spot_img

România, la a doua participare la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din Spania

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico va avea loc în perioada 2-5 septembrie 2021, în orașul Logroño din Spania, unde România va fi prezentă, pentru a doua oară, cu instalația „No words conversation”, realizată de designerul Radu Abraham. Participarea României la această amplă manifestare internațională este posibilă prin Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

Lucrarea „No words conversation” va fi amplasată în Plaza Muralla de Revellín, în fața Parlamentului regiunii La Rioja, și va rămâne acolo ca un simbol ce reunește în sărbătoare locuitorii și vizitatorii din Logroño, oraș vestit pentru multiculturalismul și diversitatea comunităților sale etnice.

„Mă bucur mult și mă simt onorat în același timp de oportunitatea de a participa la festivalul Concéntrico. Propunerea venită din partea lui Attila Kim a fost în primă fază o provocare prin faptul că mă scotea oarecum din zona și de la scara în care eram obișnuit să lucrez, dar tocmai aceste aspecte au transformat-o în scurt timp în motivație, condusă de dorința de a răspunde provocării, în primul rând față de mine, de a merge dincolo de un mod de gândire prin care eram obișnuit să abordez procesul creativ. Am avut șansa de a gândi o instalație la scară mare, apropiată unui monument, care atât prin aspect cât și prin concept dorește să creeze un context favorabil dialogului și invită publicul să interacționeze, atât cu lucrarea dar și reciproc. Urmărind selecția artiștilor și a studiourilor care au participat la edițiile trecute ale festivalului, nu pot decât să mă bucur să fac și eu parte dintre ei, unii dintre aceștia fiind artiști sau designeri pe care îi urmăresc și a căror muncă o admir mult. Dincolo de șansa profesională practică pe care această oportunitate mi-o oferă, mă onorează de asemenea ocazia de a reprezenta România în acest cadru și sper ca propunerea facută să aibă un ecou favorabil așa încât astfel de participări ale României să aibă loc și în viitorˮ, declară Radu Abraham, designer-ul lucrării „No words conversation”.

Propunerea realizată pentru Concéntrico 07 vine ca o dimensionare la scară de monument, a unui limbaj plastic și a unui mod de exprimare vizuală, pe care Radu Abraham îl are în realizarea obiectelor sale. În cazul de față obiectul în cauză urmărește atât atingerea unei funcții fizice, respectiv iluminatul, dar dorește de asemenea și atingerea unei funcții sociale, sub forma unei instalații care să atragă și să invite publicul să intre în contact cu aceasta, și care de asemenea să surprindă prin forma sa în raport cu funcția, generând astfel un context propice dialogului. Putem vorbi tot despre un dialog și în ceea ce priveste amplasarea și adaptarea propunerii la spațiul dat. În acest sens, se poate observa relația, intenționat punctată astfel, dintre propunerea artistului și statuia existentă în Plaza Muralla del Revellín, acestea două fiind poziționate pe același soclu și având în felul acesta premisele primului dialog.

„Mi se pare o idee foarte frumoasă și puternică mesajul propus de Radu Abraham, care, prin titlul lucrării, continuă conceptul de la «Fiesta», și anume sublinierea dialogului între gazdă și oaspete, vechi și nou, permanent și temporar. Aceasta conversație fără cuvinte, un dialog între statuia amplasată lângă zidul de apărare a orașului și monumentul temporar propus de participarea noastră din acest an, care oferă o platformă comună celor trei elemente majore, duce mai departe mesajul comunitar lansat încă de anul trecut”, a spus arhitectul Attila Kim.

Instalația este realizată din placaj de lemn stratificat, având de asemenea și un element pentru dispersarea luminii dintr-un material plastic translucent, care să difuzeze lumina uniform și într-o maniera plăcută. Culoarea predominantă a instalației va fi culoarea lemnului, cu o textură vibrantă și tonuri calde. Printre sursele de inspirație care au stat la baza lucrării sunt atât elemente arhitecturale din Logroño și nu numai, cât și locația Plaza Muralla del Revellín care a dus într-o oarecare măsură la varianta finală. Ambele surse au fost inspirate de un limbaj plastic pe care Radu Abraham îl are adesea și în obiectele sale de scară mai mică, și anume o estetică masivă, materializată prin utilizarea de volume primare asociate în diverse compoziții.

Radu Abraham este un designer de obiect cu interese pentru materiale variate, de la lemn sau metal, la sticlă sau plastic, adesea utilizând diverse compoziții între acestea în realizarea obiectelor gândite de el. Fiind implicat direct în procesul de execuție și din dorința de a asimila cât mai multă informație tehnică cu privire la proprietățile materialelor, modul acestora de prelucrare sau a posibilităților/limitărilor pe care acestea le oferă și-a dezvoltat un mod de lucru în care procesul de creație și realizare pleacă de la idee înspre schiță și apoi direct înspre prototipare. Treptat, acest aspect al modului de lucru, a apropiat obiectele rezultate de o zonă sculpturală, de care Radu se simte tot mai apropiat în ultima vreme. Are o puternică atracție pentru formă, căutarile sale fiind de multe ori cu un puternic focus pe aceasta și adesea funcția obiectelor sale devenind secundară. Astfel, cred că putem vorbi despre o forma de sculptură funcțională sau un tip de design sculptural, încă în dezvoltare, dar care se conturează tot mai clar în obiectele realizate de catre artist/designer, precizează arhitectul Attila Kim, curatorul lucrării „No words conversation”.

Attila Kim își desfășoară activitatea în București, având o experiență vastă în design arhitectural, arhitectură de expoziții și design de eveniment cultural și restaurare, fiind nominalizat de trei ori pentru Premiul de Arhitectură Contemporană al Uniunii Europene – premiul Mies van der Rohe la edițiile 2009, 2011 și 2017 și pentru Premiul de Arhitectură Contemporană Iacov Chernikhov. În 2016, Attila Kim a fost distins de Aspen Institute Romania cu Arts and Society Leadership Award pentru contribuția adusă patrimoniului cultural românesc. Attila Kim este Comisar al României la Bienala de la Veneția începând cu anul 2016.

Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico are loc în Spania (în orașul Logroño) din 2015 și își propune să reflecte asupra spațiilor urbane prin prezentarea unor proiecte accesibile pentru toți cetățenii.Festivalul, cu o largă participare europeană, propune abordarea unor perspective diferite asupra problemelor urbane. La ediția din acest an participă 18 arhitecti și studiouri de arhitectură din Germania, Mexic, Italia, Franța, Finlanda, România, Ungaria, Polonia, Republic Cehă, Spania, SUA și Portugalia.

Detalii despre activitățile festivalului pot fi consultate în agenda și programul Concéntrico 07.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508