spot_img

Documentarul „Noi împotriva noastră”, în cinematografe

Două ecrane. Tatăl și fiica se filmează unul pe celălalt. El are schizofrenie, ea a crescut fără el. Tangaj Production și realizatoarea Andra Tarara anunță lansarea oficială în cinematografe a documentarului „Noi împotriva noastră” pe 20 august 2021, la ora 18:30, la Cinema Elvira Popescu din București. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu echipa filmului. Lung metrajul de debut al tinerei cineaste Andra Tarara, „Noi împotriva noastră”, este constituit dintr-o serie de dialoguri ce conturează relația tată – fiică, marcată de o pasiune comună și de o tulburare psihică. Discuția celor două personaje atinge subiecte precum incapacitatea de comunicare, educația și dezvoltarea personală, transmiterea transgenerațională sau stigma bolilor mintale. Fiecare își expune propria poveste – de fapt propria perspectivă asupra acelorași evenimente – atât prin intermediul cuvintelor, cât și prin intermediul camerei de filmat.

 

Biletele pentru premieră sunt disponibile pe Eventbook.

 

„Cred că prin conversațiile din „Noi împotriva noastră”, tatăl meu reușește să dea o voce unor persoane prea puțin ascultate și să aducă în atenția publică subiecte prea puțin discutate. În familia mea diagnosticul psihiatric al tatei era un subiect extrem de delicat și îmi este absolut clar că nu am fi avut niciodată discuții atât de profunde dacă nu aș fi făcut acest film. Pentru noi, aceste discuții filmate au făcut diferența. Să trecem prin acest proces, deși uneori anevoios și complicat, cu multe suișuri și coborâșuri, a însemnat în cele din urmă o mare apropiere, a fost foarte vindecător. O dată spartă gheața, de-acolo a început o nouă relație, s-a deschis un nou nivel de comunicare” – Andra Tarara, regizoare. 

 

„Noi împotriva noastră” a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film Documentar Ji.hlava 2020, Cehia și a fost prezent la Les Films de Cannes à Bucarest 2020. În această vară a fost selectat în cadrul mai multor festivaluri, printre care Moldova Film Festival și Moscow International Documentary Film Festival DOKer, a făcut parte din competiția Festivalului Ceau Cinema! de la Timișoara și a participat în secțiunea „Zilele Filmului Românesc” a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

 

„Printr-o poveste intimă, documentarul „Noi împotriva noastră” deschide, în fapt, o conversație necesară despre sănătatea mintală, despre problemele pe care de cele mai multe ori nu le recunoaștem sau nu le identificăm din timp, despre modul în care putem relaționa cu apropiații diagnisticați, precum și despre existența sau nevoia mai multor platforme de suport. Ne dorim să venim în întâmpinarea celor care vor vedea filmul (și nu numai), prentru a aborda mai ușor aceste subiecte, atât prin experiența personală a Andrei și a tatălui ei, cât și cu sprijinul unei echipe de psihologi și psihiatri, care ni s-au alăturat în etapa de distribuție a filmului” – a declarat Anda Ionescu, producătoare, Tangaj Production.

 

După proiecția din 20 august, documentarul va mai putea fi văzut la București după următorul program:

  • 22 aug, 20.00 – Cinema Muzeul Țăranului (Eventbook)
  • 25 aug, 21.00 – Grădina cu Filme – Creart (Eventbook)
  • 26 august, 18.30 – Cinema Elvira Popescu (Eventbook).

 

Regia: Andra Tarara | Protagoniști: Andra Tarara, Ion Tarara | Imagine: Andra Tarara, Ion Tarara | Montaj: Andra Tarara | Sunet: Flora Pop

Producători: Anda Ionescu, Anamaria Antoci |„Noi împotriva noastră” este o producţie TANGAJ PRODUCTION.

 

Parteneri media: Agenția de cArte, All About Romanian Cinema, Bookhub, București FM, Bucureștii vechi și noi, Revista CARIERE, Catchy, Connect Media, DOR (Decât o revistă), E-Zeppelin, FEMEIA, IQoolÎn bine, Mișcarea de rezistență, MovieNews, PlayU.ro, Radio România Cultural, România pozitivă, Spot Media, Univers Psihologic, Ziarul Metropolis

 

Trailer „Noi împotriva noastră” – https://youtu.be/SDhe3FPmP8U 

Teaser „Noi împotriva noastră” – https://youtu.be/OYyd_18_-O8 

 

Mai multe informații și noutăți despre „Noi împotriva noastră” sunt disponibile pe:

Facebook  – https://www.facebook.com/noiimpotrivanoastra

Instagram – @noiimpotrivanoastra

 

*

Suplimetar proiecțiilor din cinematografe și spații alternative, documentarul „Noi împotriva noastră” face parte din proiectul Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și care se desfășoară în perioada iulie – decembrie 2021.

Proiectul interdisciplinar propune colaborarea unor artiști de film, teatru și muzică, cu psihologi, psihoterapeuți și psihiatri, cu scopul de a promova un discurs empatic și solidar cu persoanele ce suferă de tulburări psihice, atât în rândul publicului larg (cu accent pe publicul tânăr), cât și în rândul celor care trăiesc și lucrează în mod direct cu persoanele diagnosticate (medici psihiatri, asistenți sociali, familie și apropiați).

 

*

Andra Tarara este realizatoare de film documentar, artistă video, fotografă și arhivistă. A studiat Imagine de film și televiziune în cadrul UNATC „I.L. Caragiale” București, în 2013-2016, iar în 2018 a finalizat un masterat în antropologie vizuală la SNSPA București (Facultatea de Științe Politice, Master Studii Vizuale și Societate).

„O moarte în familia mea” (premiera în cadrul Zilelor Filmului Românesc – TIFF 2018) este primul film realizat în calitate de regizoare, pentru care a fost nominalizată în 2019 la Premiile Gopo, categoria Tânără speranță.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508