian a interpretat două compoziții.
Dan Mircea Cipariu: ”Bogdan O.Popescu este fratele meu de poezie și cel care m-a ajutat să realizez primele ediții ale Maratonul de Poezie și Jazz.
Bogdan O.Popescu a susținut două doctorate: primul referitor la moartea neuronală, la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, în anul 2000, și al doilea cu o teză despre mecanismele fiziopatologice ale bolii Alzheimer, la Institutul Karolinska din Stockholm, în anul 2004. Este medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. În anul 2007 a obținut premiul Victor Babeș al Academiei Române pentru cercetări în domeniul neuroștiințelor. ”
Bogdan O.Popescu „Sunt bucuros să începem toamna împreună. Azi am ales să citesc din volumul Marfă reîncărcată.
”Livia Roșca este o poetă multipremiată și o organizatoare de evenimente culturale și educative dedicate copiilor. Președinta Asociației 7 ARTE, a inițiat proiectul smARTkid, care înseamnă ateliere educative, creative și recreative pentru copii și tineri. Este antrenor de creativitate pentru atelierele smARTkid de scriere creativă, storytelling, lectură, jurnalism şi blogging organizate de Asociația 7 ARTE.” – Dan Mircea Cipariu
Livia Roșca: „Bună seara, voi începe citindu-vă din 1+1>2, apoi voi continua cu câteva poeme liniștite, de vară.”
După lectura din 1+1>2, Livia Roșca a citit câteva poezii inedite, precum poemul „Liniște”.
Dan Mircea Cipariu: ”De Robert Șerban mă leagă o veche prietenie și călătorii poetice de neuitat. Robert este un temperamental bine stăpânit de logică, stilistică și (auto)ironie.
Recent, la casa de pariuri literare, i-a apărut cartea Poemul curcubeu. Iată istoria pe scurt a acestei spectaculoase cărți, spusă de Robert: Acum doi ani, m-am “încordat” și am vrut să(-mi) arăt că pot scrie poezie continuu, timp de opt ore. Și am scris – pe o bobină de hârtie – fiecare vers cu o altă culoare. A ieșit “Poemul curcubeu”, căruia Casa de Pariuri Literare i-a dat nu doar formă de carte (pe hârtie, cu ilustrații color), ci i-a făcut și o ediție sonoră, cu – pam-pam! – videobook.
Robert Șerban a citit, de la distanță, prin intermediul unei înregistrări pentru Radio România Cultural, poemele „O picătură”, „De-a oamenii mari”, „Fantoma”, „Ultima poruncă” și „Întâlnire”.
”Rozana Mihalache este, cum ar putea spune Nea Vasile de la Mârșa, o lacrimă de fată. O lacrimă pe obrazul nebărbierit al hiperrealității din care ies cuvinte, fotograme și trăiri supramuzicale, mini ori supra textuale…
În noiembrie 2019, a debutat cu Sunt aici, Editura CDPL (Casa de Pariuri Literare), volum de nepoeme – inspirate de Leonard Cohen și ilustrate de Cătălina Flămînzeanu, volum nominalizat la Premiul Mihai Eminescu – secțiunea Debut.”- Dan Mircea Cipariu.
Rozana Mihalache a recitat câteva poezii, printre care „Pentru Voicu”, un text în memoria lui Voicu Rădescu.
A urmat recitalul poetului Dan Pleșa.
Dan Mircea Cipariu: ”Dan Pleșa. Editor, scriitor și jurnalist cultural. Se numără printre fondatorii editurii Vellant și al revistei de proză scurtă iocan – singura revistă de proză scurtă din România care apare în format tipărit. Cea mai recentă carte a sa, Povești de dragoste și neputință, apărută la editura Vellant, cuprinde 21 de povestiri cinematice, senzuale, scrise într-un stil de o naturalețe flagrantă, cu o carismă instantanee.”
Dan Pleșa: „Bună seara, mulțumesc gazdelor!”.
Dan Pleșa a citit poezii precum „Numai să nu fii prea sigur de ce ți se va întâmpla” sau „Un schelet mai parfumat al morții”.
Evenimentul a continuat cu un moment muzical susținut de Maria Răducanu & Mircea Tiberian.
”Invitatul special al Maratonului de Poezie și Jazz este scriitorul și actorul Liviu Lucaci, Rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”din București. În 2006, debutează cu volumul de proză Povestiri despre celălalt, la editura Curtea Veche, excelent primit de public și de critica literară. În 2010, a montat spectacolul Cinci rendez-vous-uri mortale, care l-a lansat și ca dramaturg, spectacol cu care participă la Festivalul Internațional de Teatru Experimental de la Cairo. Urmează Un cuplu ciudat, la Teatrul de Comedie, un real succes de public, și Oameni ca noi pe texte proprii, spectacol care îl consacră ca autor dramatic. În 2012, publică volumul de teatru Marusia la editura Palimpsest. Ulterior, câștigă premiul pentru Cea mai bună piesă românească a anului oferit de Casa Regală a României, decernat în cadrul Galei Uniter, cu piesa Nostalgicii călători”. – DMC.
Liviu Lucaci: „Mulțumesc mult pentru prezentare. Eu sunt aici ca iubitor de poezie și admirator de poeți”.
Liviu Lucaci a recitat poezii precum „Fund de ceaun” sau „Respiră adânc”.
DMC: ”Olga Ştefan a absolvit Facultatea de Litere din Cluj-Napoca și este profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca. În 2019, a obținut titlul de doctor în Științele filologiei. Debutul său asumat în poezie este volumul Toate ceasurile (Vinea, 2006). Acesta a fost urmat, la un deceniu distanță, de Saturn, zeul (Editura Charmides, 2016) și Charles Dickens (Editura frACTalia, 2017). În 2020, a publicat volumul Civilizații (Editura Paralela 45). În anul 2021, la Gala Tinerilor Scriitori, a primit Premiul Tânărul poet al anului 2020 pentru volumul Civilizații, Editura Paralela 45. Volumul Civilizații este nominalizat la categoria Poezie a Premiilor Observator Cultural. Este câștigătoarea secțiunii de poezie a Rezidenței Cititori pentru scriitori, oferite de Cărturești, cu proiectul unui volum care va apărea la Casa de Editură Max Blecher.”
Olga Ștefan a citit, prin intermediul unei înregistrări, poemul „Resursă”, poem care dă titlul unui volum în curs de apariție la Casa de Editură Max Blecher.
DMC: ”Tudor Voicu este scriitor și jurnalist cultural. În 2016, la editura Tracus Arte, în Colecția Coșovei, i-a apărut volumul de debut sticle goale fiare vechi, volum câștigător al Premiului Național pentru debut în poezie ”Traian T. Coșovei”, premiu acordat de către editura Tracus Arte în colaborare cu Asociația Culturală Direcția 9 și AgențiadeCarte.ro. Este organizator și moderator al cenaclurilor Cenaclul 9 și Boema 9, care se desfășoară sub egida Asociației culturale Direcția 9. În prezent este redactor la AgențiadeCarte.ro și student în anul II la Facultatea de Litere- Specializarea Comunicare și Relații Publice, Universitatea din București. Din 2019 este membru al Societăţii de Gestiune a Drepturilor de Autor www.operascrisa.ro, iar din 2020 membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.”
Tudor Voicu a citit poezii precum „prima scrisoare către Ema”, „realitatea imediată” sau „nimic memorabil”.
Muzica lui Mircea Tiberian a continuat Maratonul de Poezie și Jazz.
”Florin Dumitrescu este scriitor, textier și eseist. A debutat ca textier de rock cu Timpuri Noi la sfârșitul anilor ’80 (pe disc în 1992), apoi s-a consacrat cu Sarmalele Reci, cărora le este unic textier din 1993. Din 1998 scrie versurile multor hituri ale ”Direcției 5”. În 2014, își îndeplinește visul de a colabora cu idolii tinereții sale, devenind textierul Phoenicșilor reuniți în Pasărea Rock. Compune deopotrivă texte de ethno-rock (trupa RIT), jazz (Iordache, Jazzappella, Ninigra) și folk (Dan Manciulea). Ca poet, debutează cu grupajul Megaviziuni în volumul colectiv Marfă (Ed. Salut, 1996, alături de Dan Mircea Cipariu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa și Bogdan O. Popescu), apoi publică Ana are mere (Cartea Românească, 1997, Premiul ASB pentru Debut). Revine cu ÎNcîntece (Ed. Vinea, 2007, Premiul Tiuk! pentru Poezie) și participă, cu grupajul „Furat la cîntare”, la antologia Marfă reîncărcată (Brumar, 2012) a aceluiași grup nouăzecist. În aceeași perioadă, publică poemul-poveste „Bucătarul Ben” în antologia pentru copii Ce poți face cu două cuvinte (Art, 2012). După volumul Dodii (Vorpal/Nemira, 2016), revine alături de grupul Marfă în proiectul experimental Dosarte. unfinished, coordonat de Mihai Zgondoiu (Euro Culturart, București, 2019), cu grupajul Atlantida. Cîntece nemaiauzite”. – DMC.
Florin Dumitrescu: „Mulțumesc organizatorilor, Radioului, Muzeului și muzicienilor”.
Florin Dumitrescu a citit poezia „Zeuții”, din volumul „Dodii”.
”Ioan Matiuț a publicat, în 2020, la Tracus Arte, o minunată carte de poezie -“contraatacul de panică”. Poezia lui este ca un miez fierbinte, eruptiv, al unor lumi de taină ori de poveste. În interviurile Maratonului de Poezie și Jazz publicate de Agențiadecarte.ro, Ioan Matiuț afirma: Scrisul este o defulare, un paratrăznet al emoțiilor. Pentru mine, spațiul exterior sinonim cu libertatea, este vital. În acele zile mi-am dat seama că o prelungirea a izolării, ar duce la o depresie cu efecte greu de estimat. Este adevărat că, însăși poezia se hrănește adeseori cu experiențe limită. Însă, le prefer pe cele asumate celor impuse.”- DMC.
Ioan Matiuț a citit din antologia „Contraatacul de panică” (Editura Tracus Arte, 2020), volum ilustrat de Mircia Dumitrescu.
DMC: ”Cătălina Matei a absolvit cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității din București și ale Facultății de Interpretare Muzicală (UNMB). Apoi s-a răsucit și a urmat masteratul de Teoria literaturii și literatură comparată (Universitatea din București). A câștigat câteva concursuri literare, unul dintre ele având ca urmare debutul ei la editura Tracus Arte, în 2014, cu volumul de poezii Lanul cu sârme întinse. A fost din 2013 și până în 2020 vatman al cafenelei culturale Tramvaiul 26. Din 2021, s-a întors în învățământ – predă română și muzică. La anul crede că o să îi apără cel de-al doilea volum de poezie.”
Cătălina Matei a recitat, la microfonul Radio România Cultural, câteva texte inedite.
”Radu Nițescu a publicat trei volume de poezie: gringo (2012, Casa de Pariuri Literare), Dialectica urșilor (2016, Casa de editură Max Blecher), Satao (2020, Casa de editură Max Blecher). În 2016, a primit premiul pentru poezie în limba română Nepotu’ lui Thoreau pentru volumul Dialectica urșilor. În 2021, a primit Premiul Tânărul scriitor al anului 2020 pentru volumul Satao.”- DMC.
Radu Nițescu: „Bună seara, mulțumesc pentru invitație. Felicitări tuturor celor care au citit, cântat și urmează să citească!”.
Radu Nițescu a citit din cel mai recent volum publicat, „Satao” (Casa de Editură Max Blecher, 2021).
DMC: ”Gabriela Toma a debutat cu volumul Cântecul geamănului (Editura Humanitas, 2009). Din 2006 a călătorit și a explorat numeroase culturi din Europa și din America Latină. Spațiul cultural care a avut cel mai mare impact asupra sa a fost Mexicul, pe care l-a vizitat de trei ori și unde speră să se întoarcă. Aici, a realizat interviuri și a participat la ceremoniile prehispanice de cultură nahua din Mexicul actual. Este pasionată de educația non-formală, dialog intercultural și storytelling. În prezent, coordonează proiecte interculturale și de educație muzeală la MNLR, printre care Festivalul cultural latino-american și Atelierele Thomasinei. ”
Gabriela Toma a citit poezii precum „Mersul pe loc” sau „E timp”.
Dan Mircea Cipariu: ”Mike Godoroja aduce poezia în ritm de blues&rock, când cu irizări metafizice, când cu inflexiuni psihedelice. Împreună cu Mike și echipajul Blue Spirit suntem la cea de-a treisprezecea ediție a Maratonului de Poezie și Jazz.”
”Elena Vlădăreanu este scriitoare și jurnalistă, trăiește și lucrează în București. A debutat cu poezie în 2001-2002; de atunci, a publicat mai multe volume de versuri, printre care spaţiu privat. a handbook (Cartea Românească, 2009, cu desene de Dan Perjovschi), Non Stress Test (Casa de Pariuri Literare, 2016), Bani. Muncă. Timp liber (Nemira, 2017), minunata lume disney (Nemira, 2019). Cel mai recent volum publicat este ”August” (Editura Nemira, 2021), proză scurtă. Pentru Maratonul de Poezie și Jazz, Elena Vlădăreanu propune un performance poetic și post-dadaist.”- DMC.
Elena Vlădăreanu a propus, prin intermediul unei înregistrări, un performance poetic și auditiv.
”Adrian Suciu este scriitor și absolvent de Litere la Cluj. De-a lungul vremii, într-o poeticească succesiune, a schimbat tot felul de meserii și funcțiuni încercând să performeze în fiecare dintre ele, cu bănuiala că din literatură nu se poate trăi decât prost: miner, electrician, bișnițar, profesor, ziarist, tehnician maseur, consilier de imagine, funcționar parlamentar, funcționar guvernamental. Evident, lista va continua. În calitate de editor și președinte al Asociației Culturale Direcția 9 a publicat o grămadă de cărți de poezie mișto ale altora și a organizat tot felul de evenimente literare la care nu s-a scorojit varul pe pereți de plictiseală. Restul e istorie…”- DMC.
Adrian Suciu: „Eu sunt foarte emotiv, vă rog să mă aplaudați tare, altfel nu pot citi.”
Adrian Suciu a citit poeziile „Iubitoarea de femei limbă română” și, la cererea unui cititor din public, „Sfaturi pentru Veronica Micle”.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical Mike Godoroja & Blue Spirit feat. Dan Mircea Cipariu.
***
Organizatorii acestei ediții a Maratonului de Poezie și Jazz sunt Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, asociația Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Parteneri: Copyro, Opera Scrisa.ro și AgentiadeCarte.ro. Coproducător: Radio România Cultural. Producător: Anamaria Spătaru
Text: Tudor VOICU
Foto: Mihaela PETRE