Cu ocazia Zilei Limbii Române, Centrul Cultural Italo-Român cu sprijinul Primăriei din Arcore [MB], a Departamentului de cultură, având colaborarea Asociației GRASP – Global Romanian Society of Young Professionals din Milano și a comunității ortodoxe române din oraș, va organiza o serată culturală și muzicală, eveniment la care sunt invitați deopotrivă români și italieni.
Manifestarea care este inclusă în programul de evenimente ale orașului în stagiunea de toamnă, va avea loc la prestigioasa Villa Borromeo D’Adda din Arcore, marți 31 august 2021, începând cu ora 19 45. Ziua Limbii Române înscrie în acest an și o importantă aniversare care va fi marcată în cadrul acestei manifestări: 500 de ani de la cel mai vechi document atestat, scris în limba română cu caractere chirilice: „Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung” (1521).
Documentul a fost găsit de arhivarul Friedrich Wilhelm Stenner, în 1894, în arhivele oraşului Braşov, fiind apoi valorificat de marele istoric Nicolae Iorga.
Profesoara Ida Garzonio din Milano invitată la acest eveniment, va evoca începuturile legăturilor ei cu România în anii’60, apropierea de limba română pe care a studiat-o la Universitatea degli Studi din Milano, traducerile din autori și poeți români pe care le-a publicat în revistele italiene, personalități ale lumii culturale pe care le-a cunoscut la acea vreme, dar și o serie de fotografii inedite, realizate în timpul studiilor în România.
Cristina ȘERBAN care reprezintă asociația GRASP Milano, va anunța câștigătorii concursului de desen și eseuri adresat copiiilor și tinerilor români născuți în Italia, concurs lansat în luna iunie și sprijinit de Digi Mobil Italia. Câștigătorii vor fi premiați cu cărți, rechizite și vouchere la ateliere de creație literară și artistică.
Serata se va încheia cu un recital la nai susținut de Mariana PREDA, în care figurează piese din compozitori români și italieni (George Enescu, Ennio Morricone, Paolo Miccio, Grigoraș Dinicu/Bela Bartok].
Mariana Preda a început studiul naiului la vârsta de şase ani, continuând apoi la Liceul „Doamna Bălaşa” din Târgovişte, la clasa de nai. De-a lungul carierei, i-a avut ca profesori pe Gheorghe Zamfir şi Damian Drăghici, alături de care şi-a perfecţionat studiile. Mariana Preda a câştigat numeroase premii la concursuri de specialitate, printre care premiul „Maria Tănase”, premiul I în cadrul Festivalului muzical Mamaia, dar şi marele premiu la Competiţia de nai din Olanda. În anul 2019 a terminat Conservatorul din Amsterdam, secția nai clasic-contemporan.
// anunță Centrul Cultural Italo Român