spot_img

Putna 150- Mărturii identitare

Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Academia Română, Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare şi Consiliul Județean Suceava, organizează la Bucureşti, la Putna şi la Dumbrăveni o serie de evenimente menite a marca 150 de ani de la Serbarea Putnei, din 1871. Importanţi scriitori, critici literari, istorici, diplomați, oratori și artiști români au avut un rol fundamental în desfășurarea și/sau imortalizarea acestei serbări, cei mai reprezentativi dintre aceștia fiind Mihai Eminescu (secretar al comitetului pentru Serbarea de la Putna), Ioan Slavici (președintele Societății „România Jună”), Ciprian Porumbescu (la 17 ani, susține, în cadrul evenimentului, un concert de vioară), Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, G. Dem. Teodorescu, pictorii Nicolae Grigorescu şi Carol Popp de Szathmary, A. D. Xenopol, care sosește de la Berlin pentru a susține cuvântarea festivă. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Conform Letopisețelor putnene și Cronicii moldo-polone, în 10 iulie 1466, începe zidirea bisericii Mănăstirii Putna, ceea ce face ca anul acesta să aniversăm și 555 de ani de la punerea pietrei de temelie a lăcașului sfânt. În 1470 a avut loc sfințirea mănăstirii în prezența domnitorului Ștefan cel Mare, a familiei sale, a marilor boieri și a multor credincioși moldoveni. Acest moment istoric a fost marcat, în 1871, la 401 ani de la sfințire, prin depunerea urnei de argint la mormântul lui Ștefan cel Mare, cu pământ din toate provinciile românești și prin adunarea, timp de trei zile, a 3.000 de reprezentanți din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina (aflate în Imperiul Austro-Ungar), Dobrogea (Imperiul Otoman), Basarabia (Imperiul Rus), în prezența preoților și a diaconilor, realizându-se privegherea, liturghia și procesiunea.

De la întâlnirea istorică la mormântul lui Ștefan cel Mare, din 1871, „pornită dintr-un sentiment de pietate către trecutul nostru pe cât de glorios, pe atât de nefericit” (Mihai Eminescu), și până astăzi, vom trece în revistă momentele-cheie ale istoriei românilor și modul în care scriitorii, criticii literari, diplomații, oratorii și istoricii din generații diferite au contribuit la obținerea independenței din 1877 și la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

Aceste momente-cheie vor fi marcate printr-o reiterare simbolică a acestei serbări prin deplasarea la Putna a reprezentanților Academiei Române, a unor personalități de marcă ale filologiei românești de la București și Iași, precum și a unor actori și artiști români, recunoscuți și apreciați de public.

 

Evenimente care se desfăşoară la sediul MNLR din Bucureşti (Strada Nicolae Creţulescu 8)

Sâmbătă, 14 august 2021, ora 13.00

Sala Perpessicius, Strada Nicolae Creţulescu 8

Serbarea de la Putna: discursuri, prezenţe şi semnificaţii

Participă: Prof. univ. dr. Silviu Angelescu, criticul literar Nicolae I. Nicolae

 

 

Sâmbătă, 14 august 2021, 14.00 – 16.00; 16.00 – 18.00

Expoziţia de bază a MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Sesiuni de ghidaje tematice pornind de la tema Serbării de la Putna

Prezentare de Daniel Paul Ciobanu

 

Sâmbătă, 14 august 2021, ora 18.00

Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Putna – 150: mărturii identitare

 

De la apelul studenților români la Viena (1869) la prima reuniune a studenților români de pretutindeni (Putna, 1871)

Discursul lui A. D. Xenopol, astăzi

Eminescu în corespondență (volum cu note și comentarii de Dimitrie Vatamaniuc, apărut la Editura Muzeul Național al Literaturii Române, 1998, București)

 

Invitaţi: criticul şi istoricul literar Paul Cernat şi artistul vizual Mircia Dumitrescu

Mesajul audio al criticului literar Alex Ştefănescu, referitor la Serbarea de la Putna

 

Recital şi lecturi din opera eminesciană

Interpretează actorii: Roxana Guttman, Cristina Deleanu, Eugen Cristea

 

Duminică, 15 august 2021

11.00 – 13.00; 14.00 – 16.00; 16.00 – 18.00

Expoziţia de bază a MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Sesiuni de ghidaje tematice pornind de la tema Serbării de la Putna

Prezentare de Radu Băieşu

Evenimente care se desfăşoară la Putna şi la Dumbrăveni

14 – 16 august 2021

Putna – 150: mărturii identitare | Simpozion ştiinţific

Participă: acad. Ioan-Aurel Pop – preşedintele Academiei Române, acad. Eugen Simion –  preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române şi preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, acad. Maya Simionescu, acad. Irinel Popescu, conf. univ. dr. Mireille Rădoi – director general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, prof. univ. dr. Ioan Cristescu – director general al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Cristina Popescu – director general Romfilatelia, Cristian Petcu – președinte al Fundației Colegiului Național de Apărare, Gabriela Dumitrescu, şef Serviciu Manuscrise, Carte Rară, Biblioteca Academiei Române

Recital artistic: Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Vlad Rădescu

Recital muzical: Adrian Naidin, Mircea Tiberian, Nadia Trohin

***

Aceste evenimente se înscriu în proiectul Putna – 150: mărturii identitare, organizat de MNLR şi dedicat unor momente-cheie şi unor repere ale identității culturale românești. Proiectul este realizat cu sprijinul Guvernului României se desfăşoară în parteneriat cu Academia Română, Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare şi Consiliul Judeţean Suceava.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508